woensdag 5 juli 2023

Nu wel winst in roze trui

Een dag na haar tweede plaats in de vijfde etappe van de Giro d’Italia, heeft Annemiek woensdag wel haar tweede etappezege van de week geboekt. Ze hoopte er al vurig op om te winnen terwijl ze de roze trui droeg en daar slaagde ze ditmaal in. Nadat alleen een grote groep met favorieten nog over was, reed Annemiek op de Calosso weg bij de concurrentie. Dat was een 2,5 kilometer lange steile klim, met de top op ongeveer tien kilometer van de finish. Ze kwam solo aan op de streep.

“Het was absoluut het plan om ook vandaag in de aanval te gaan”, keek Annemiek na afloop van de rit terug. “In het klassement heb ik al een mooie voorsprong en het is vooral een gevecht om de podiumplaatsen achter mij, maar ik weet ook dat ik wel gefocust moet blijven. Ik voelde wel dat het hele peloton moe was van gisteren en had gisteren echt een bizar hoog wattage gereden de hele dag. Daardoor kon ik wel wat vermoeidheid voelen in de benen. Johan Cruijff zei ‘de aanval is de beste verdediging’ en dat vind ik een heel mooie uitspraak. Onze ploegleiders Jorge en Jurgen hadden gelijk weer een mooi aanvalsplan voor deze rit.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Annemiek voerde dat plan met succes uit. “Het idee was om er op die klim met de top op tien kilometer van de finish voor te gaan. De groep was al wat uitgedund op de klim ervoor, waarna we met Paula, Liane en ik in de eerste groep zaten. Team DSM deed eigenlijk een perfecte lead-out van een kilometer. Toen nam ik over en was ik direct weg. Normaal zou ik niet zo’n aanval kunnen doen, maar met de vermoeidheid van gisteren in de benen nemen de kansen voor mij toe. Ik sloeg direct een gaatje en toen gingen ze achter mij naar elkaar kijken, omdat er ook een gevecht voor de tweede plek is, waarna het gat groter werd.”

Solo reed Annemiek flink door. Dat was ook wel nodig, want de slotklim was erg explosief en daarin kwam Lorena Wiebes nog terug tot op 20 seconden. “De finishstraat was wat ingekort. Er zou een twee kilometer lange steile klim zijn op het einde, maar die was ingekort tot 700 meter. Dat zie je ook wel aan dat Lorena tweede wordt. Het was daardoor niet meer ‘mijn finish’, waardoor ik het ook echt wel op die klim ervoor moest proberen. Gisteren was ik dichtbij een overwinning in een etappe die op mijn lijf geschreven was, maar toen lukte het net niet. Dan is het super mooi om nu wel in het roze te winnen. Liane werd ook nog derde en dat was extra leuk voor het team. De sfeer is goed. Het was een mooie dag voor ons.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 5 juli 2023

7 reacties op “Nu wel winst in roze trui”

 1. Roeland Gelink schreef:

  Zelfs de motoren hebben moeite je te volgen! Dat de Giro niet rechtstreeks op tv te zien is, is – om met Demi Vollering te spreken – a shame.

 2. Gerrit Rekkers schreef:

  Je bent een kanjer. Toch zeker nu je aan het laatste stuk in je wielercarriere bezig bent
  Vandaag toch weer groots hoe je het hebt gedaan.

 3. Willem schreef:

  Je hebt woord gehouden. We zien weer de onnavolgbare Annemiek. De enige echte onvervalste Koningin van het dames wielrennen. Dit jaar de regenboogtrui, de rode trui en de roze trui al om de schouders. De gele trui komt er ook aan. Als een waardige echte kampioen neem je dit jaar afscheid. Wat zullen we je gaan missen. Het wordt allemaal een stukje minder leuk. Hopelijk blijf je nog wel betrokken bij het dames wielrennen in een andere hoedanigheid. Ploegleider of Bondscoach is je op het lijf geschreven. Je kennis en kunde met andere delen is een groot goed. Wens je voor nu en in de toekomst het allerbeste toe.

 4. Ike Christoffel schreef:

  Mooi dat jij Johan Cruijff citeert. Hou vol, gewoon dóórgaan, zei Barry Stevens altijd.

 5. freddy freddy's loft vermoortel schreef:

  Jij ben gewoon super en leeftijd speeld geen rol

 6. Joost Kerkhove schreef:

  Schitterend! Niet gewoon maar buitengewoon wat je daar aan het presteren bent. Veel succes verder en zondag sta je mooi terug op het hoogste schavot. Als ik goed tel voor de 4de keer! Subliem en uniek! Het zal nog lang duren eer een andere collega je record breekt! Go,go go!..

 7. Berend schreef:

  toppie weer Annemiek, weet je zeker dat je stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten