zaterdag 12 augustus 2023

Nog eenmaal in actie bij WK wielrennen

Voor alle koersen is er een laatste keer dit jaar en dus ook voor het WK. Na het hele jaar in de regenboogtrui te hebben gereden, sta ik morgen met het rugnummer één aan het vertrek. Toch denk ik niet dat ik heel emotioneel aan de start sta bij het WK, in tegenstelling tot in de Tour de France. Daar had ik een heel groot doel van gemaakt en van dit WK niet, omdat dit parcours wel echt meer is voor de explosievere rensters. Zondag ga ik tevreden zijn als ik het meegestreden, de finale heb gekleurd en mijn steentje heb bijgedragen aan het resultaat van het Nederlandse team.

Lotte Kopecky is voor mij gezien dit parcours wel echt de nummer één favoriet, samen met Chloe Dygert en Demi Vollering. Ik denk dat die drie elkaar het leven heel erg zuur kunnen gaan maken op die explosievere beklimmingen. Toen ik zondag het WK van de mannen zat te kijken, zag ik wel hoe slopend het parcours is. Daarmee gaat de explosiviteit bij die rensters wel wat omlaag naar verloop van tijd. Weet ik erbij te blijven, dan hoop ik wel een rol in de finale te kunnen spelen. Maar het zal niet eenvoudig worden.

Zeker als ze vroeg koers gaan maken in het peloton, zijn er veel rensters fris. Dan zijn klimmetjes van 200 tot 300 meter niet op mijn lijf geschreven. Normaal gesproken kan ik meer wat op klimmen die zo’n vijf minuten duren, zoals La Redoute uit Luik-Bastenaken-Luik. Maar hoe harder en slopender de wedstrijd, hoe meer ik kom bovendrijven en dat zag je bij de mannen natuurlijk ook.

Dat neemt niet weg dat Demi Vollering natuurlijk ook onze kopvrouw is, wat ze ook meer dan verdient heeft het afgelopen jaar. Het zal ook niet eenvoudig worden om dit WK te winnen en ik denk wel dat we het met TeamNL moeten hebben van onze sterkte in de breedte. Daarin zijn we bijvoorbeeld sterker dan Kopecky, die een iets minder sterk team heeft met België, en dat geldt ook voor het Amerikaanse team. Dat moeten we denk ik slim spelen en ik hoop daar een rol van betekenis in te kunnen spelen.

“Yorkshire herhalen zit er zeker niet in op de langere klim”

Het parcours bestaat uit een aanloop van zestig kilometer, die we ook verkend hebben, en vervolgens zes rondes van zo’n vijftien kilometer. Die aanloop is niet heel spannend. Er zit een klim in van vier kilometer a 5%, waarbij mensen al zeiden ‘dan kun je Yorkshire herhalen’. Maar dat zit er zeker niet in, haha. Die klim was 10%. En bij de verkenning hadden we ook nog wind tegen, dus ik verwacht daar eigenlijk niet heel veel actie in dat geval.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Winst bij de WK in 2022

We rijden daarna zes rondes op het rondje en dat is inderdaad echt een extreem criterium-parcours. Ik vind het niet mooi en word er ook niet heel blij van. Ik kan wel goed criteriums rijden en dat vind ik ook best leuk, maar dit is wel een WK. Van de andere kant heb ik wel van de mannenwedstrijd genoten en ik hoop dat het bij ons ook een mooie slijtageslag gaat zijn. In iedere ronde van zo’n vijftien kilometer zitten vier a vijf lastige klimmetjes, die erg explosief zijn. Dan moet je denken aan tussen de dertig seconden en één minuut. Het gaat ook nog volle bak regenen, dus het gaat interessant worden.

“Ik heb zin om het spel te spelen en heb alle vertrouwen in ons team”

Ik kijk ernaar uit en heb er zin in. Met trots zal ik nummer één op spelden en het is ook wel lekker om naar een WK toe te leven waarvan je weet dat het niet helemaal op je lijf geschreven is, omdat je toch iets lekkerder gaat slapen en met gezonde spanning opstaat, in plaats van de mega spanning die ik bijvoorbeeld had in Yorkshire, Imola of Innsbruck. Ik heb zin om het spel te spelen en heb alle vertrouwen in ons team. Het zal een zorg zijn om van voren te zitten, want als je achterin zit ga je heel veel energie kwijtraken. We zullen dus heel attent moeten koersen en Oranje moet echt gegroepeerd rijden en er iets heel moois van maken. Dan ga ik tevreden naar huis.

Annemiek


Informatie WK wielrennen Glasgow
De wegwedstrijd voor de vrouwen is dit jaar de afsluiter van het zogenaamde ‘Super WK’. In tegenstelling tot voorgaande edities rijden de vrouwen daarbij op zondag, waar de mannen een WK geleden hun wedstrijd al reden en Mathieu van der Poel de wereldtitel pakte. De Crow Road is de klim in het eerste deel van het parcours, waarnaar gekeken wordt. De kans lijkt echter groot dat dan een kopgroepje zonder favorieten de ruimte kan hebben gekregen. Het vuurwerk wordt met name verwacht op de plaatselijke omlopen, waarbij de wedstrijden voor alle andere categorieën al wel hebben aangetoond dat die verraderlijk kunnen zijn.

Het peloton gaat zondag om 13.10 uur Nederlandse tijd van start, waar het in Glasgow dan nog een uur vroeger is. Nederland start met acht rensters en is daarmee de grootste ploeg. Dat komt omdat de toplanden met zeven rensters mogen starten, maar de titelverdediger sowieso een startplek heeft en dat is Annemiek. De wedstrijd is in totaal 154,1 kilometer en de finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht. Zowel de NOS als Eurosport lijken de wedstrijd vanaf de start uit te zenden, terwijl Sporza na ongeveer twintig minuten aan de uitzending begint.

In de regenboogtrui en met het goud omgehangen na de wereldtitel in 2022

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 12 augustus 2023

2 reacties op “Nog eenmaal in actie bij WK wielrennen”

  1. René Goudkuil schreef:

    Hopelijk kun je inderdaad een rol van betekenis spelen en met een bevredigend gevoel afscheid nemen van het WK. En je trui (normaal gesproken🤩). Die je dit jaar weer ongelooflijk goed hebt kunnen tonen. In wedstrijden die je hebt gewonnen, maar ook niet won of nèt niet won. Het was een meer dan wereldkampioenwaardig jaar🙌🏻. Jammer dat het najaar verder maar beperkt is in het wedstrijdaanbod, maar hoe dan ook: geniet nog van de resterende wedstrijden, zoals dit WK en de Simac Ladies Tour. 🍀

  2. Henk vd Bergh schreef:

    Heel veel succes Annemiek🙏🙏🙏🌈🌈🌈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten