vrijdag 8 juli 2022

Nieuwe slag geslagen in strijd om eindzege

In de Giro d’Italia heeft Annemiek donderdag en vrijdag uitstekende zaken gedaan in de strijd om de eindzege. Nadat ze donderdag tweede werd achter de uit een kopgroep van de dag vooruit gebleven Juliette Labous, pakte ze vrijdag zelf de dagzege en daarbij reed ze alle concurrentes op achterstand. Na een lastige rit met twee bergen, finishte Annemiek iets minder dan een minuut voor haar eerste belaagster Marta Cavalli. Met de koninginnenrit van zaterdag voor de boeg, heeft ze in het klassement nu 2.13 minuten voorsprong op de Italiaanse.

De etappe van donderdag kenmerkte zich door een grote kopgroep die lange tijd vooruit reed. Dat deden ze op het vlakke, maar in de finale moest er plots flink geklommen worden, over zo’n vijftien kilometer, naar de top van de Passo Manivo. De kopgroep viel uit elkaar, waar de favorieten met zo’n acht minuten achterstand aan de klim begonnen. Annemiek wist in de finale tijd te pakken op Mavi Garcia, op dat moment nog de nummer twee in het klassement, en Cavalli. Labous finishte echter ruim anderhalve minuut voor hen.

Vrijdag liep het anders. De koploopsters bleken ditmaal weinig ruimte te krijgen en de favorieten maakten er een zware koers van. Vrijwel vanaf de voet van de 9,5 kilometer lange laatste klim van de dag ging Annemiek in de aanval. “Het was een zware rit, waarin ik graag meer verschil wilde maken in het klassement en daar ben ik voor gegaan”, vertelt Annemiek. “Het waren twee lastige klimmen, met niet al te lastige afdalingen. Op de eerste klim was het sowieso niet aan mij. We hadden als tactiek dat we van FDJ en UAE, de ploegen van Cavalli en Garcia, geen rensters in de kopgroep wilden hebben. Dan wisten we zeker dat ze ook met ons mee zouden controleren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het verliep allemaal volgens plan. “Het was super goed dat mijn ploeggenote Jelena Eric in aanloop naar de tweede klim terugkwam. Ze zou één kilometer volle bak aantrekken onderaan en dan zou ik er overheen gaan. Het eerste stuk van de klim was het steilst. Vandaar dat ik onderaan ook al aanging. Cavalli bleek daarna heel erg taai. Ik loste haar, maar het verschil bleef de hele tijd rond de tien seconden schommelen.”

Lange tijd wist Cavalli het verschil op zo’n vijftien seconden te houden, maar juist in de afdaling richting de finish pakte Annemiek nog meer tijd. Al liet ze alle kijkers nog wel schrikken, door in een bocht te vallen. “Op de top was het verschil al veertig seconden, dus ik hoefde helemaal geen risico’s te nemen in de afdaling en kon safe naar beneden. Het was gewoon een stomme fout. De bocht liep vrij steil naar beneden en ik stuurde te hard in. Dat was super onnodig. Dan voel je dat je hem niet gaat houden en als je dat weet, kun je maar beter rechtdoor sturen en het gras in. Dan val je gewoon zachtjes en dat heb ik ook gedaan. Ik ben ook oké. De fiets was dat ook. Ik moest alleen de ketting er weer even op krijgen.”

Door haar val verloor Annemiek natuurlijk wat tijd, maar ze zat snel weer op de fiets en uiteindelijk was haar voorsprong op de finish 59 seconden op Cavalli en nog meer op de rest. “Erg mooi dat ik er weer een etappe bij heb en ben uitgelopen. Mavi brak vandaag een beetje. Ik denk dat mijn kracht is dat juist door alle trainingsuren, ik er elke dag gewoon sta. Ik herstel goed en voel ook niet steeds dat ik de dag ervoor een zware inspanning heb gedaan. Natuurlijk was het vandaag wel een lange klim waar ik van onderaan heb aangevallen, maar dat gaan de anderen morgen ook voelen. Vandaag heb ik in ieder geval goede zaken heb gedaan voor het klassement en dat was ook het idee. Morgen is nog een lastige etappe en daar kijk ik naar uit.”

Foto’s: Sprint Cycling Agency

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 8 juli 2022

11 reacties op “Nieuwe slag geslagen in strijd om eindzege”

 1. Willem Kuik schreef:

  Annemiek, van harte gefeliciteerd met je ijzersterke rijden, wat je deze mooie zege in de etappe opleverde. Maar ik denk dat veel mensen je liever niet zien vallen, ook niet min of meer gecontroleerd. Omdat op dat moment niet duidelijk is wat je aan de valpartij over houdt én of je de etappe nog wel zult kunnen winnen. Hoe je het echter oploste én de etappe won, waren héél sterk!🌅❤👍🌞

 2. K. Meijer schreef:

  Hi Annemiek, wat heb ik toch weer genoten vandaag van je kracht, doorzettingsvermogen, je bent een topper. Succes morgen, ik kijk er weer naar uit, het is super genieten om je te zien zijn fietsen!
  Groetjes Kathleen

 3. Pierre Thijssen schreef:

  Prachtige etappe blijf wel op de fiets beter voor jezelf en de gemoedsrust van je moeder
  Proficiat 🍾🍾

 4. Willem schreef:

  Je bent gewoonweg de allerbeste klassement rijdster van dit moment. Fantastisch wat een ontwikkeling je de laatste jaren hebt doorgemaakt. Even groot van geest als van lichaam. Chapeau ! Nu nog de kers op de taart. De champagne staat hier al koud. Heel veel succes morgen !!

 5. Jacques schreef:

  Oef , was me dat schrikken , je viel toch redelijk hard op je bips, hopelijk morgen niet teveel pijn.
  Top prestatie alweer !
  Francesco Mozer was fier naast je op het podium
  Het open maken v de grote flessen gaat van langst om beter
  Veel geluk de vogende dagen
  Jacques

 6. Dubez francis schreef:

  Bravo Annemiek mais tu nous a fait peur dans cette descente bonne chance pour demain tu es la meilleure

 7. Franklin Dekker schreef:

  Mooie etappe Annemiek,, hoop dat het morgen net zo gaat.. suc6

 8. Franklin Dekker schreef:

  Mooie etappe Annemiek,, hoop dat het morgen net zo gaat.. suc6

 9. Lotteau schreef:

  Giro Donne 2022 – 8ème étape: une prestation de haute volée (Eurosport)🚀 AvVleuten, it’s a acrobat 👏

 10. Nicola M schreef:

  Non cadere più!

 11. Jan Willem schreef:

  Goed bezig maar ons niet meer laten schrikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten