zondag 30 april 2023

Nieuwe kansen in langere Vuelta a Espana

In Torrevieja, in het zuid-oosten van Spanje, gaat maandag de Vuelta a Espana van start. In zeven dagen tijd rijdt het peloton, inclusief verplaatsingen met de bus, min of meer in een rechte lijn naar het noord-westen van het land. Daar waar de beklimming naar Lagos de Covadonga voor het absolute eindspektakel moet gaan zorgen. Met de Ardennenklassiekers nog vers in het geheugen, gaat Annemiek als titelverdedigster beginnen aan de eerste van drie grote rondes die dit jaar op de kalender staan.

“We starten met een heel technische ploegentijdrit en rijden met een team dat daar niet per se heel erg op ingericht is”, kijkt Annemiek vooruit op de aankomende wedstrijd. “Die ploegentijdrit is 15,5 kilometer door de stad. Het doel zal zijn om een degelijke ploegentijdrit neer te zetten. Ik verwacht niet dat we mee gaan doen voor de winst, maar je weet het nooit natuurlijk. Het is denk ik ook belangrijk dat we op elkaar ingespeeld raken, om te fine tunen. Daar gaan we deze Vuelta denk ik ook wel voor gebruiken.”

“In de tweede, derde en vierde etappe verwacht ik dat we echt attent moeten zijn op de wind”

Het rittenschema van de Vuelta a Espana kent een soort opbouw. Via vlakke ritten wordt er overgaan op meer heuvelachtige etappes en vervolgens ligt het slotakkoord in het hooggebergte. “In de tweede, derde en vierde etappe verwacht ik dat we echt attent moeten zijn op de wind. Etappe 5 is er daarna één met een kleine aankomst bergop. Niet zoals op de laatste dag, maar het loopt wel omhoog. De zesde etappe is in een gebied waar ik vorig jaar al heb gekoerst. Die etappe won ik ook. Al rijden we nu de etappe anders en de klimmen in tegengestelde richting, van wat ik begreep. Dat is in Cantabria, waar mijn vriend vandaan komt. Vorig jaar kwamen we echt door zijn geboorteplaats. Nu is de etappe wat meer in het oosten van Cantabria. Hij is wat lastiger en ook wat korter ditmaal.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zondag is dan de slotrit, waarin er flink geklommen gaat worden. “Op de laatste dag van de Vuelta zijn de klimbenen pas echt nodig. Dan gaan we over de Lagos de Covadonga. Het is goed dat ze deze beroemde klim in het parcours hebben gedaan, want dat geeft wat meer body aan de Vuelta. Het is echt een super lastige klim. Ik heb hem zelf nog niet gereden, maar wel Youtube-video’s bekeken. Ik heb bijvoorbeeld gezien hoe Robert Gesink er aan het strijden was voor een etappezege in de Vuelta. Mijn vriend heeft me ook goed kunnen informeren over hoe de klim loopt.”

“Ik denk dat onze kalender iets beter in balans kan zijn en dat het jammer is dat ze de drie Spaanse etappekoersen die nu komen, allemaal bij elkaar zetten in mei”

Het zal wel even wennen zijn om weer een meerdaagse wedstrijd te rijden, vertelt Annemiek; “Vanuit het niets gaan we vanuit de eendaagse klassiekers door naar de Vuelta. Ik denk dat onze kalender iets beter in balans kan zijn en dat het jammer is dat ze de drie Spaanse etappekoersen die nu komen, allemaal bij elkaar zetten in mei. Terwijl we na het WK, dat dit jaar heel vroeg valt in begin augustus, juist ruimte hebben op de kalender. Wat dat betreft vind ik het persoonlijk jammer dat de Vuelta naar deze datum is verhuisd. Maar we gaan het ermee doen, want dit is mijn laatste jaar sowieso en ik ga hem anders niet meer meemaken.”

De Spaanse meerdaagse is dus de eerste van de drie grote rondes en een doel van Annemiek, al is het niet direct de grootste. “Ik denk dat we deze Vuelta ook echt gaan gebruiken om de puntjes op de i te zetten, met het oog op de echte grote doelen die eraan komen, de Giro d’Italia en de Tour de France. We moeten op elkaar ingespeeld raken. Het voorjaar was natuurlijk niet wat ik ervan had gehoopt, met wat pech en valpartijen. En misschien ook de vorm die niet ver weg is, maar net nog even iets beter zou moeten om de sterke andere rensters te verslaan. Dit gaat heel anders zijn, met de lange aankomst bergop. Ik ga kijken hoe dat gaat, heb er in ieder geval zin in en neem vanuit de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik wel mee dat het niveau niet heel ver weg is. We gaan ervoor!”


Informatie Vuelta a Espana
De Vuelta a Espana duurt dit jaar zeven dagen, waarmee de etappekoers twee dagen langer is dan vorig jaar en nu ook echt meer een grote ronde genoemd kan worden. Onderstaand is het etappeschema te zien. Op Eurosport zullen alle etappes te zien zijn, waarbij telkens de laatste anderhalf uur van de rit in beeld wordt gebracht. Op maandag start de uitzending om 12.30 uur, van dinsdag tot en met donderdag om 15.30 uur en van vrijdag tot en met zondag om 14.00 uur.

01-05: Etappe 1 – Torrevieja – Torrevieja TTT (14.5 km)
02-05: Etappe 2 – Orihuela – Pilar de la Horadada (105.8 km)
03-05: Etappe 3 – Elche de la Sierra – La Roda (157.8 km)
04-05: Etappe 4 – Cuenca – Guadalajara (133.1 km)
05-05: Etappe 5 – La Cabrera – Mirador de Peñas Llanas (129.2 km)
06-05: Etappe 6 – Castro Urdiales – Laredo (106.1 km)
07-05: Etappe 7 – Pola de Siero – Lagos de Covadonga (93.7 km)

Foto’s: Sprint Cycling Agency / Foto top: winst in de Vuelta a Espana van 2022. / Foto midden: eerder dit jaar in Spanje

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 30 april 2023

5 reacties op “Nieuwe kansen in langere Vuelta a Espana”

 1. Dennis Konings schreef:

  Wat ben je toch een klasbak ik ken geen betere en zeker niet op die leeftijd wat ga ik je volgendjaar missen ik hoop je altijd nog tegen te komen en meschien een rondje te fietsen door de bergen gr Dennis Konings

 2. Mari Carmen Oudendijk schreef:

  Succes Annemiek,
  Carlos en ik volgen je!

 3. Fernand CATRYSSE schreef:

  Succes , maar vooral voorzichtig !!

 4. Juan schreef:

  Anemiek Will win in Lagos of Covadonga, Epic Catholic club of the world

 5. Rob van Vleuten en Plony van Mourik schreef:

  Veel succes en wij zullen je via de TV volgen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten