Op zondag 10 september sloot ik mijn 16 jaar lange wielercarrière af in Arnhem. In het begin was ik nog heel erg op zoek naar een nieuw doel waarin ik weer beter kon gaan worden, maar al snel kwam ik tot de conclusie dat het juist wel even prettig is om me niet gelijk te storten in een groot nieuw doel. Ik wilde juist even genieten van mijn vrijheid door alleen wat losse opdrachten te doen en ondertussen mezelf daarmee de tijd te gunnen om me rustig te oriënteren.
In het najaar ben ik op aanraden van een aantal ex topsporters gaan werken met speaker coach Rik Rottier. Dit was een eerste stap in de reflectie op mijn carrière. We spraken af in het theater en ik moest een aantal cruciale momenten uit mijn wielerloopbaan uitkiezen en die aan Rik vertellen. Rik heeft naast storytelling ook een achtergrond in de bedrijfswetenschappen en die combinatie maakte het voor mij perfect om er achter te komen welke verhalen interessant zijn voor een breder publiek/bedrijven. We hebben dit traject afgesloten met een Try-out bij Vodafone-Ziggo in Utrecht. Mijn verhaal “Accept, Adapt & Move On” was geboren. Ik neem mensen mee naar sportieve dieptepunten;), blessures, maar ook naar persoonlijke momenten die cruciaal voor mij zijn geweest. Het is een verhaal geworden die ook niet sportliefhebbers aanspreekt. Hoe blijf je niet vasthangen in zaken die je niet onder controle hebt? Ik probeer mensen te inspireren om er een sport van te maken om te denken in mogelijkheden en om af en toe een #gekplan te formuleren en doelen buiten je comfortzone te stellen.
Hierna ben ik dit verhaal gaan verfijnen door het gewoon te gaan vertellen. Zo stond ik met trillende benen in het Philips Stadion in Eindhoven voor Philips Personal Care – West Europa in het Engels, een van mijn eerste opdrachten in het Engels. Daarna volgden er meer in het Engels of Nederlands: European Investment Bank in Luxemburg, groente- en fruitbranche organisatie, Boskalis, Telefónica (moederbedrijf Movistar) in Brussel voor mensen van de Europese Commissie, etc. Een deel van de opdrachten krijg ik binnen via Sportspeakers en gedeeltelijk via mijn eigen website. Zo’n een of twee keer per maand vind ik dit ontzettend leuk om te doen. Mijn doelgroep is daarbij de wat grotere bedrijven.
Daarnaast ben ik als ervaringsdeskundige toegevoegd aan het team Prestatiegedrag en Mentale Gezondheid van NOCNSF. Daar werk ik samen met het team van psychologen en krijg ik de kans om een deel van mijn ervaring en leermomenten te delen met topatleten (in wording) uit verschillende disciplines.
Bij de Tour de France (en TdFF), olympische spelen Parijs en wat voorjaarsklassiekers treed ik op als analist voor de NOS. Ik vind het enorm leuk om te proberen te sport wat dichterbij de mensen thuis te brengen, door wat van mijn ervaring en inzichten met de kijker te kunnen delen. Een nieuwe uitdaging om dit nu vanuit een andere rol te delen met de TV kijkers.
Tussendoor probeer ik wel twee keer per week te blijven fietsen. Het liefst met mensen samen, omdat ik dat een topcombinatie vind: sporten inclusief gezelligheid. Ik ben weer fanatiek lid bij TCW ’79 uit Wageningen. Als het even kan ben ik er op dinsdagavond en zaterdag bij. Bij deze vereniging zitten ook oud studenten waar ik nog samen mee heb gestudeerd. Dus terug naar de basis! Daarnaast probeer ik ook wat andere sporten te doen om mijn lichaam weer wat meer in balans te krijgen en omdat het leuk is om eindelijk ook wat andere sporten te kunnen doen! Rennen, bodypump, skiën en wellicht nog wel wat anders.
De afwisseling in werkzaamheden is enorm leuk om te doen. Als ik aan de andere kant van het hek sta bij een wielerwedstrijd of olympische spelen sta voelt dat goed. Ik had het wielrennen ‘uitgespeeld’ voor mijn gevoel, omdat ik geen nieuwe uitdagingen kon vinden om nóg beter te worden. En dat is altijd mijn motivatie geweest: een plan maken en uitvoeren om beter te worden. Na zestien jaar was het tijd voor wat anders en ik geniet nu met volle teugen van het volgende hoofdstuk in mijn leven, maar waarbij mijn sporthart nog steeds harder gaat kloppen van het volgen van sportprestaties van anderen.
(Er komt dit najaar een aanpassing van deze website, want ook deze website moet even een transitie door. ;), mijn agenda probeer ik wel up to date te houden.)
Hallo Annemiek, uiterst interessant wat je doet. En zo actief. Goed hoor. Parkinson is elke dag ook een topsport. Het is een onomkeerbare ziekte. Ik ben in 2012 gediagnosticeerd op 45 jarige leeftijd. Maar ik ben een vechter. Een authentieke karakter mens. Elke dag wordt ik wel weer geconfronteerd met een of andere pijn, kwaal of vermoeidheid. Maar ik zoek steeds mijn grenzen op. Ik geef nooit op, accepteer mijn verlies en doe altijd mijn best is mijn motto. Parkinson omvat veel meer dan alleen een trillend armpje wat nog veel mensen denken. Ik ben nog zeer actief als vrijwilliger en heb veel hobby’s. Ik besef heel goed dat ik nog goed weg kom. Ik ken mensen met Parkinson die er veel slechter aan toe zijn. Ik heb een positieve mindset opgebouwd in de loop van de jaren. Graag zou ik met je in contact willen komen. Want ik denk dat we elkaar wel aan kunnen vullen. Bijvoorbeeld op het gebied van Bike for Parkinson. Zo jammer dat ik de avond etappe in Rotterdam heb gemist. Maar herkansen kan altijd.