zondag 10 april 2022

Net naast het podium in Amstel Gold Race

Annemiek is zondag als vierde gefinisht in de Amstel Gold Race. Na een heel lange finale, waarin Annemiek het voortouw nam met aanvallen, begon een groep van zo’n veertig rensters aan de laatste passage van de Cauberg. De Italiaanse Marta Cavalli reed daar weg en bleef solo vooruit. Annemiek sprintte naar de derde plaats van het groepje achter haar en werd daardoor dus vierde. “Ik heb heerlijk gekoerst en sta hier niet teleurgesteld, omdat ik mezelf niets kan verwijten. En ik heb genoten van het publiek vandaag, dat weer terug was. Ik heb ontzettend vaak mijn naam gehoord, super leuk al die aanmoedigingen.”

De Amstel Gold Race mag dan één van de drie Ardennen klassiekers zijn, hij verschilt toch ook best wel van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dat bleek ditmaal ook zeker. “Het is één van de moeilijkere wedstrijden om naar mijn hand te zetten”, vertelt Annemiek. “Dat komt omdat de klimmen vrij kort en explosief zijn. De koers moet echt heel afmattend zijn geweest, wil ik een kans maken in de finale. Dat in je eentje doen is ook geen optie, maar ik ben er al wel vroeg aan begonnen.”

Na zo’n vijftig kilometer brak Annemiek de koers al open. Dat zorgde er ook al voor dat ze vooruit kwam te rijden met Demi Vollering en Kasia Niewiadoma. “Ze wilden helaas niet echt met me doorrijden. Van Demi begreep ik het ook wel, want die had meerdere ploeggenotes achter ons zitten. Maar zelf had ik wel graag willen rijden. Het doel was ook wel om een aantal rensters pijn te doen en zo mijn kansen te vergroten. Er kwam daarna eerst een groep van vijf rensters aansluiten, waarbij we met allemaal eenlingen zaten, behalve SD Worx. Zij zaten met wee rensters mee en dat hielp niet voor de samenwerking. Ik wilde wel verder rijden, maar er zat niet echt overtuiging bij en UAE reed het vervolgens dicht.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Luxepositie
Zo kon het spel weer helemaal opnieuw beginnen. “Ik hoopte dat de koers op de vier plaatselijke ronden helemaal los zou barsten. Met Sierra hadden wij met Movistar vervolgens een goede move, want zij kwam met Rooijakkers en Spratt vooruit. Toen moest SD Worx aan het werk. Uiteindelijk reden ze het ook dicht, maar daar zat ik in een luxepositie, want ik hoefde niet wat te doen. Van de andere kant zorgde het er ook voor dat de koers niet helemaal losbarstte.”

Zo gebeurde het dat zo’n 45 rensters aan de laatste keer Cauberg begonnen, waarvan de top op ongeveer twee kilometer van de finish lag. “Ik hoopte dat iemand vanuit de bocht direct aan zou gaan. Dat gebeurde niet en ik wilde ook niet te lang wachten, waarna ik all-out ben gegaan. Zo zou ik wel zien wie er mee kon komen en ging ik in ieder geval strijdend ten onder als er wat mee kwamen. Dat bleken zes rensters te zijn, die op de top nog in mijn wiel zaten. De Cauberg is niet echt mijn klim, want hij is best explosief en ik kwam dus ook niet weg. Cavalli koos daarna een heel goed moment voor haar aanval. SD Worx zat met twee rensters mee, Ashleigh Moolman en Demi Vollering. Het was dus aan hen om te rijden, want als ik meereed, reed ik het dicht voor Vollering en zij was de snelste van de groep. Moolman twijfelde even en toen was de vogel gevlogen.”

Dichtbij
Cavalli haalde het en niet ver achter haar werd om de tweede plek gesprint. “Met tweehonderd meter te gaan heb ik de sprint ingezet. Ik kwam nog dichtbij, want het was een close finish, maar uiteindelijk was ik vierde. Ik denk niet dat ik iets fout heb gedaan en denk dat we het als ploeg goed hebben gespeeld, ook met Sierra vooruit, waardoor wij niet aan het werk hoefden. Net als in Vlaanderen denk ik dat ik één van de beteren in koers was. De wedstrijd die me het meest ligt, Luik, gaat nog komen. Daar zal ik weer tegen SD Worx aanlopen, maar de klimmen zijn langer en daar heb ik denk ik wat meer kansen. De benen zijn goed in ieder geval en het moet een keer de goede kant op vallen.”

Foto’s: SprintCycling

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 10 april 2022

8 reacties op “Net naast het podium in Amstel Gold Race”

 1. Albert Hendrix schreef:

  Heb altijd veel respect hoe positief je bent of je nou wint of verliest. Je kleurt de wielersport met je positieve instelling Annemiek ❤

 2. Berry schreef:

  Hey Annemieke jij laat zien wat sport is: enorm je best doen en gaan voor de winst en dan soms winnen en soms net niet. Maar altijd positief en sportief. Top!!!
  Met jou genieten we nog meer van sport!!

 3. Willem schreef:

  Toch een hele diepe buiging voor een geweldig gereden koers.

 4. Jan (Renkum) schreef:

  Het is een genot om je te zien koersen, vaak tegen een overmacht. Maar meestal ook als de sterkste of 1 van de sterksten. Gister heeft SD works verloren zullen we maar zeggen.

 5. Jan Stolk schreef:

  Heel veel respect voor je sportiviteit en eerlijkheid. Soms te bescheiden, als de dames bijna letterlijk op je bagagedrager meefietsen. Maar zowel jij als Matthieu en Wout zijn grote favorieten en die worden constant gevolgd en waar mogelijk uit de wedstrijd gereden door sterke ploegen. Ook respect voor de prestaties van Lotte Kopecky, maar ze wordt pas groots als ze zelf ook eens gaat rijden en aanvallen en zich niet door hele ploeg uit de wind naar de streep wordt gebracht. Succes en bedankt voor de mooie koersen waar we al van hebben mogen genieten. Hopelijk volgen er nog een aantal met winst.

 6. Rob schreef:

  Mere centimeters from finishing on the podium! Yours was a well executed effort that took good advantage of teamwork. Chapeau!

 7. Wilt Julian Pomper schreef:

  Hallo Annemiek,

  Het valt mij op dat je vaak wat zwaarder trapt tijdens een klim, dan de meeste van je concurrenten. Waarom eigenlijk? Mij lijkt het dat je beter met een wat lichter verzet kunt klimmen, dan kun je wat explosiever wegrijden en verspil je minder kracht. Maar jij zal vast je reden hebben dat je daar niet voor kiest.
  Groeten, Wilt Julian Pomper.

 8. Nicola schreef:

  Good for not having played the SD Works game. They lost despite having 2 women in the group

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten