zaterdag 3 augustus 2019

Mooie kennismaking met San Sebastian na leuke periode

“Dit was een super mooie wedstrijd en ik kijk nu al uit naar volgend jaar.” Met die woorden kijkt Annemiek terug op haar deelname aan de eerste editie van de Donostia San Sebastian Klasikoa. Waar de mannen zaterdag de 39e editie van de Baskische koers rijden, kwamen de vrouwen er voor de eerste keer in actie. Met succes voor Annemiek’s team Mitchelton-Scott. Haar ploeggenote Lucy Kennedy ging na een spannende finale namelijk met de winst aan de haal. Ze kwam solo aan in San Sebastian.

“Het was een super goed georganiseerde wedstrijd”, kijkt Annemiek terug. De organisatie pakte dan ook uit met een mooi parcours, het publiek was in overvloed aanwezig en de wedstrijd was direct ook live op televisie te volgen. “De Baskische fans zijn bij Emakumeen Bira al enorm fanatiek, maar ik heb nog nooit een klim zo opgereden als vandaag, met zoveel fans met Baskische vlaggen. Zoals je het ook in de Ronde van het Baskenland en Tour de France ziet. Dat je echt door zo’n fuik gaat. Dat was super tof. Het prijzengeld was ook gelijkgesteld aan dat van de mannen. Het was een heel mooi parcours, met een heel lastige finale. Een boel ingrediënten dus om deze wereld uit te laten groeien tot een World Tour koers.”

En dan deden de vrouwen er zelf ook nog een schepje bovenop, want wie de koers volgde zag een spectaculaire finale. “Het werd nog heel spannend voor Lucy. Ze viel aan op de op één na laatste klim, maar kreeg materiaalpech. De motor was daar niet bij in de buurt, waardoor ze weer terugviel naar achter de kopgroep. Janneke Ensing reed toen ongeveer anderhalve minuut voor Lucy. Georgia Williams zat daarvoor in de kopgroep met haar en heeft zich terug weten te vechten. Zij heeft tot de voet van de klim het gat naar beneden gebracht. Zo kon Lucy weer aanvallen op de klim en het gat naar Janneke dichten, waarbij ze zich ook de sterkste klimmer toonde. Voor het team was het een succesvolle dag.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Goed geprofiteerd
Annemiek zelf kwam echter niet in het spel voor. “Dat vond ik wel jammer, hoewel ik erg blij ben met deze zege van Lucy”, vertelt ze. “Ze liet het vandaag zien en profiteerde van de aanwezigheid van Amanda en mij achter haar. Een kopgroep ging weg, waarin zij mee sprong samen met Georgia Williams. Dat was super goed. In die situatie konden wij gewoon winnen van die groep. Dat betekende dat andere ploegen aan het werk moesten. Dan zie je wel dat het deelnemersveld wat zwakker is dan in de World Tour, waardoor de race eigenlijk gereden was, omdat er van achteruit niet zoveel meer gebeurde.”

De rensters uit de kopgroep konden zo strijden voor de winst. “Voor mij was het dan ook wel jammer dat ik niet mijn benen kon gebruiken. Ik merkte wel dat ik denk ik niet meer de Giro-vorm had, maar ik had toch wel goede benen. Dat vond ik dus wel jammer, want ik had heel graag een keer die mooie Txapela willen hebben. Van de andere kant vind ik het wel heel mooi dat Lucy het vandaag liet zien. Zij kreeg vandaag de mogelijkheid en ronde dat meer dan goed af.”

Kilometers in de lucht
Voor Annemiek was de Donostia San Sebastian Klasikoa haar eerste UCI-koers weer na La Course. “In de weken na de Giro heb ik even zonder trainingsschema geleefd en niet specifiek getraind”, kijkt ze terug. “Maar ik heb genoeg gedaan in die weken. Daarbij heb ik voornamelijk veel kilometers in de lucht gemaakt en nuttige en leuke reizen gemaakt naar Tokio en de Tour de France, voor de Avondetappe.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Die ontspanning, die had Annemiek ook even nodig. “Ik kan mij goed vastbijten in bepaalde doelen en daardoor kan de boog niet altijd gespannen staan. De tripjes naar Tokio en de avondetappe waren na het behalen van mijn grote doel, het winnen van de Giro, ook goed getimed. Gisteren, de dag voor San Sebastian, had ik wel een beetje het idee dat ik de Giro vorm wat was verloren en daar baalde ik wel van met zo’n mooi en lastig parcours. Maar ik heb wel genoten van de afgelopen tijd, waarin ik ook twee criteriums heb gereden. In het roze, op aanvraag van de organisatie. Dat was in Boxmeer en Chaam.”

Genieten van de Giro winst
Alle dingen samen maakten dat het voor Annemiek een paar mooie weken waren. “Het was een leuke manier om na te genieten van het behalen van de winst in de Giro. Zowel die reizen, als het rijden van de criteriums. Daarnaast was er ook wat tijd om af te spreken met vrienden en familie en om ook weer even te genieten van het leven, inclusief onder meer de nodige ijsjes, die wel noodzakelijk waren om af te koelen met die hitte, haha.”

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 3 augustus 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten