dinsdag 9 juni 2020

Mijn ‘corona kansen’ benut

Op de fiets naar mijn trainer in Zuid-Limburg, een ‘ritje’ van 400 kilometer en meer tijd om familie en vrienden te zien in een periode van het jaar dat dat normaal nooit lukt. De afgelopen maanden zijn anders dan anders geweest. Het zijn maanden waar ik met plezier op terug kijk. Het ongedwongen zijn stond voorop. Ik ben deze periode heel fit doorgekomen, ben mentaal ook heel fris én heb een heel leuke tijd gehad. En nu, nu kan de focus weer iets meer op de doelen. Ook al moeten we nog wel zien welke wedstrijden straks ook daadwerkelijk verreden gaan worden.

Ik heb inmiddels een wedstrijdkalender en daarbij hebben we een flink aantal wedstrijden op papier staan. Gaan die allemaal door, dan wordt het wel een uitdaging om ze allemaal te rijden. Onmogelijk is dat echter ook niet. Ik denk dat het moet kunnen, zeker omdat het een vrij korte periode is en we er niet helemaal afgedraaid aan beginnen. Maar bovenal denk ik dat we onze handen dicht kunnen knijpen met elke wedstrijd die doorgaat, dus ik hoop ook maar dat er zoveel mogelijk verreden worden.

Mijn programma start met de Strade Bianche. Daarna ga ik sowieso op een trainingsstage, ter voorbereiding op dat hele drukke koersblok. Die start ik dan met La Course. Nadat ik het in het begin van de lockdown moeilijk heb gehad om afscheid te nemen van mijn doelen, was het thuis sippen ook snel klaar. Het was moeilijk, omdat ik in topvorm was en dan wil je ook oogsten, waarna het plots allemaal heel onzeker was. Maar ik ben na die twee weken weer naar kansen gaan kijken. Mijn doel was om fit te blijven en te trainen wanneer ik daar zin in had. Dat is goed gelukt. Ik ben nog heel fit en nu heel gemotiveerd om te gaan koersen.

400 kilometer in een dag
Dat ik fris ben, heeft te maken met de manier waarop ik de afgelopen maanden beleefd heb. In het spontaan dingen doen bijvoorbeeld. Zoals ook de rit van 400 kilometer in een dag, bedacht door mijn buurman Jan-Willem van Schip. Die stelde me het voor en mijn eerste reactie was; ‘daar heb ik echt geen zin in’. Maar na het een uurtje te hebben laten bezinken dacht ik; ‘waarom ook niet’. Het was een leuk gek plan. Ik heb maar één voorwaarde gesteld en dat was dat het mooi weer moest zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het was leuk om de tocht met Jan-Willem voor te bereiden, hoewel hij alles bedacht heeft en ik volgde. We zijn naar het noorden van Nederland gereden, waar de ouders van Jan-Willem in Norg op vakantie waren en we geluncht hebben. Onderweg heeft Tonio van WV Ede ons verzorgd, bij Lemele en Hasselt. Het was een super leuke tocht, waarbij ook Niels Hoogenboom de volledige afstand reed. Daarnaast hebben Taco van der Hoorn en Joppe de Heij stukken meegereden.

Van Jan Willem mochten we niet naast elkaar fietsen, anders ging het te langzaam. We reden niet om zo hard mogelijk te gaan, maar hij had daar wel gelijk in en uiteindelijk heb ik elf uur en dertien minuten aan fietstijd. Je reed steeds vijf minuten op kop, om vervolgens weer tien minuten aan te sluiten in het wiel. Daarbij heb ik 235 kilometer op mijn tijdritfiets gereden, tot grote vreugde van wie in mijn wiel moest zitten, en ook daarvoor zorgde Tonio, die mijn andere fiets meenam. Een bijzonder feitje voor de liefhebbers; ik heb liefst 7125 kilocalorieën verbrand tijdens de rit.

Ik vond het uiteindelijk ook echt leuk om deze rit te doen. Het is goed om even buiten je comfortzone te gaan. Mijn trainer Louis vond het ook wel mooi dat ik het deed en het was gewoon een heel leuke dag. Het smaakte bijna naar meer, maar voorlopig nog even niet…

Limburg
Naast de ultra lange tocht, heb ik de laatste tijd zeker meer mooie ritten gemaakt en heb ik routes gereden waar ik normaal niet snel kom. Zo ben ik in acht dagen tijd drie keer over naar Limburg geweest om daar te mountainbiken. Iedere keer ging er weer een ander clubje mannen die kant op en wilde ik wel mee carpoolen. Dat vind ik bijna ‘gratis trainen’. Ik heb er mooie routes gereden, zoals die van Limburgs Mooist en de Bart Brentjens Challenge, maar ook eigen routes.

(Tekst gaat verder onder de foto)

En over Limburg gesproken; ik ben ook letterlijk er naartoe gefietst, een rit over 165 kilometer naar Louis. Een mooie afstand, al had ik op de terugweg de wind 165 kilometer lang vol tegen. In Limburg ben ik twee dagen gebleven en ik heb er samen met Louis en de talentvolle triatletes Quinty Schoens en Maya Kingma getraind. Die kruisbestuiving is ook leuk en het was leuk om elkaar even bij te kunnen praten. Je hebt toch overal even wat meer tijd voor nu.

Corona kansen
Jan-Willem vroeg me nog wat mijn ‘corona kansen’ zijn. Dat vond ik wel een mooie vraag en dat is toch wel dat ik op social gebied wat meer kon nu. Dat sneeuwt toch wat onder wanneer je puur met het fietsen bezig bent en ook veel van huis bent. Zodra het kon, heb ik dan ook weer met mensen op afstand afgesproken. Het was fijn om vrienden en familie allemaal weer te kunnen zien. Dat was zeker een corona kans, met een hectisch jaar voor de boeg.

De afgelopen tijd heb ik ook gebruikt om mijn positie op de tijdritfiets nog wat te optimaliseren. Om dat uit te testen was dit namelijk een goede periode, want nu had ik er de tijd voor en te proberen wat sneller is. En of het dan echt de wedstrijden zijn die ik gemist heb? Ik denk niet dat het de competitie is die ik mis. Wat ik wel echt mis is het vastbijten in een doel, daarvoor gaan en er alles aan doen om het te behalen. Het competitieve, dat heb ik de afgelopen tijd wel kunnen vinden in de spelletjes met mijn studentenvrienden, haha.

Annemiek

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 9 juni 2020

5 reacties op “Mijn ‘corona kansen’ benut”

 1. Mooi om te lezen dat je ook in dit abnormale seizoen je toch het beste er van weet te maken. Ga je nog een hoogtestage inplannen. Ik volg Demi Vollering op Insta die een paar weken in Zwitserland heeft gezeten en getraind. Ze leek het uitstekend naar haar zin te hebben, zowel op de racefiets als op de MTB …

  Groetjes

 2. Bert Hermsen schreef:

  Mooi bericht van een geweldige sportvrouw, die mij iedere keer weer verbaasd. Het peloton gaat weer rijden voor plaats twee.

 3. René van der Hoff schreef:

  Top update en hopelijk kan het wielerseizoen eindelijk beginnen vanaf augustus. De Crotcast was ook zeer boeiend om te luisteren Veel succes en staat Parijs-Roubaix ook nog in je planning?

 4. Ricardo schreef:

  Leuk om je verhaal te lezen. Ik was benieuwd hoe je de Corona tijd hebt beleefd. Vooral omdat je in topvorm was. Maar goed om te lezen dat je de focus hebt kunnen behouden. Respect!

  Groeten uit Vleuten
  Ricardo

 5. Paul Smeets schreef:

  Bedankt voor dit bericht Annemiek.Stay healthy..We moeten maar afwachten wat het wordt.I am very proud of you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten