zondag 8 september 2013

Met een banddikte verslagen

Op de slotdag van de Holland Ladies Tour heeft Annemiek zondag net niet de etappezege naar zich toe kunnen trekken. In een zeer spannende sprint met twee werd ze met een banddikte verschil verslagen door de Italiaanse Tatiana Guderzo. “Hier op de slotklim ging ze op driehonderd meter voor de streep al aan en ik zat in haar wiel en kwam er naast”, vertelt Annemiek na afloop. “Helaas kwam ik er dus net niet meer voorbij.” Door haar tweede plaats in de slotrit, waar het peloton over veertien beklimmingen in Limburg moest, wist Annemiek ook nog naar de tweede plaats in het eindklassement te stijgen.

“Ik had echt nog goede benen vandaag, voelde me echt goed en fris”, doet Annemiek haar verslag van de etappe. “We hadden de tactiek om eerst twee meiden vooruit te sturen en dan zou ik de brug maken na de Eyserbosweg. Dat plan liep iets anders, omdat ik al voor de Eyserbosweg lek reed. Op een vervelend moment zo net er voor. Toen reed er ook nog eens een kopgroep weg terwijl ik nog terug aan het komen was. Daardoor moest ik echt een fikse inspanning doen en vervolgens op de volgende klim nog een keer van wiel wisselen. Toch had ik de mazzel dat ik weer terug kon komen.”

Met nog steeds acht koplopers in de wedstrijd, waaronder de uiteindelijke eindwinnares Ellen van Dijk, de Britse kampioene Lizzie Armitstead en Anna van der Breggen, kwam Annemiek aansluiten in het flink uitgedunde peloton. In de kopgroep ook twee rensters van Rabobank, Megan Guarnier en Katarzyna Niewiadoma. “Zij waren dus nog vooruit. Bij de tweede passage van de Eyserbosweg reden we met een groepje van zes meiden weg en net voor de Doodeman kwamen we aansluiten.”

Direct in de aanval
“Als je lekker in de koers zit voel je je gevoel. Ik zat echt te sterven toen Anna even doortrok op Doodeman, maar toen viel het bovenop stil en ik dacht, ik klap er overheen voordat ze terug komen. Maar toen was ik alleen en moest ik nog vijfendertig kilometer alleen rijden. Daar schrok ik wel even van. Daarna hoorde ik wel dat Guderzo op komst was, maar zij kwam ook pas na de Bemelerberg bij me aansluiten. Dat was pas op tien kilometer voor de finish.”

Op dat moment reed Annemiek sowieso op een goede positie. Ze leek even kans te hebben om ook de eindzege te pakken, want haar voorsprong op Ellen van Dijk was meer dan anderhalve minuut. “Ik had toen wel virtueel de leiding ja. Dat wist ik wel, maar ik was daar niet mee bezig. Puur met de ritwinst. Ik dacht dat Ellen niet zo stom zou zijn om het uit handen te geven.

Nipt verslagen in millimetersprint
De finale ging Annemiek dus in met Guderzo samen. Hoewel de achtervolgers wel weer dichterbij kwamen en Annemiek dus al wel zeker wist dat de eindzege er niet in zat, brak de strijd om de etappezege aan. “Op de Cauberg plaatste Guderzo al een sterke aanval en daar had ik echt moeite om het wiel te houden, dus ik dacht al dat het een stevige kluif ging worden. Hier op de slotklim ging ze op driehonderd meter voor de streep al aan en ik zat in haar wiel en kwam er naast, maarja. Ik kwam heel dichtbij, maar kan mezelf niet kwalijk nemen dat ik het ergens heb laten liggen. Achteraf denk je misschien dat je je ook meer had kunnen sparen, maar dan weet je ook niet hoe het loopt.”

“Al met al kijk ik terug op een heel goede week. Het algemene gevoel is top. Mentaal kom ik ook sterk uit deze week. Ik zit lekker in mijn vel, voel me goed, rij lekker en heb fysiek een stap gezet als ik nu even goed uitrust. Dus ik denk dat ik hier ook weer beter uitkom. Ik heb me nog niet zo goed gevoeld dit jaar.”

Op radio en televisie
Ook de NOS, L1 en de Holland Ladies Tour besteedden in beeld en geluid aandacht aan de wedstrijd. Bekijk hier de samenvatting die de NOS maakte van de laatste etappe.

Annemiek’s volgende wedstrijd is de Giro Toscana. Die Italiaanse etappekoers start woensdag 11 september en duurt tot en met zondag 15 september.

Gepost door: Annemiek op zondag 8 september 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten