vrijdag 13 september 2013

Leren als laatste wagon in het treintje

Een leerzame dag vandaag voor Annemiek in de Giro Toscana. Waar net als gisteren opnieuw verkeer op het parcours te vinden was, kon ze ditmaal wel gewoon de finish vinden. Daarbij zou voor haar een prominente rol zijn weggelegd in de finale. “Het werd een massasprint en ik had vandaag de eer dat de sprint voor mij gereden zou worden”, legt Annemiek na afloop uit. “Best wel spannend met Marianne in het team die zelf kan winnen. Helaas raakten we elkaar kwijt in de finale en kwam onze trein niet op gang. Pauline vond mij echter met nog één kilometer te gaan en zette mij echt top van voren af.”

Annemiek kwam door het werk van ploeggenote Pauline Ferrand Prevot dus alsnog bij de eerste rensters de laatste honderden meters in. Achter de Franse renster begon ze aan het laatste deel. “Alleen wachtte ik net een fractie te lang met aangaan, waardoor ik in de laatste bocht helaas niet met haar mee kon, omdat er een aantal rensters onderdoor kwamen. Op dat moment was het nog maar 250 meter naar de finish. Marianne won alsnog. Ik kwam wel kort, maar vond het vooral heel tof dat de ploeg me wilde helpen. Dit is toch wel spannend, maar ook leuk en heel leerzaam! Ik ben inmiddels wel geoefend in het aantrekken van een sprint tot 200 meter voor de finish, maar als je het zelf moet afmaken is het weer heel anders.” Annemiek finishte als zevende.

Een keer niet op de aanval
Waar het team van Rabobank zich over het algemeen aanvallend laat zien, was dat in de tweede etappe van de Italiaanse wedstrijd niet het geval. Een bewuste keus, zo verklaart Annemiek. “We hadden vandaag geen aanvalsplan, omdat we de ploeg een beetje fris willen houden en niet alle dagen volle bak willen gaan hier. Er was een grote kans dat het toch een massasprint zou worden en we maakten daarom de keus om geen energie te verliezen in het forceren van iets. Het was vandaag vooral spannend door de slechte wegen, het ontwijken van gaten en putten en het continue naar voren schuiven om eventuele aanvallen toch niet te missen.”

Lastige rit op de planning
Er staan nu nog twee etappes gepland in Toscane. Annemiek kijkt per dag vooruit en werkt zo toe naar het WK. “Morgen gaat het lastig worden. In de finale zit vier keer een klim van de tweede categorie en twee keer een klim van de eerste categorie. Ik ken die laatste klim wel. Ieder jaar was hij nog te lastig voor mij, maar het is nog wel een stukje afdalen naar de finish. Hier staat alles in het teken van de voorbereiding op het WK. Ik denk dat ik na zondag ook echt even lekker ga bijkomen van mijn drieweekse etappekoers.” Annemiek reed voor de Giro Toscana ook al de etappekoersen Trophée d’Or en Holland Ladies Tour.

Gepost door: Annemiek op vrijdag 13 september 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten