donderdag 10 februari 2022

Laat de koersen maar komen!

Nadat ik jullie in december begroette vanuit Colombia, begon mijn jaar in Spanje. Met het team waren we in Almeria op trainingskamp. Helaas werd dat kamp wat ingekort, omdat er wat positieve gevallen waren. Niemand was echt ziek, maar daardoor werd wel besloten om het kamp eerder te beëindigen. Jammer, want ik had er veel zin in en zo hadden we niet twee weken samen, maar slechts één. Gelukkig heb ik iedereen nog wel kunnen zien en ook een aantal goede trainingen af kunnen werken. Daarbij ook twee keer met de groep van Alejandro Valverde en één keer met de groep van Enric Mas. De mannen hebben me even lekker op de pijnbank gelegd. Daarnaast heb ik natuurlijk ook met mijn eigen ploeg getraind. Het was kort maar krachtig.

Na het kamp met de ploeg, stond al gepland dat ik naar Tenerife zou gaan. Daar was ik nu wat eerder en helaas was het weer toen nog niet zo mooi. Gelukkig word ik hier vergezeld door mijn ploeggenote Katrine Aalerud en ook Marianne Vos en Moniek Tenniglo zijn inmiddels deze kant op gekomen. Riejanne Markus en Coryn Labecki (Rivera) zitten iets verderop. Voor de rest zit het hier vol met mannen van veel grote ploegen. De ‘gewone mensen’ zijn verdreven en het kleine hotel zit weer helemaal vol met wielrenners.

“De Ronde van Vlaanderen en de Ardennen klassiekers zijn mijn echte doelen”

Dat ik hier op Tenerife ben, is wel een beetje mijn standaardvoorbereiding. In ieder geval als het gaat om het trainen op hoogte, in voorbereiding op het seizoen. Ik noem het hoogtestage deel 1. Dan komt er nog een deel 2 achteraan, zodra mijn echte doelen eraan komen. Dat zijn de Ronde van Vlaanderen en de Ardennen klassiekers. Na de Strade Bianche ga ik opnieuw hiernaartoe. Dat is ook een beetje omdat het weer in Nederland niet ideaal is. Dan kies ik ervoor om hier met wat meer gunstig weer te gaan zitten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maar goed, dat weer was hier in het begin dus ook slecht en toen dacht ik wel; waarom ben ik niet teruggegaan naar Colombia? Dat is echter wel een hele reis en ik was er net geweest, maar misschien dat ik volgend jaar in januari toch wel terugga. Ik ben wel echt verslingerd aan het land. Hier op Tenerife zat je in de afgelopen periode telkens op buienrader te kijken waar je geen sneeuw of regen hebt, dan is het toch wel een idee om volgend jaar twee keer naar Colombia te gaan (mocht ik besluiten nog een jaar door te gaan).

“Toen ik in december in Colombia was kreeg ik veel berichten van verschillende renners”

Over Colombia zelf krijg ik ondertussen ook veel vragen en inmiddels zitten daar heel wat Nederlanders. Daar heb ik ook wel wat mee van doen. Toen ik er in december was kreeg ik best veel berichten van verschillende renners. Hoe het daar was, of ik contacten had en dat ze informatie wilden. Tom Dumoulin die bijvoorbeeld ook eens wat anders wilde dan Tenerife. Mathijs Büchli, Laurine van Riessen en Taco van der Hoorn gingen ook en Jan-Willem van Schip en Jan Hirt heb ik zelfs aangeraden om daar naartoe te gaan waar ik ook zat.

Ik hoor enthousiaste verhalen en zag een artikel in de Volkskrant verschijnen. Kortom, ik voel me wel een beetje de promotor van Colombia. Dat vind ik ook leuk. Ik vind het een hartstikke mooi land. En ik vond dat Taco het ook mooi verwoorde; Het is toch een beetje mentaal gratis trainen. Het is meer een avontuur en ondertussen train je ook nog goed.

“Ik voel me wel een beetje de promotor van Colombia en dat vind ik ook leuk”

Natuurlijk hoop ik dat iedereen dezelfde ervaringen heeft als ik. Er waren nu ook wat mindere dingen in het nieuws met Egan Bernal, maar ik wil toch benadrukken dat die echt in een heel andere regio zit dan waar ik altijd naartoe ga. Ik heb de andere renners ook aangeraden om naar Medin te gaan, maar dan niet in de stad zelf of in Bogota stad. Het is een betere trainingsomgeving vind ik zelf, die ook rustiger is. Het is leuk om te zien dat renners verder kijken voor een hoogtestage dan alleen Tenerife.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toch is Tenerife ook zeker top. Ik ben hier niet voor niets al zo vaak geweest en met Katrine heb ik hier nu een goede trainingspartner. Zij is ook kopvrouw in Valencia. Dat wordt de eerste wedstrijd die ik ga rijden. Ik ga er als ondersteunende renster naartoe. Ook om feeling te houden met de ploeg in voorbereiding op de grote rondes die eraan zitten te komen. Er zit wat minder ervaring in dit team als het gaat om het rijden van een klassement. Elke etappekoers is daarin meegenomen, maar ik wilde nog niet de druk hebben om er hier al te staan. Ik heb een beetje de opdracht gekregen om me echt op de belangrijke wedstrijden te richten en de wedstrijden uit te kiezen. Ik heb er zin in om het seizoen op deze manier in Valencia te beginnen.

Na die wedstrijd ga ik eindelijk naar huis, want dat is alweer even geleden, waarna ik uitkijk om de Omloop Het Nieuwsblad te rijden. Met onze nieuwe Cubaanse ploeggenote Arlenis Sierra en Emma Norsgaard denk ik dat we een sterke ploeg hebben voor die koers, met drie mooie ijzers in het vuur. Ik kijk daar absoluut naar uit. Het zou voor mij een optie zijn om ook de Trofeo Alfredo Binda nog te rijden, maar die sla ik over in verband met mijn hoogtestage. De Strade Bianche rijd ik wel en dat is ook de eerste wedstrijd die omcirkeld staat in mijn agenda. Dat vind ik één van de mooiste wedstrijden, met één van de mooiste finishplaatsen.

“Het is leuk dat er met de Tour de France weer zo’n mooi nieuw doel op de kalender staat”

Ik begon de winter natuurlijk met een flinke blessure, maar daar heb ik geen enkele last meer van. De krukken zijn figuurlijk achtergebleven in Colombia. Ik heb een heel goede winter gedraaid en geen concessies hoeven doen. Daarbij heb ik het heel leuk gehad. Ik ben fit en klaar om te koersen. Het is leuk dat er na de Spelen met de Tour de France voor vrouwen weer zo’n mooi nieuw doel op de kalender staat. En ook de WK in Australie lijkt gunstig voor mij te zijn. Dan is het niet moeilijk om je weer te gaan focussen. Ik ben het beste als ik me ergens in vast kan bijten. Dat is met zulke mooie doelen niet moeilijk om op te brengen. Laat de eerste koers maar komen!

Annemiek

 

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 10 februari 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten