vrijdag 5 juli 2019

Kop is eraf in Giro Rosa

Met een zeer lastige ploegentijdrit over 18 kilometer, is in ItaliĆ« vrijdag de Giro Rosa van start gegaan. In Castellania greep Canyon-Sram de overwinning en werd Annemiek met haar ploeggenotes vierde. “De kop is eraf”, zo concludeerde Annemiek na de tijdrit, die een bijzonder parcours had. “Dit was een ploegentijdrit bergop en dat heb ik ook nog niet eerdere meegemaakt.” Mitchelton-Scott verloor 53 seconden op het winnende team.

Een ploegentijdrit is sowieso al een bijzondere discipline, maar ditmaal misschien nog wel meer. “De tijd van de vierde renster telde en dat was bij ons debutant Grace Brown”, kijkt Annemiek terug. “Zij reed in 2017 haar eerste UCI wedstrijd ooit, de Tour Down Under. Eigenlijk is ze nog heel onervaren dus, maar ze heeft veel talent. In 2018 werd ze in de Tour Down Under ook al vijfde in het eindklassement en viel ze me al op.”

Belangrijk in een ploegentijdrit is dus om genoeg rensters bij elkaar te houden. “Voor mij en Spratty was het een dag waar we heel goed onze andere teamgenoten aan moesten voelen. We gingen daarom weg op een wattage waarmee we onze ploeggenoten niet te ver in het rood zouden laten rijden. De anderen hadden daarvoor een tien minuten test gedaan om te kijken wat we konden als team.”

Teamprestatie
Toch bleek het ondanks dat nog lastig om in te schatten wat kon, juist omdat er twee keer flink geklommen moest worden, met daartussen een afdaling van vijf kilometer. “Achteraf zijn we wellicht net wat te hard gegaan op de eerst klim en daardoor moesten we het wat rustiger aan doen op de tweede klim. Het is wel echt een teamprestatie samen en daarbij zorgt het ook wel voor wat extra zenuwen met mij, Spratty en Lucy als goede klimmers in het team in een ploegentijdrit.”

De uitslag was ook wel bijzonder. Zo eindigde Boels-Dolmans bijvoorbeeld als vijfde, waar Bigla tweede werd en CCC derde. “Gezien de uitslag hadden meer teams geen vier klimmers in hun team. Ik heb nu wel wat tijd verloren op Canyon met Kasia Niewiadoma als renster voor het klassement en ook heb ik wat tijd verloren op Ashleigh Moolman en Cecilie Ludwig Uttrup. Boels eindigde net achter ons en van te voren had ik gedacht zij zouden gaan winnen of Sunweb. Het is dus wel een beetje een verrassende uitslag. Bergop is dit een nog lastigere discipline.”

Alert zijn
Zaterdag gaat de Giro Rosa verder. De tweede etappe die dan op het programma staat zou best eens verraderlijk kunnen zijn. Hij is met 78,3 kilometer namelijk kort, maar in de finale loopt het ook constant licht omhoog. Annemiek: “Het is een hele korte etappe, maar dat vind ik over het algemeen juist wel lastig. Er kan heel agressief gekoerst worden, dus we moeten alert zijn vanaf de eerste kilometer en helemaal in de technische afdaling.”

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 5 juli 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten