donderdag 24 augustus 2023

Koersen zonder druk en toch tweede op Norefjell

“Ik wilde graag nog twee koersen doen zonder de druk te hebben van het klassement. Ik ben dus geen GC leader voor deze koersen, want ik vind het leuker om gewoon lekker met mijn hart te koersen en niet berekenend te rijden voor een klassement.” Was getekend Annemiek, voorafgaand aan de Tour of Scandinavia. Na twee dagen koers moet dat berekende rijden er echter toch een beetje bij gaan komen. In de tweede etappe eindigde ze bergop donderdag namelijk als tweede en daardoor staat ze nu ook tweede in het klassement, achter etappewinnares Cecilie Uttrup Ludwig.

“Het ging vandaag boven verwachting”, vertelt Annemiek. “Ik wist dat Uttrup Ludwig heel goed was. Haar had ik ook verwacht en Ashleigh Moolman. Die twee wilde ik volgen. En het doel was om Grace Brown in ieder geval op achterstand te zetten, omdat zij denk ik de sterkste tijdrit heeft in dit startveld en dat is volgens mij ook wel gelukt. De finaleklim naar Norefjell was wat anders dan toen ik hier twee jaar geleden won. Het ging nu meer trapsgewijs. Er werd een goed tempo gereden. Ik had Uttrup Ludwig verwacht, maar niet Cadzow van Jumbo-Visma en Marturano van Fenix. Je ziet wel dat niet iedereen de Tour de France vorm nog heeft.”

Uiteindelijk kwam het aan op een sprint met vier, op het laatste deel van de lange klim. “Uttrup Ludwig heeft normaal gesproken een betere sprint. Ik zat aardig op de limiet en kon ook geen aanval bergop opzetten. Ik voelde dat ze makkelijker reed dan ik. Met een kilometer of vijf te gaan probeerde ik het nog wel een keer, om haar te verrassen, maar toen gooiden ze net het gat dicht waar ik er langs wilde. Dat was jammer, want anders had ik er met snelheid langsgekomen en je weet het nooit. Voor het klassement heb ik mooie zaken gedaan, maar het was wel jammer dat Uttrup Ludwig me eruit sprint, hoewel het ook geen schande is om tweede te worden achter haar.”

“Het is bijzonder om te zien en te horen wat ik blijkbaar heb losgemaakt. Ik heb dat nooit zo doorgehad, maar nu dringt het wat meer door”

Heel veel bedankjes
Voorafgaand aan de vijfdaagse koers in Denemarken en Noorwegen, keek Annemiek al met veel plezier vooruit. “Na het WK in Glasgow ben ik met een goed gevoel thuis gekomen. Ik was overdonderd door hoeveel mensen me zijn gaan bedanken voor al die jaren dat ik heb gekoerst. Mijn mailbox stroomde over met mailtjes met bedankjes en berichtjes hoe ik mensen heb geïnspireerd door gewoon…. mijn doelen na te streven. Het is bijzonder om te zien en te horen wat ik blijkbaar heb losgemaakt. Ik heb dat nooit zo doorgehad, maar nu dringt het wat meer door. Tijdens de ‘ere ronde’ in Glasgow, tijdens de drie ‘afscheidscriteriums’ die ik heb gereden afgelopen week (Wilrijk-Naaldwijk-Etten-Leur) ben ik zo vaak bedankt. Het is heel erg leuk om die waardering te voelen, te horen en te lezen! Dus allemaal onwijs bedankt daarvoor.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Annemiek zag er ook wat anders door in: “Het deed me ook realiseren dat een aantal jaar terug dit nooit zo geweest zou zijn, omdat onze koersen toen nooit op tv waren (uitgezonderd het WK en OS). Mijn finish van mijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen in 2011 was precies twee seconden op tv, omdat toevallig daar de camera’s al stonden voor de finish van de mannen. En nu zijn we niet meer weg te denken van de tv en worden mensen zelfs boos als de tv-uitzending te laat begint (heerlijk! :)). Dat we niet meer op tv zijn door de sociale druk (‘we moeten ook een vrouwenkoers uitzenden anders krijgen we gezeur’), maar doordat we interessant zijn geworden vanuit commercieel oogpunt om de vrouwenkoers te organiseren én uit te zenden.”

“Mijn finish van mijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen in 2011 was precies twee seconden op tv en nu zijn we niet meer weg te denken van de tv”

Bijkletsen
Al die bedankjes gaan in Scandinavië door. “Ook hier word ik weer van alle kanten bedankt. Ik heb als cadeau ook al een verblijf van vier dagen Noorwegen ontvangen. Het is ook leuk dat de organisatie hier aandacht besteedt aan dat ik hier voor het laatste aan de start sta, maar wat ook leuk is, is om in het begin van de etappe wanneer het rustig gaat, te praten met meiden waar ik lang mee gereden heb. Vandaag bijvoorbeeld met Nina Kessler en Ane Santesteban, waar ik volgens mij in 2014 al mee op hoogtestage was in de Sierra Nevada. Het is ook leuk om met een aantal meiden op wat relaxtere momenten achterin te kletsen. Dat doet me ook goed. In de Tour de France heb je daar geen tijd voor, maar in deze Tour of Scandinavia is het zeker in het begin van de etappes gewoon wat rustiger. Ik ben dan ook heel blij dat ik hier aan het rijden ben en geniet van deze koers, in een mooie omgeving.”

Laatste twee koersen
Met eerst deze Tour of Scandinavia en daarna van 5 tot en met 10 september nog de Simac Ladies Tour, is Annemiek aan haar laatste twee koersen bezig. “Ik wilde graag nog deze twee koersen doen, omdat ik er gewoon zin in heb. In Scandinavië is het altijd mooi en ik wil niet te berekenend voor een klassement rijden, want dat heb ik in de Vuelta, Giro en Tour al kunnen doen. Het is ook leuk dat Jorge Sanz hier onze ploegleider is (in de Simac is dat Jurgen Roelandts). Met Jorge heb ik al mijn grote doelen bereikt en dat was ook één van de motivaties om hier te gaan rijden. En ik zal eerlijk zijn: zonder groot doel in het vooruitzicht was de trainingsmotivatie ook wel wat aan het dalen, dus dan is het wel lekker om gewoon fit te blijven door nog een koers te doen. Ik hoop wat voor het team te kunnen doen, want zij hebben in de Giro, Tour en Vuelta natuurlijk altijd voor mij gereden. Dus niets moet, alles mag en ik ga er lekker invliegen, als zich een mogelijkheid voordoet.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 24 augustus 2023

8 reacties op “Koersen zonder druk en toch tweede op Norefjell”

 1. Rik Zakee schreef:

  Ik moet steeds denken aan een Italiaans spandoek toen Eddy Merckx stopte: Zonder jou is het wielrennen wees. Dat geldt bij jou heel erg, we gaan iets heel bijzonders missen. Ook hoe je steeds na weer een gebroken poot binnen enkele dagen heel vrolijk kwam vertellen hoe goed het ging met je revalidatie. En een voedselvergiftiging en rensters die maar aan je wiel bleven plakken leken je alleen maar meer energie te geven. Blijf fietsen! Er zijn veel mooie gebieden die je nu eens rustig kan bekijken. Sardinië bijvoorbeeld. En in de Dolomieten (Tre Cime!)zijn jullie volgens mij nog nooit geweest. Ik was in Naaldwijk en kom straks naar Arnhem om je uit te zwaaien.

 2. Dubez schreef:

  Je vous ai vu à l arrivée du contre la montre à Pau l ensemble de votre équipe vous a rendu l hommage que vous méritez pour tout ce que avez réussi dans votre carrière bravo Annemiek

 3. Paul schreef:

  Gewoon lekker fietsen in Scandinavië: genieten van Noorwegen.(kan het aanbevelen) Zoals gezegd: samen met Vos en anderen zette je vrouwen wielrennen op de kaart. Naast alle bekers enz. na einde profwielrennen? Gewoon blijven fietsen voor je zelf. Dank Annemiek!

 4. Roeland Gelink schreef:

  Ik had eerder niet beseft hoe ver deze site terug in de tijd gaat. Prachtig om te lezen wat er sinds 2010 allemaal is gebeurd. Meer dan voldoende stof voor een prachtige wielerbiografie, lijkt mij.

 5. Eric ter Horst schreef:

  Hallo Annemiek,
  Jij hebt een schitterende staat van dienst en hebt veel gewonnen. Klasse. En dan na de finish ook meteen met een analyse komen.
  Bedankt voor alles wat je de wielersport hebt gegeven. Je bleef gewoon en relativeerde vaak bij de finish.
  Succes bij je laatste twee ” dingetjes”.

 6. Tiele Jan Ottevanger schreef:

  Hoi Annemiek
  Ik heb jaren genoten van het vol overgave koersen en komen tot prachtige prestaties.
  Allemaal ge-ien via de tv .
  Maar afgelopen zondag was ik er live bij in Etten-Leur, was geweldig om je nu eens zo vlak voor mijn neus te zien rijden.
  Ook van mij heel hartelijk bedankt voor alle uren wielren plezier. Ga lekker genieten.

 7. Hans Schins schreef:

  Beste Annemiek,

  Wat heb ik van je genoten je laatste jaren. Je onstuitbare inzet, do or die mentaliteit, hie de andere meiden in je team je naar de ogen kjjken, ga zo maar door. Een palmares die mijns inziens onnavolgbaar is mer nota bene in je één na laaste jaar even alle drie de grote rondes gepakt. Je hamert continu op her harde werk van je team en dat siert je. Ook als he verliest kan je gelukkig snel relativeren en altijd maar vooruit kijken. Ik heb je een aantal keren mogen ontmoeten en mijn kaarten door je laten signeren en uiteraard heb ik ook een truitje van je gekocht bij de fietsenwinkel in Wageningen.
  Het ga je goed en ik hoop dat je gelukkig wordt in je volgende leven.

 8. Henk vd Bergh schreef:

  Hoi Annemiek, ik als ex renner, vorige eeuw, ben de vrouwen sibds drie jaar wat meer aan het volgen en leerden jou “kennen”, als renster en sportvrouw en wellicht stukje karakter. Ik werd vanzelf sprekend fan van je om je openheid, inzet, gedrevenheid, doorzettings vermogen, en tomeloos afzien. Diep respect. Daarbij heb ik erg genoten want hiermee haalde je bizarre resultaten vaak als een tegen de rest met vorig jaar als ultiem hoogtepunt. Gaat iemand jou dat nog nadoen??? Dus ik bedank je voor al het wielergenot dat je aan alle wielerfans hebt gegeven. Wie weet zie ik je ergens in Wageningen waar mn zoon nu studeerd. Geniet ze van je laatste koersen en blijf fit. 🙏🙏🙏🌈🇪🇸🇮🇹🇨🇵. Groet Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten