vrijdag 9 september 2016

Klinkende dubbelslag in Belgische vierdaagse

Op zeer overtuigende wijze heeft Annemiek vrijdag het eindklassement in de Lotto Belgium Tour op haar naam geschreven. Ze reed solo weg op de Bosberg, die net als de Muur van Geraardsbergen twee keer opgenomen was in het finaleparcours, en hield stand. Sterker nog, de groep met favorieten gaf meer dan een minuut toe op Annemiek. Zo won ze zowel de slotetappe als het klassement met meer dan een minuut voorsprong. Marta Bastianelli kwam als tweede aan bij de finish in Geraardsbergen. In het klassement werd Marianne Vos tweede.

“Ongelooflijk”, zo vat Annemiek het resultaat van de koers samen, met het oog op de afgelopen tijd. “Ik snap er echt helemaal niets van. Het lijkt wel of ik de vorm van Rio nog te pakken heb. In de proloog merkte ik al dat ik de power had en nu ook bergop, maar ik heb in Italië echt niet specifiek getraind. Dit is dus wel echt bijzonder en je zou niet zeggen dat dit dan de optimale vorm kan zijn. Wel heb ik deze dagen gemerkt dat ik de hersenschudding nog serieus moet blijven nemen en ik ga de komende tijd dan ook nog wel wat extra rust pakken. Ook voor mijn rug, want die is nog niet soepel. Maandag ga ik lekker naar Sicilië en daar wel weer serieus trainen. Deze basis neem ik daar mee naartoe en dan zijn er misschien nog mooie dingen mogelijk in Qatar.”

In de finale van de laatste etappe in de Lotto Belgium Tour waren nog ruim dertig rensters over in het peloton. Daaruit reed Annemiek samen met de Italiaanse Elisa Longo Borghini weg op de tweede passage van de Muur. “Dat wegrijden met Elisa was eigenlijk geen echte aanval. We trokken door en ik merkte dat ik goed was. Met Johan had ik de afspraak gemaakt dat ik in de eerste twee ritten na de proloog me niet met de tussensprints zou bemoeien en dat ik me op de slotrit zou richten. Ik zou er dan één snok aangeven op de Bosberg en dat plan ik dan ook gevolgd. Ik wist ook dat vandaag de etappe was die mij ligt.”

Volle bak
Op de Bosberg liet Annemiek ook de Italiaanse achter zich. “Bij dat wegrijden op de Muur had ik al door dat Elisa moeite had om te volgen en vervolgens ben ik op de Bosberg volgens plan van onderaf volle bak aangegaan. Zo reed ik weg, maar wist ik wel dat het nog lastig kon worden. Het was toen nog elf kilometer tot aan de finish, maar zij zat al snel op twintig seconden. Ik was nog even bang dat de groepen achter mij samen kwam en Rabo en Wiggle elkaar zouden vinden in de achtervolging, maar de tijd liep snel op en toen wist ik wel dat ik het ging halen.”

Geen EK
De volgende koers op de kalender is het Europees kampioenschap. “Maar die sla ik bewust over. De vorm blijkt nu misschien wel goed genoeg om daaraan mee te doen, maar ik denk dat ik er verstandig aan doe om de Europese kampioenschappen nu over te slaan. Dan kan ik op het WK nog één keer vlammen dit seizoen.”

Goed team
In ieder geval gaat Annemiek met een fijn gevoel aan de voorbereiding daarop beginnen. “Ja, want ik heb echt leuke dagen gehad hier in België. Het was zeker een plus om hier met het nationale team te rijden. Zeker ook met Johan Lammerts, die na dit seizoen gaat stoppen als bondscoach. Ik heb er van genoten om deze koers nog met hem te doen. En daarbij was het erg leuk met deze meiden. Arianne Pruisscher en Aafke Soet hebben mij als erg jonge rensters vandaag bijvoorbeeld heel goed afgezet aan de Muur. En Janneke Ensing, die reed vandaag perfect. Na de Muur zat ze er nog goed bij en heeft ze volle bak op kop gereden. Ik heb echt wat aan die meiden gehad.”

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 9 september 2016

9 reacties op “Klinkende dubbelslag in Belgische vierdaagse”

 1. sergio alejandro schreef:

  Muchas felicidades por su triunfo y espero sigan muchos mas,saludos desde culiacán,sinaloa,méxico.

 2. Dave schreef:

  Annemiek – what can I say? It was so fantastic to see your smile and your celebration when you crossed the line. What you have achieved is truly astonishing. Winning the prologue was one thing but your ride on Friday took my breath away. What you did to the field was exactly what you were in the process of doing to the field in Rio. You are the best climber in the peloton – and then, when you drop the rest on the climb and get a gap at the top, you are faster on the descent and on the run to the finish than everyone else as well. That’s an absolutely lethal combination of skills! I know I am completely biased, but there is absolutely no doubt in my mind that at this moment in time, you are the best cyclist in the world.
  You so deserved this victory. I am just so, so happy for you!

 3. Yserbyt Rudy schreef:

  Na Rio,wat je nu heb laten zien is wereld klasse.Je blijft een wereld topper.Proficiaat.Van een Belgische Fan.

 4. olivier P schreef:

  Annemiek, tu es vraiment extraordinaire. Et tu disais que tu allais faire la course tranquille. Bravo, je te félicite. Tu es est un exemple de volonté pour tous.
  Tu vas encore nous surprendre, je le pense fortement.
  Dans un avenir proche tu vas grimper au classement UCI….Un déclic s’est produit chez toi.
  Mais juste attention, ta commotion cérébrale est une chose grave et tu dois bien récupérer, de même que pour ton dos.
  Ne brûle pas les étapes.
  Tu es une femme très forte et admirable….

 5. Jos noy schreef:

  Proficiat,nu weer gas terug en zorgen dat je kunt knallen in de tt op het wk!
  Je bent een topper!

 6. Kees Jan schreef:

  Oh wat Gaaf Annemiek. Vast tranen met tuiten gehuild en je Ma ook 🙂

 7. Randy schreef:

  De vrouw die opstond en won!

  Prachtig!

 8. René schreef:

  This is getting to be more fun by the day. The making of a feel good sports fairy tale. Well, she wasn’t leading that Olympic race for nothing I guess. I wonder what the weather is like in Quatar in October? May fancy an autumn break and watch for myself.

  Go Annemiek!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten