vrijdag 20 oktober 2017

Klaar voor debuut op achtervolging bij EK baanwielrennen

Deze vrijdag is het zover. Voor Annemiek staat haar eerste deelname aan een internationaal wielertoernooi op de baan gepland. In Berlijn doet ze mee aan de Europese kampioenschappen baanwielrennen, waar ze de individuele achtervolging zal rijden. “Mijn eerste achtervolging op de baan!”, aldus Annemiek. “Nou ja… Eigenlijk gaat het mijn tweede achtervolging ooit worden, want in december 2010 heb ik een keer meegedaan aan het NK. Op de website van Vera Koedooder vond ik de uitslag van toen nog terug.”

Die uitslag is onder dit bericht te lezen. De deelname van Annemiek destijds was ook bijzonder. “Ik deed toen mee omdat ik wilde kijken of ik eventueel mee zou kunnen doen aan de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen van Londen.” Daar kwam het dus niet van, maar toch is Annemiek nu wel weer terug op de wielerbaan, waar ze inmiddels alweer heel wat rondjes op maakte.

“De voorbereiding is nu in elk geval heel wat beter geweest dan toen, maar ik mis nog wel de nodige ervaring”, vertelt Annemiek. “Veel technische dingen zijn voor mij nog voor verbetering vatbaar en moeten daarnaast ook nog geautomatiseerd worden. Denk daarbij aan de start uit de startmachine, strakke lijnen rijden, positie in combinatie met het rijden van goede lijnen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zie het als een mooie uitdaging en ga er voor om een zo goed mogelijke achtervolging te rijden. Dat betekent een zo snel mogelijke tijd neerzetten en op technisch gebied zo goed rijden als ik nu kan.”

Het rijden van een achtervolging zou je kunnen vergelijken met een proloog. Hij is bijvoorbeeld drie kilometer lang, ofwel twaalf ronden. Maar toch is een achtervolging eigenlijk ook weer totaal anders. “Mijn hoofddoel is om zo vlak mogelijk te rijden en daar zit ook het moeilijke van de achtervolging: als je te hard start…kan je niet even een tandje terugschakelen en dan zijn het nog 10 (van de 12) hele zware rondjes met compleet verzuurde benen.”

Vrijdagmiddag is de kwalificatie. Die start rond 14.00 uur, waarbij Annemiek als derde de baan in moet. Tijdens de individuele achtervolging zijn altijd twee rensters tegelijk in de baan. Annemiek rijdt daarbij tegen de Italiaanse Simona Frapporti. Mocht ze bij de eerste vier van de twintig deelnemers eindigen, dan komt ze ’s avonds nogmaals in actie. De eerste twee rensters uit de kwalificatie rijden tegen elkaar om goud en zilver, de nummers drie en vier strijden om het brons. Rond 17.55 uur staat de finale gepland.

Live naar de EK baanwielrennen kijken is mogelijk. Via de Eurosport Player en Eurosport 2 zijn de kwalificaties te zien. De finales worden uitgezonden op Eurosport.

Uitslag NK achtervolging 2010 (top-8):
1. Ellen van Dijk (HTC-Columbia) – 3.41.8 min.
2. Kirsten Wild (Cervelo) – 3.43.2
3. Vera Koedooder (Batavus Ladies Team) – 3.44.5
4. Amy Pieters (Merida) – 3.47.1
5. Annemiek van Vleuten (Nederland Bloeit) – 3.47.4
6. Iris Slappendel (Cervelo) – 3.47.8
7. Laura v/d Kamp (W.V Noordwesthoek) – 3.51.7
8. Chantal Blaak (Leontien.nl) – 3.52.3

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 20 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten