dinsdag 28 augustus 2018

In regenboogtrui naar proloogzege Boels Ladies Tour

In Arnhem heeft Annemiek, net als een jaar geleden, de proloog van de Boels Ladies Tour gewonnen. Waar ze destijds over 4,2 kilometer vijf seconden sneller was dan Ellen van Dijk, was ze ditmaal over 3,3 kilometer zelfs zeven tellen rapper dan haar eerste belaagster. Dat was Anna van der Breggen. Van Dijk werd op acht seconden van Annemiek derde. “Vorig jaar was het al super goed en misschien dit jaar nog een stukje beter. Ik ben super blij met deze zege in mijn regenboogtrui.”

Voor Annemiek was de proloog van 2017 in Wageningen een echte thuiswedstrijd. Nu was dat niet heel veel anders, want Arnhem behoort tot haar trainingsgebied. Net als Nijmegen, waar woensdag de tweede etappe van de zesdaagse etappekoers wordt verreden. “In de regenboogtrui sta je toch een beetje gespannen aan de start”, vertelt ze. “Die wil je toch graag laten zien. Helemaal in mijn eigen achtertuin. Dat maakt winnen met zo’n verschil nog mooier.”

Het was een flinke opgave om de proloog te winnen. Of eigenlijk is het rijden van een proloog sowieso een lastige opdracht, zo legt Annemiek uit: “De verzuring zat tot aan mijn oren. Ik kan dat eigenlijk niet uitleggen, maar toen ik over de finish kwam wist ik wel dat ik het echt nergens had laten liggen. Ik kon echt niet meer staan op de pedalen dan ik deed. Mijn benen waren ontzettend verzuurd.”

‘Pijn doet het toch’
Annemiek wist ook niet hoe goed haar tijd was. “Over de finish heb je eigenlijk geen idee of je het goed of slecht hebt gedaan. Hadden ze tegen me gezegd dat ik op tien seconden van de anderen had verloren, dan had ik het ook geloofd. Pijn doet het toch. Of je nu goed of slecht in vorm bent. Mensen denken weleens dat als je goed in vorm bent, het geen pijn doet, maar dan win je niet. Je moet die pijngrens opzoeken en er overheen gaan. Zeker in zo’n proloog.”

Hoe dan ook, Annemiek reed hem goed, zo bewees ze met haar ruime voorsprong. “Het was niet zo heel technisch”, vertelt ze. “Mijn ploegleider Gene reed achter me aan en zei dat ik het verschil niet in de bochten had gemaakt, maar echt op de lange stukken. Dat geeft ook wel vertrouwen, dat ik veel power heb en goed in orde ben. Dat de hoogte zijn werk weer heeft gedaan, zal mijn trainer Louis wel tegen mij zeggen, zoals hij het altijd zegt.”

Direct lastige rit
Woensdag gaat de Boels Ladies Tour verder met een pittige rit. Na de start en een vlakke aanloopronde, rijden de rensters liefst zeven keer een omloop met daarin onder meer de Oude Holleweg en Zevenheuvelenweg, waarna ze terugkeren naar Nijmegen. “De etappe van morgen is denk ik lastiger dan die in Limburg. Dat vind ik eigenlijk wel een beetje teleurstellend. Dat er niet zulke zware etappes in Limburg inzitten als vorig jaar. Dat kan ook denk ik niet als je op het Tom Dumoulin Park in Sittard wil finishen. Dan is het lastig om er een rit diep in Limburg van te maken. Allen de Snijdersberg zit erin, die niet zo selectief is. Morgen verwacht ik dus een lastigere dag. Daar gaan we ook zeker voor koersen.”

Het klassement is voor Annemiek niet direct een doel in de Boels Ladies Tour. “Deze proloog was mijn eerste doel en de tijdrit zondag is dat zeker ook. Ik ben erg blij dat ik nu deze zege heb kunnen pakken in de regenboogtrui. Dat is goed voor mijn vertrouwen richting de wereldkampioenschappen. Morgen is weer een nieuwe dag en gaan we gewoon weer koersen, maar deze is alvast binnen.”

Foto: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 28 augustus 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten