donderdag 27 augustus 2020

In Plouay naar Europese titel

Opnieuw heeft Annemiek een titel aan haar erelijst toe mogen voegen. EÊn die ze nog niet had. In het Franse Plouay is ze donderdag Europees kampioen wielrennen. Annemiek versloeg de Italiaanse Elisa Longo Borgini in een sprint met twee, na een loodzware koers. Dat die koers zo zwaar was, was te danken aan het Nederlandse team zelf. “We stonden hier met een dreamteam aan de start”, zei Annemiek er zelf over.

“Anna en ik zouden vandaag de koers hard maken op de klimmen, zodat de andere meiden daarvan zouden kunnen profiteren”, doet Annemiek haar verslag over de wedstrijd. “We waren allemaal gebaat bij een zware koers en zij zouden dan in een tussenstuk ten aanval kunnen gaan. Zo was Chantal Blaak al een keer weg met Demi Vollering, maar onze bondscoach Loes Gunnewijk vond de kopgroep waarin zij zaten te groot.”

Een groep van 23 rensters, met daarin zeven vrouwen van het Nederlandse team bleef vooraan over. “Anna en ik gingen om de beurt op de klimmen in het rondje, waarvan er twee waren per rondje, hard omhoog. Met nog drie rondes te gaan trokken we vol door op de klim na de finish en hierop trok ik nog een keer door bovenop met het idee dat iemand anders daar weer overheen kon gaan. Alleen toen was ik weg met Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma. Ik ben gelijk niet mee gaan rijden, omdat we zo’n sterk blok hadden. Dit tot frustratie van Kasia en Elisa, maar een halve ronde later kreeg ik van Loes door dat ik inderdaad niet mee mocht rijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ideale situatie
Het lukte Blaak om de oversteek te maken en aan te sluiten. Annemiek: “Chantal kwam heel knap alleen oversteken en daarmee was de situatie voor ons helemaal ideaal; Chantal voelde zich goed en we trokken de kaart Chantal. Ik zou tempo rijden op de klim om aanvallen van Longo Borghini te voorkomen en op kop rijden om met Chantal te gaan sprinten voor de overwinning. Dat was ook mijn insteek vandaag; rijden voor het team.”

De slotfase liep echter wat anders, door de plannen van de concurrentie. “Een heel sterke Longo Borghini gooide vandaag roet in het eten, want zij besloot in de laatste ronde op beide klimmen vol ten aanval te gaan. Chantal kon helaas niet mee op de klim, maar kwam wel weer knap terug met Kasia. Elisa herhaalde de aanval op de laatste klim echter en op hangen en wurgen kon ik met haar mee. De situatie was voor ons ook wel weer goed, omdat Elisa minder snel ik dan ik. Ik ging de sprint wat vroeg aan, omdat ik wilde voorkomen dat Elisa me zou verrassen.”

Trots
Zo stond Annemiek na afloop dus toch met de Europese kampioenstrui om de schouders. Die zal ze in koers vooralsnog overigens niet kunnen laten zien, omdat ze de huidige wereldkampioene is. Maar dat ze de trui pakte was zeker te danken aan een sterk optreden van de Nederlandse selectie. “We waren in de finale met zeven sterke meiden over, die allen konden winnen. Ik voelde dus ook wel wat druk. Als team hebben we heel goed samen gereden en daar ben ik trots op. Ik had er echt lol in tijdens de wedstrijd.”

Bekijk onder de foto ook een samenvatting van de wedstrijd.

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 27 augustus 2020

8 reacties op “In Plouay naar Europese titel”

 1. Thierry Vervoort schreef:

  Proficiat champ met je prachtige overwinning!

 2. Rob in VA (USA) schreef:

  What a fantastic race, and what a hard-earned victory! The Dutch team rode well, and met plenty of challenges along the way. Annemiek called forth every ounce of her determination to finish well, and seeing her effort was so inspirational!

 3. Joost kerkhove schreef:

  Schitterend gedaan! Je mag dromen van sterren, want je bent er zelf ÊÊn! Wij mochten weer volop in spanning genieten. Apetrots op jou!👏👏👏

 4. Matthieu schreef:

  Knappe prestatie en een mooie insteek! Proficiat!

 5. Petra Ossenkoppele schreef:

  Topper!! Gefeliciteerd. Kneep bijna mijn ogen tot spleetjes, zo spannend. Je reed voor het oranjeteam , maar zette zelf de grandioze kers op de taart. Trots op je!
  Petra, Ede

 6. Klaas Swart schreef:

  proficiat! ook voor het hele team.
  Ik vind de regenboogtrui overigens het mooiste, dus prolongeren?

 7. John schreef:

  Klasse..de beste renster aller tijden!!!!🙋‍♂ī¸

 8. Gefeliciteerd Annemiek. Was weer een topwedstrijd met een geweldig Nederlands team. Maar als het om afmaken gaat dan komen ze toch weer bij jou uit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten