donderdag 5 januari 2017

In koers en langs de kant aan het begin van 2017

Jaarwisseling of niet, in Australië schiet het jaar niet alleen met vuurwerk direct in gang. Ook wielrenners kunnen er direct aan de bak. Dat heeft Annemiek de eerste drie dagen van januari ervaren. Ze reed die dagen namelijk de Mitchelton Bay Crits. “En met alleen maar rustige duurtrainingen in de benen van de afgelopen weken was ik wel benieuwd hoe het met mijn huidige vorm zou gaan in die korte en snelle criteriums”, laat Annemiek weten. “Mijn vorm is er nog lang niet, maar de criteriums waren perfect om wat hardheid op te doen.”

Er werd hard gereden. “De eerste dag hadden  we een super kort circuit, een ‘hotdog’ van twee keer 300m lengte. Echt geweldig voor de toeschouwers in Geelong. Daar speelden we als ploeg onze overtal situatie niet optimaal uit. De tweede dag in Portarlington verliep wel perfect. Amanda Spratt was solo vooruit, Jenneke Crooks wist daarachter weg te rijden en ik wist de sprint voor plek drie te winnen. Een Orica-Scott podium! Vervolgens was de derde dag een heel snel vierkant parcours. Jess Allen reed weg met drie en wist te winnen. Dat is echt super goed voor het zelfvertrouwen van Jess, die pas 23 is en pas sinds halverwege vorig jaar bij ons team hoort.”

Wat volgde was een trip naar de nationale kampioenschappen van Australië, die momenteel in Ballarat georganiseerd worden. Natuurlijk wel zonder Annemiek in het peloton. “We hebben hier ook teambijeenkomsten dus vandaar dat ik ook hier ben. Bovendien ga ik mijn team natuurlijk supporten, zodat we hopelijk de trui in ons team houden! En vandaag heb ik zelfs mijn debuut als ploegleider gemaakt. Ik mocht Alexandra Manly volgen en haar aanwijzingen geven tijdens de tijdrit. Dat was onwijs leuk om te doen en om wat ervaring te delen.”

Voor Orica-Scott is 2017 in ieder geval goed begonnen. Twee overwinningen bij het nationaal kampioenschap criterium, twee titels in de tijdrit en twee van de drie criteriums gewonnen. “Je voelt dat dit een positief effect heeft op de groep. Ook voel ik de spanning bij mijn teamgenoten, erg herkenbaar. Ik word overal bij betrokken en het is ontzettend leuk om hier te kijken. Het wordt al jaren in Ballarat georganiseerd en het leeft hier echt! Er staan onwijs veel mensen  aan de kant, er wordt gebarbecued, en er zijn hier meer toeschouwers dan ik ooit bij een NK in Nederland heb gezien!”

Voor de ploeg ligt er nog wel één belangrijke titel die gepakt moet worden. Althans, dat is de hoop. “Zondag is de wegwedstrijd, waar de druk bij Orica ligt. Ik herken dit van mijn jaren bij Rabobank. Ik ga uiteraard mijn teamgenoten aanmoedigen en wellicht bidons aangeven. Daarna ga ik naar Adelaide om daar wat etappes te verkennen van de Tour Down Under.”

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 5 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten