woensdag 12 maart 2014

In Drenthe begint het echt

Twee wedstrijden is het seizoen oud voor Annemiek en toch gaat het eigenlijk nu pas echt beginnen. Donderdag start ze in de Molecaten Drentse Acht en zaterdag wacht de eerste World Cup wedstrijd van het seizoen. Zowel de start als de finish liggen dan in Hoogeveen. Weer een dag later rijdt Annemiek zondag ook nog de Novilon Eurocup, waarna het traditioneel lange weekend wielrennen in Drenthe er op zit. “Ik hoop dat ik al wat leuks kan laten zien daar, hoewel ik niet denk dat ik in Drenthe al op honderd procent van mijn kunnen ga zitten”, zegt Annemiek. “Ik merk al wel dat ik iedere koers een stapje zet.”

Pas vanaf de Omloop Het Nieuwsblad, haar eerste wedstrijd van het seizoen, mocht Annemiek intensiever gaan trainen. Dat had ze sinds haar operatie tot dan toe nog niet gedaan en er valt dan ook nog wat goed te maken. Niet gek dus, dat ze op dit moment nog niet over de absolute topvorm beschikt. “Ik voel me wel heel sterk en fit. Alleen het in het rood rijden is nog lastig. In het Hageland merkte ik afgelopen zondag wel dat een hoog vermogen leveren nog lastig is, maar dat moet ook groeien en wat dat betreft heb ik nog even. Vanaf de Ronde van Vlaanderen wil ik echt goed zijn. Het is denk ik ook reëel om dan echt een beetje in vorm te zijn.”

Beter gevoel
Wat in ieder geval al een stuk beter is, is het gevoel dat Annemiek na haar meest recente operatie had. “Na de vorige operatie voelde het heel slecht en daardoor vond ik het nu wel heel spannend”, vertelt ze. “Ik had daarom nu ook met meer tegenslagen rekening gehouden. Eind december kon ik weer beginnen met trainen en toen merkte ik wel dat ik veel stappen terug had gedaan qua conditie, maar het is me meegevallen hoe snel het weer op te bouwen was. Ik heb ook vertrouwen in het plan dat we hebben gemaakt.”

Klimmen
Het stellen van doelen is nog wat lastig, hoewel Annemiek zeker een aantal ambities heeft. Eén daarvan het is het verbeteren van haar klimcapaciteiten. “Ik moet even zien waar mijn ‘nieuwe been’ mij gaat brengen, maar het kan ook zomaar zijn dat ik met meer power de focus weer wat meer op de tijdrit kan leggen. Een belangrijk punt zal ook het klimmen zijn. Ik wil me dit seizoen graag bergop verbeteren, zeker ook omdat het WK parcours in Ponferrada lastig is. Dan gaat het niet om de lange klimmen, maar wel om die van een paar kilometer op de wat lastigere parcoursen. Daar moet je power voor hebben. Ik hoef geen klimmer te worden, maar wil daar wel goed uit de voeten te kunnen.”

Ter verbetering van haar rijden bergop gaat Annemiek in mei ook nog op een hoogtestage. “Daar wil ik mij voorbereiden op koersen als de Emakumeen Euskal Bira, de Giro Rosa en het Nederlands kampioenschap. Niet dat ik de ambitie of illusie heb om in die etappekoers mee te gaan doen om de winst. Daar zijn die lange klimmen gewoon te lang voor, maar ik wil bij het klimmen wel beter uit de voeten kunnen en uiteindelijk blijft Ponferrada belangrijk. In juni gaan we daar het parcours verkennen en zal ik een betere indruk hebben van wat we kunnen verwachten op het WK.”

Wereldbeker
Zeer belangrijk is dit seizoen ook opnieuw de wereldbeker. “Ik wil graag weer meedoen in de finales van de wereldbeker wedstrijden”, zegt Annemiek. “Als ik dat kan is mijn seizoen wel geslaagd. Afgelopen jaar kwam ik niet toe aan die finales en dan doe je ook niet echt mee aan het spel. En dat spel is nu juist wat het zo leuk maakt. Ik ben vol vertrouwen dat ik die aansluiting weer kan maken. Voor de rest ga ik kijken waar het seizoen me brengt. Ik zou in ieder geval graag wat meer het plezier in het fietsen terug vinden. Dat ben ik in het afgelopen jaar wel wat verloren, moet ik nu eerlijk zeggen. Dat ik nu weer doelen kan stellen en dat ik bijvoorbeeld ook een aantal nieuwe koersen kan rijden, werkt wel motiverend. Ik wil mezelf nog graag verbeteren.”

Gepost door: Annemiek op woensdag 12 maart 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten