donderdag 7 april 2016

Goede start in winderig Groningen

In een winderig Groningen zijn de eerste twee etappes van de Energiewacht Tour verreden. Woensdag werd Annemiek met Orica-AIS derde in de ploegentijdrit en donderdag finishte ze als vierde in de tweede rit. In het klassement, waarin na twee dagen nog maar twaalf rensters kans lijken te maken op de eindzege, staat Annemiek zesde. Ze heeft een achterstand van twintig seconden op leidster Chantal Blaak.

“We begonnen gisteren al goed met een echt goede ploegentijdrit van ons team”, blikt Annemiek met een tevreden gevoel terug. “Daar hadden we, omdat de focus er dit jaar ook niet op ligt, totaal niet op getraind en gisteren voor het eerst een uurtje geoefend in het rijden in de formatie. We moesten het met vijf rensters doen en helaas raakten we al na een kilometer onze vijfde renster kwijt. Maar met die vier draaide het vervolgens super! Dat we op slechts een seconde van de wereldkampioen ploegentijdrit derde werden is een mooi resultaat.”

Dat de wind donderdag een rol kon spelen wist Annemiek op voorhand al. “De etappe in Winsum kende ik nog van 2012. Toen hield ik er geen goede herinnering aan over, omdat ik de eerste waaier miste. Ik wist dat het vanuit het vertrek op de kant zou gaan en heb alles gegeven om in de eerste waaier van vijftien rensters te komen. Daar zaten Gracie en ik namens onze ploeg, maar ook een overtal van Canyon (4 rensters) en Boels-Dolmans (3).”

Vrijwel de gehele etappe was er dus een sterke, maar ook omvangrijke, kopgroep. “In de op één na laatste ronde zetten Gracie en ik het op de kant waar de weg maar twee meter breed was. We verrasten de rest en waren met drie weg, Gracie ik en een renster van Canyon. Boels moest daardoor aan het werk. Na deze actie begonnen de aanvallen. Gracie reed weg met een groep van zes en later toen Ellen wilde oversteken zat ik op het wiel en kon ik er net aan blijven hangen, omdat Ellen mij in de wind zette aangezien ik niet meereed.”

Het werd een mooie finale. “We sloten aan en ik ben mee blijven draaien, omdat de situatie van zeven rensters met twee van ons erbij, twee Boels, twee Canyon en één Rabo heel goed was. Gracie reed niet meer mee en spaarde zich voor de sprint en ik zou gaan voor aanval. Ik had alles gezet op een aanval in de laatste kilometer. Helaas reageerde Ellen attent. In de sprint waren mijn benen niet meer goed en hoopte ik dat Gracie het kon afmaken. Zij is sneller dan ik. Ze ging schouder aan schouder met Blaak door de laatste bocht, maar Blaak kwam er beter door heen en won de etappe.”

Op RTV Noord is iedere dag een samenvatting van de etappe in de Energiewacht Tour te zien.

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 7 april 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten