dinsdag 5 september 2023

Goed van start in allerlaatste wedstrijd

In Ede, vrijwel direct naast haar woonplaats Wageningen, is Annemiek dinsdag aan de laatste wedstrijd uit haar carrière begonnen. Daar ging de zesdaagse Simac Ladies Tour van start met een proloog van 2,4 kilometer en daarin zette Annemiek een goede tijd neer. Ze werd twaalfde in het sterke deelnemersveld, op slechts negen seconden van winnares Charlotte Kool. “Zo’n explosieve proloog is niet helemaal mijn ding en ik had dan ook wel verwacht dat één van de sprinters hier zou winnen. Dat blijkt ook wel uit de uitslag.”

Annemiek keek met plezier terug op de eerste dag van de World Tour wedstrijd. “De kop is eraf. Dat was een lekkere warming up”, zo stelt ze. “Mijn proloog ging technisch goed en ik heb vooral genoten van de vele mensen die me aanmoedigden en bedankten voor mijn carrière. Het was lekker dat als je iets minder in de focus modus zit, je iets meer om je heen kunt kijken en kunt genieten voor de start. Ik heb ervan genoten om hier in Ede te starten. Het was ook een best goede tijd en morgen gaat het echt beginnen.”

Twee keer wist Annemiek de Simac Ladies Tour, toen nog de Boels Ladies Tour, te winnen. Dat was in 2017 en 2018. “De Simac Ladies Tour is niet een koers waar ik altijd erg naar uitkeek. Het parcours lag me ook vaak niet echt. Maar met de etappes die er dit jaar op het programma staan, heb ik er ook wel heel veel zin in. Het is ook hartstikke mooi dat het dichtbij huis is, met vandaag de proloog in Ede en de laatste etappe over mijn trainingsgebied in Arnhem. Daar liggen toch wat hellingen waar je intervallen van vier minuten kunt doen. Ze hebben daar een mooi parcours uitgezet. En helemaal met de Limburg-etappe van zaterdag erbij, vind ik het ook erg mooi.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Aanvallen
Woensdag wordt een sprint verwacht, evenals vrijdag, terwijl op woensdag nog een korte tijdrit in België gepland staat. “Die twee etappes in het weekend hebben ook wel echt de ingrediënten om er een koers van te maken”, aldus Annemiek. “Daarom ben ik hier ook, want dat vind ik leuk. Ik ben mijn hele carrière aanvallend geweest en dat wil ik nu ook graag, om zo mijn carrière in stijl te beëindigen. Dat is mijn doel deze week. Ik ga ook niet perse voor het klassement en wil lekker genieten, zonder stress. Het is ook een sterk deelnemersveld. En mijn naam staat al op de erelijst, dus dat hoef ik niet meer voor elkaar te krijgen.”

De afgelopen weet deed Annemiek ook de laatste zware training van haar carrière. “Toen kwam mijn coach Louis mijn gouden fiets brengen, die hij nog had, en heb ik het parcours van de proloog al een paar keer hard gedaan. Het was mooi om dat ook even af te sluiten. Ik krijg ook berichten binnen van rensters die er niet zijn in deze wedstrijd, om me bedanken, gedag te zeggen of iets leuks met me te delen. Dat begon al een beetje in Scandinavië en dat voelt ook heel goed. Ik ben blij dat ik nog twee wedstrijden heb gereden in een relaxte modus, om me voor te bereiden op het afscheid.”

Afscheid zelf regisseren
Dat de Tour of Scandinavië en de Simac Ladies Tour haar laatste koersen zouden worden, wist Annemiek al een tijdje. “Het voelt heel goed hoe ik deze laatste wedstrijden mijn afscheid eigenlijk een beetje zelf kan regisseren. Dat het niet mijn lichaam is die me vertelt dat ik moet stoppen en ik ook nog steeds de energie heb om zo’n training te doen. En ik heb gisteren bijvoorbeeld ook de Arnhem etappe nog even verkend. De wegen daar ken ik natuurlijk op mijn duimpje, maar ik wilde het toch ook eens met ‘race ogen’ bekijken.”

Nog vijf wedstrijddagen staan er nu op het programma deze week. Daarna zit het er echt op. “Ik vind het spannend dat ik ga stoppen, maar ik weet ook zeker dat er mooie nieuwe uitdagingen komen. Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet, maar ik ga mezelf een jaar de tijd gunnen om me te oriënteren. Ik zou wel ja zeggen tegen wat losse projecten of klussen, om te kijken waar mijn nieuwe passie ligt. Ik wil weer ergens goed in worden en dat is de uitdaging. Daar ga ik mezelf dus de tijd in geven, om uit te vinden waar ik me verder in wil ontwikkelen. Maar nu eerst de Simac Ladies Tour mooi afsluiten!”

Foto: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 5 september 2023

17 reacties op “Goed van start in allerlaatste wedstrijd”

 1. Jeffrey Koopman schreef:

  Hoi Annemiek,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag 🥳.
  Het is alweer bijna een maand geleden dat je op zondag 10 September je allerlaatste etappe van de SimacLadiesTour reed. Was erbij in Arnhem en wat heb ik genoten van die dag. En jou over de finish zag komen bij Sonsbeek park. De drukte om je heen van iedereen die je vragen stelde , belangstelling toonde en een interview wilde. Je nam voor vrijwel iedereen de tijd . Tjonge jonge wat knap hoor. Mooi mens ben je toch! Ik heb echt diep respect voor jou , hoe je doet , hoe je bent en wat je betekent voor de sport als geweldig Atleet. Met je enorme positiviteit geef je voor zovele je talent door. Zodat vele op de fiets stappen en beginnen met een mooie uitdaging, hobby of sport.
  Je manier van zelfreflectie na een cours of etappe. Je mening over andere mensen of renners met respect voor hun kunnen of de persoon. Echt , wat heb ik ervan genoten.
  Je bent een mooi mens!
  Fijne verjaardag gewenst.

 2. Alexander schreef:

  Hoi Annemiek,

  Ik heb jaren van je kunnen genieten op de fiets. Als je weer een wedstrijd kon winnen, was je altijd mijn favoriet en gunde ik je de overwinning!
  Alhoewel ik het niet leuk vond als je prestaties werden gestoord door pech of vervelende vallen.
  Je WK van vorig jaar blijft me altijd bij.
  Echt, je bent grandioos!

 3. René Goudkuil schreef:

  Urenlang kijkplezier heb je mij/ons gegeven. Althans, de laatste jaren. In je beginjaren was het voor de wielerliefhebbers zoeken naar beelden en wedstrijdverslagen. Zelf las ik dan met name in wielerbladen hoe wedstrijden waren verlopen, interviews, foto’s bekijken, etc. Gelukkig is dat de laatste jaren verbeterd, zodat we als wielerliefhebbers steeds meer aan onze trekken konden komen en minder hoefden te missen. Zijn we in de gelegenheid geweest om getuige te kunnen zijn van de prachtige prestaties die je leverde op de fiets. Door de jaren heen leidden je inspanningen steeds meer tot de beste uitslagen en topprestaties. Ja, dankzij ongelooflijk veel trainingsarbeid, inzet, talent, ‘gekke plannetjes’, doorzettingsvermogen, koersinzicht en slimme improvisaties.
  Meer dan eens heb je ons als kijkers flink laten schrikken door een heftige valpartij en vervolgens ons verbaasd over je snelle schakeling om vooruit te blijven kijken en positief te blijven. Om weer op te krabbelen en er weer zo snel mogelijk te staan, zo mogelijk nóg sterker. Kortom, je verbazingwekkende mentale weerbaarheid.
  Uiteraard reed je in de eerste plaats voor jezelf, maar toch evengoed superbedankt voor het vele plezier dat je mij – en velen met mij – daarmee gegeven hebt. 🙏🏻
  Succes het komende jaar, waarin je doel is om nieuwe doelen te gaan vinden. En die je ongetwijfeld ook zál vinden. (Pssst, stiekem hoop ik dat dit op de één of andere manier tóch nog in de wielersport kan zijn…🤩).
  Succes en veel plezier met je verdere zelfontwikkeling. Geniet ervan! Het ga je goed.

 4. Paul schreef:

  Wat altijd zal bijblijven is Rio en zeker York. De 1e :een doodsmak de 2e: dik 100 km alleen aan kop. Verder 40 en als je kijkt naar van Vleuten lijst: petje af. Zie dit anderen niet snel verbeteren, Gister laatste dag Simac? was gewoon leuk dat ze zwaaide naar publiek. Wij stonden er tussen. Annemiek: dank je. lekker fietsen met je vriend een dank je voor wat je gedaan heb voor het wielrennen!

 5. Angélique Vonk schreef:

  Super gedaan Annemiek
  Ik heb van je genoten en je hebt me geïnspireerd.
  Hopelijk blijf je nog wel beetje wielrennen. Zou leuk vinden om keer samen te gaanm

 6. Matthieu schreef:

  Het zit erop. Mooie laatste meters in Arnhem.
  Bedankt Annemiek. Voor je voorbeeldige manier van strijden en zichtbaar plezier in het wielrennen.
  Succes in je nieuwe carrière.

 7. Thijs Holthuizen schreef:

  Ik vond de eerste overwinning van La Course op de Izoard eigenlijk het indrukwekkendste. Met een big smile werd een fikse alpencol bedwongen.
  Toen wist de tourorganisatie dat vrouwen tot heel wat in staat waren. Grenzen werden verlegd. We kregen meer uren mooie vrouwensport voor de televisie. Intrigerende wedstrijden met jouw wereldkampioenschap in Australië als toppunt.
  Even een klein puntje. Ook als je gestopt bent met wielrennen kun je vallen in het hedendaagse verkeer.
  Annemiek. Bedankt

 8. Catrysse Fernand schreef:

  Nu je laatste rit gereden is , blijf ik toch een beetje verweesd achter………mag ik toch nog een geweldige toekomst wensen !!

 9. Jan Willem de Graaf schreef:

  Respect🙏
  Je bent heel 🐝zonder!
  Wens je het allerbeste en een mooie “nieuwe uitdaging”
  Het wielerpeloton en de wielerfans gaan je missen🥲
  Bedankt voor alles beste Annemiek.

 10. Dubez schreef:

  Je vous dit simplement merci merci pour le spectacle que vous nous avez donné avec pour point d orgue cette victoire au championnat du monde ce jour là j’ai eu la larme à l œil

 11. Robert schreef:

  Ik ben eerlijk gezegd pas begonnen met het volgen vh vrouwenwielrennen nadat ik jou op tv zag tijdens de OS in Rio.
  Gelukkig heb ik kunnen meegenieten van jouw topjaren.
  Bedankt voor al het kijkplezier dat je mij hebt gegeven!

 12. Kathleen Meijer schreef:

  Hi Annemiek, een topper neemt afscheid, het was niet je bedoeling, jij wilde koersen, maar je hebt veel betekent voor de positieve ontwikkeling voor het dames wielrennen en ook dat er eindelijk meer oog kwam voor vrouwen in de sport. Dit alles door jezelf te zijn!! Ik ga je onverwachte mooie acties missen, de buren zullen het wel fijn vinden omdat ik niet meer midden in de nacht enthousiast aan het mee schreeuwen zal zijn met wedstrijden die dan werden uitgezonden 😉 maar ik kom je nog één keertje fanatiek aanmoedigen aankomende zaterdag in Valkenburg en ik weet dat gaat genieten worden want je gaat er altijd voor! Groetjes Kathleen Meijer uit Alkmaar

 13. Henk vd Bergh schreef:

  Tja wat kan ik nog schrijven voor jou. 🤔 Heel erg bedankt voor al het prachtige wielrennen wat je hebt laten zien. Was echt intens genieten met als klapper je WK.🎆 Maar ik ga je missen. Vrouwen koersen zonder mn favoriet is veel minder leuk en spannend.😔. Ik ben benieuwd wat je verder gaat doen en wens je heel succes om dat te vinden🙏👍🤘

 14. Ad Driessen schreef:

  Wat was het genieten met jou in de race,zoveel bewondering voor je na zo’n goede en lange carrière
  Met als hoogtepunt de wk titel in 2022 ik denk je spectaculairste overwinning
  Annemiek bedankt

 15. G Kuijer schreef:

  Annemiek , bedankt voor je prachtige carrière die wij met je mochten delen. Met als hoogtepunt je wk in 2022 .Een Femke Bol moment , ’t kan niet maar je deed het wel. Fantastische carrière en een mooi mens , bedankt

 16. Lars schreef:

  Wow, Wat een genot om die(afscheids)interviews met Annemiek te zien! Het enthousiasme en de positiviteit spat er van af. De (wieler) sport gaat een icoon missen volgend jaar. Bedankt voor de inspiratie en succes in je maatschappelijke carrière

 17. Letty schreef:

  Dank je wel Annemiek, voor alle mooie sportmomenten. Het was altijd fantastisch om je bezig te zien op de fiets! Ik hoop dat je in de toekomst weer een doel zal vinden waar je jezelf helemaal in kan geven. Dat lijkt bij je te horen en je gelukkig te maken. Ik hoop stiekem dat we nog wel wat van je gaan horen. Maar ga vooral voor jezelf! Heel veel geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten