zaterdag 2 maart 2019

Glansrol bij rentree in Omloop Het Nieuwsblad

“Ik dacht nog even dat ik podium ging rijden.” Het is de reactie van Annemiek na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad, haar eerste wedstrijd weer sinds de WK wegwedstrijd. Haar rentree dus na de kniebreuk. Annemiek kwam er als vierde over de streep. Een goede terugkeer al, waar ze op voorhand in ieder geval al wist dat ze er alweer goed voorstond. “De wattages zeiden me al dat ik het niveau van maart vorig jaar zat, waardoor ik niet echt de bevestiging van de koers nodig had.”

Zelf meedoen om de zege, dat was echt niet de verwachting. Het lag ook niet in de planning. “Dit was totaal niet het plan”, kijkt Annemiek na de finish in Ninove terug. “Gracie Elvin en Sarah Roy waren de kopvrouwen vandaag. Sarah kon zich meer sparen voor de sprint en Gracie zou proberen om in een kopgroep te komen. We hebben ook een aanval opgezet en doorgetrokken op de Berendries. Ze zou daarna ook aanvallen, maar ze had al een fietswissel gehad en dat was heel hectisch. Dat was niet ideaal voor haar.”

De vrouwen reden een snelle wedstrijd. Zo snel dat de koers zelfs even geneutraliseerd moest worden, omdat het peloton de tien minuten eerder gestarte mannen dreigde in te halen. Annemiek merkte in koers ook dat ze goed reed. “Op de Molenberg reed ik echt alles en iedereen voorbij. Ik zat daar niet goed gepositioneerd, maar ik reed daar zo gemakkelijk omhoog, dat ik nog weer aan kon sluiten aan de kop bij de rensters van Canyon.”

Wat volgde was een koers waarbij steeds meer rensters het tempo vooraan niet bij konden benen. Het was Chantal Blaak die na de Muur van Geraardsbergen, met nog achttien kilometer te gaan, solo wegreed. Ze bleef vooruit en won. Achter haar vond Annemiek zichzelf terug in een groepje van acht achtervolgers, waarbij ze alleen zat namens haar ploeg. “Er werd niet echt gewerkt, maar ik wilde op dat moment wel voor de overwinning rijden, dus ik heb nog wel gereden. Het enige waar ik vandaag van baal is dat de focus één seconde verslapte en Chantal weg wist te rijden.”

Lange stages
Toch was de conclusie vooral dat Annemiek er al goed voorstaat. “Ik heb heel veel inhoud en dat is denk ik wel de winst van die onwijs lange stages, waarvan de mensen wel eens vragen waarvoor ik dat doe. Het trainen met de mannen en ook wat ik op hoogte doe. Inhoud wil ook gewoon zeggen dat je een intensiteit weet te verteren. Iedereen kan één keer een intensiteit afwerken, maar ik herstel er wel weer goed van en je kunt niet zeggen dat ik hier nu helemaal gesloopt sta.”

Het kan echter ook nog beter. “Na en voor de Muur van Geraardsbergen heb vandaag wel echt een jasje uitgedaan”, begint Annemiek haar uitleg. “Ik ben nu al echt weer goed, maar het is 95 procent. Die laatste 5 procenten duren gewoon langer om weer terug te trainen. Als ik nu ga koersen blijft mijn niveau stilstaan, maar als ik nu ga trainen, gaat het niveau weer verder omhoog.”

Slapen in eigen bed
Dat het niet gemakkelijk is om na de Strade Bianche volgend weekend weer op hoogtestage te gaan, beseft Annemiek zich ook. “Het is wel een beetje extreem wat ik nu doen, om weer terug te gaan naar hoogte. Maar dat doe ik met het doel om in de Ronde van Vlaanderen en Ardennen klassiekers weer goed te zijn. Nu is het heel leuk om weer even bij mijn team te zijn en lekker te koersen, maar ook om mijn hoofd leeg te maken en even thuis te zijn. Lekker met de benen omhoog op mijn eigen bank en slapen in mijn eigen bed.”

Foto: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 2 maart 2019

2 reacties op “Glansrol bij rentree in Omloop Het Nieuwsblad”

  1. Joost kerkhove schreef:

    Ik zag je vliegen over de kasseien van de Paddestraat. Ook op de muur was je beresterk! Het wordt terug een topseizoen kampioen! Schitterend gedaan!

  2. Leo S. schreef:

    Goeie uitslag, goeie rit. Leuk dat je toch de RVV gaat rijden. Wellicht ben ik n week eerder wel bij Gent -Wevelgem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten