donderdag 4 juli 2019

Giro Rosa: Let’s get it started

Het is alweer een jaar geleden dat Annemiek met het roze om haar schouders de Giro Rosa op haar naam schreef. Vrijdag staat ze opnieuw aan de start van de grootste internationale etappekoers voor vrouwen. Dan gaat de koers van start met een ploegentijdrit in Cassano Spinola, een klein dorp tussen Genua en Milaan. Daarna volgen nog negen etappes, met meerdere aankomsten bergop en een individuele klimtijdrit. Op voorhand lijkt het dus al een mooie Giro Rosa te worden.

Nu de Giro Rosa daadwerkelijk voor de deur staat, is het ook tijd om vooruit te blikken. Dat doet Annemiek aan de hand van vijf aan haar voorgelegde vragen:

1. Vorig jaar won je de Giro Rosa. Nu sta je er dus als titelverdedigster aan de start. Brengt dat op voorhand een andere druk of spanning met zich mee?
“Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik ‘mijn titel ga verdedigen, al hoor ik dat wel veel. Het is gewoon weer een super mooie koers, waar kansen liggen om die te winnen, en daar kijk ik erg naar uit. Ik voel eerder minder druk dan vorig jaar, omdat mijn team en ik de ervaring van afgelopen jaar meeneem naar deze Giro. In 2017 hebben we het algemeen klassement voor het eerst als doel gesteld en toen waren zowel mijn ploeggenoten als ikzelf nog vrij onervaren met het verdedigen van een klassement. Ik heb nu veel ervaring om me heen en dat geeft me veel zelfvertrouwen.”

2. Wat maakt de Giro Rosa anders dan andere koersen?
“Het is onze langste etappekoers, tien dagen op rij zonder rustdag. Ook is het onze zwaarste etappekoers als je kijkt naar het parcours. Alleen in de Giro doen we zulke epische beklimmingen, behalve dat we die de afgelopen twee jaren ook in La Course hadden. Het is onze etappekoers met ‘by far’ de meeste hoogtemeters die we moeten overwinnen.”

3. Het etappeschema lijkt erg pittig. Misschien nog wel weer lastiger dan die van vorig jaar. Is dat goed voor het spektakel of maakt het de kans op afwachtende etappes ook groter in jouw ogen?
“Het parcours is inderdaad echt pittig, maar er zijn ook genoeg rensters die voor een etappeoverwinning zullen willen gaan, dus ik verwacht zeker spektakel vanaf dag één. De rensters die niet voor het klassement gaan, zullen een aantal etappes aankruisen waar ze willen gaan voor een dagsucces. Voor hen bieden bijvoorbeeld de eerste etappes goede kansen en zaak daarbij voor mij en mijn team is om daar gefocust op te zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

4. Wat zijn in jouw ogen op voorhand de sleutelmomenten als je naar het parcours kijkt en waarom?
“De sleutelmomenten zijn denk ik de vijfde etappe, de individuele tijdrit en zeker ook de negende etappe. Die vijfde etappe zouden we op de Gavia finishen, maar die is er donderdag alsnog uitgehaald. Op de Gavia verwachtte ik enorme tijdsverschillen. Dat zal nu iets minder zijn, maar alsnog gaan we een heel mooie finish hebben. We rijden nu namelijk de Passo di Fraile op. Die klim ken ik ook heel goed, want het ligt dichtbij de plek waar ik altijd op hoogtestage ben. Lucinda Brand herinnerde me eraan dat we hier al eens gefinisht zijn in 2011. Toen werd ik er overigens hopeloos gelost.

Bij de Gavia zouden we op wat meer hoogte finishen dan nu, waarbij de ijle lucht van belang zou zijn. Daar was ik wel benieuwd naar. Katie Hall van Boels bijvoorbeeld laat in Californië altijd zien dat zij daar heel goed mee om kan gaan. Ik geloof dat zij ook op hoogte woont en ook de Colombianen laten vaak zien dat ze er goed mee om kunnen gaan. Zelf ben ik daarom zo laat mogelijk van hoogte terug gekomen, zodat ik nog profiteer van mijn aanpassing aan hoogte.

Dan is er de tijdrit. Die is 12 kilometer en gaat bergop, dus dat gaat tijdsverschillen opleveren. Maar ik verwacht dat de winnende tijd zo rond de 30 minuten gaat zijn, dus dan kunnen het nooit heel veel tijdsverschillen zijn. De negende etappe is een voor mij onbekende berg die we op rijden, met de finish op 1500 meter hoogte. Daar zullen we dus geen ‘last’ hebben van te weinig zuurstof, maar het is wel een lastige klim. Steiler dan de Gavia!”

5. Hoewel er nog geen live uitzendingen zijn, zal de Giro Rosa dit jaar weer iets beter te volgen zijn, met nu ook samenvattingen online met Engels commentaar. Waarom moeten de mensen écht gaan kijken?
“Omdat vrijwel ALLE vrouwentoppers staan aan de start dit jaar. Het zijn super mooie spectaculaire etappes en er zitten zeker geen saaie vlakke etappes in het schema. Ik verwacht dan ook elke dag vuurwerk. Is het niet van de klassementsrensters, die je vanaf de Gavia etappe gaat zien, dan is het wel van rensters als Marianne Vos die voor dagsuccessen gaan vanaf dag twee. Op de eerste dag rijden we de ploegentijdrit bergop en ook dat is al een toffe discipline om te volgen.”

De website van de Giro Rosa is opnieuw ingericht en kent dit jaar een mooi overzicht van de etappes. Ook is de wedstrijd op zowel Twitter als Facebook te vinden. Er zal geen live verslag van de etappes worden gedaan. Wel zal op de Italiaanse televisie zender RAI vrij snel na afloop van iedere rit een samenvatting te zien zijn. VOX Women biedt dit jaar ook een samenvatting met Engels verslag aan. Die zal iedere avond rond 18.30 uur op deze website verschijnen.

Foto’s: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op donderdag 4 juli 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten