vrijdag 3 juli 2015

Gevecht om roze trui barst los

Ze straalde erin een jaar geleden, de roze leiderstrui van de Giro Rosa. Die droeg Annemiek in 2014 in de eerste etappe van de grootste etappekoers voor vrouwen, nadat ze begonnen was met een overwinning in de proloog. Nadat ze in diezelfde tiendaagse nog een etappe won en kopvrouw Marianne Vos destijds het eindklassement won, zijn we inmiddels een jaar verder. De Giro Rosa 2015 staat op punt van beginnen. Opnieuw met een proloog. In het Sloveense Ljubljana rijden de rensters één voor één een parcours van twee kilometer. “Die proloog is voor mij persoonlijk wel een echt doel”, kijkt Annemiek vooruit. “Dat voor de winnares een roze trui klaarligt is daarbij toch wel extra bijzonder.”

De in de avond verreden korte tijdrit zal het begin zijn van een lastige tiendaagse. Daarbij ligt het zwaartepunt met name in het tweede deel, want vanaf de vijfde etappe lijkt geen meter meer vlak. Vanaf die dag, woensdag 8 juli, rijden de rensters nog vier bergetappes en krijgen ze daartussen op zaterdag 11 juli ook nog een bergachtige tijdrit voor de kiezen. Bij Annemiek’s team Bigla is de ambitie duidelijk. “We rijden de Giro met als hoofddoel het klassement van Ashleigh Moolman”, zegt Annemiek. “Met haar voor de roze trui gaan is het hoofddoel. Ik zal daarbij een ondersteunende rol bieden waar dat kan.”

Eigen kansen

Waar Annemiek een jaar geleden nog voor Rabo Liv reed en die ploeg toen het complete podium bezette in het klassement, werd ze zelf ook nog achtste. Is het dan geen doel om nu zelf voor het klassement te gaan? “Nee, die uitslag was denk ik ook wel het hoogst haalbare. Ik ben toch teveel een klassieke renster en dit is de enige wedstrijd waar het zo zwaar bergop gaat. Dat ligt Ashleigh meer. Ik ga haar proberen te helpen. Dat wil ook zeggen dat ik niet constant voor een dagzege kan gaan, maar mochten er in de finales van ritten kansen liggen, dan zal ik die zeker proberen te pakken. Dat klassement van Ashleigh blijft echter het hoofddoel en het vrouwenwielrennen is inmiddels wel zo professioneel dat iedereen zijn taken weet.”

Toch is de proloog voor Annemiek een mooie kans om wel voor eigen succes te gaan, hoewel dat nog niet zo gemakkelijk is als het lijkt. De rensters rijden vrijdagavond om de beurt en daarbij start Annemiek om 20.24:45 uur. Het parcours lijkt simpel op het oog, maar is gelijk ook juist lastig. Na de start moet er zeshonderd meter gereden worden, waarna een keerpunt op de weg legt. Weer een kilometer later volgt het tweede keerpunt en na nog eens vierhonderd meter rechtuit ligt de finish. “Ik ben natuurlijk wel echt een specialist hierop, maar het is niet zo eenvoudig als mensen denken. Eén keer verkeerd schakelen of een bocht verkeerd nemen en je bent gezien. Dat is het lastige.”

Roze is bijzonder

Alles moet vanavond dus in één keer goed gaan voor Annemiek, wil ze kans maken om opnieuw de proloog in de Giro Rosa te pakken. “Doordat we de komende anderhalve week voor het klassement gaan ben ik extra gemotiveerd om me vanavond te laten zien. Het is een mooie beloning dat voor de winnares het roze klaarligt. Die van vorig jaar hangt nog wel op mijn zolderkamer. Ik vind het speciaal om die te hebben. Dat je het roze draagt, ondanks dat je weet dat je het klassement niet gaat winnen, is toch bijzonder.”

Voor alle informatie over de koers ga je naar de website van de Giro Rosa. Voor de startlijst van de proloog klik je hier. Daarnaast hebben we bovenaan dit bericht de profielen van alle ritten geplaatst. Op deze website proberen we na iedere rit een update te plaatsen.

Gepost door: Annemiek op vrijdag 3 juli 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten