dinsdag 23 februari 2016

Gevangen in de sneeuw [met video]

Ja, de Ronde van Qatar is al achter de rug en toch begint voor het gevoel van velen het wielerseizoen dit weekend pas echt. Zaterdag wordt de Omloop Het Nieuwsblad verreden en daarin komt ook Annemiek aan de start. Haar beste resultaat in die koers, de vierde plaats, behaalde ze in 2013. Nu gaat ze er natuurlijk voor om dat beter te doen, maar dan moet ze nog wel eerst terugkomen van Tenerife. Iets dat nog bijna niet zou kunnen, want afgelopen week raakte Annemiek er ingesneeuwd. Een unicum. Vanaf haar hoogtestage geeft Annemiek antwoord op een aantal vragen.

Ingesneeuwd op een berg. Hoe is dat voor een wielrenster en wat heb je de afgelopen dagen gedaan?
“Ik zit nu vier dagen hier in de sneeuw, omdat we in een nationaal park zitten wordt de weg niet gestrooid en er is op het hele eiland ook maar één sneeuwschuiver. Drie dagen lang konden daardoor gewoon niet weg, want er lag zo’n 75 centimeter sneeuw en ook de auto’s waren ingesneeuwd. Dat werden dus flink wat sessies op de rollerbank.”

In hoeverre brengt dit je seizoen in gevaar?
“Gelukkig helemaal niet. Een hoogtestage wordt zo opgebouwd dat je in het begin duurtrainingen doet en later kortere trainingen met intervallen. Ik heb nu geen concessies hoeven doen, behalve dat je de trainingen liever buiten doet op de weg i.p.v. naast de Astana mannen zitten te zweten in het binnenzwembad. We zitten hier samen met hen en ook Cannondale, Saxobank en BMC zaten hier ook al, maar de huidige ploegen hebben hetzelfde probleem als wij. We zaten hier met het hotelpersoneel vast, want zij konden ook niet naar huis. Het is een aparte ervaring, maar ik ben wel blij dat ik zondag weer naar buiten kon.”

Hoe kan dat dan? Er lag toch nog steeds sneeuw?
“Dat klopt. Ik wilde eerst gaan lopen met de fiets aan de hand en een rugzak mee en dan een aantal kilometers afdalen, naar waar de wegen wel begaanbaar zijn. Uiteindelijk bood de hotelmanager aan om mij en mijn ploeggenote Rachel Neylan, met wie ik hier zit, naar beneden te brengen. Zij had een voorwieldrive en we waren net op tijd uit de auto voor de politie ons zag. Het nationaal park El Teide is namelijk afgesloten. De sneeuwschuiver is inmiddels langs geweest, waardoor we wel weer met zon naar boven konden rijden. Het ziet er hier verder prachtig uit en er is niemand, omdat de weg dicht is. Alleen fietsend kom je er doorheen.”

Hoe is het om daar met twee meiden te zitten?
“We zijn wel een beetje uniek hier, want verder zitten er alleen maar mannelijke renners. Een aantal van hen verbaast zich wel over hoe hard we trainen en sommigen spreken dat ook uit. Bijvoorbeeld; ‘ga je twee keer op de roller vandaag?’ ‘Doe je ook nog krachttrainingen?’ Mijn dag begon afgelopen week ook met een rollersessie voor het ontbijt, na het ontbijt dan weer zo’n sessie en later op de dag nog een krachttraining. Die opmerkingen zijn wel grappig. Lieuwe Westra zit hier ook en ook met een aantal renners van de andere ploegen hebben we wel leuk contact. Het is leuk om ook eens met anderen te praten.”

Hoe red je je qua trainingen als je hier zonder team zit?
“Dat gaat prima. We hebben eten in het hotel en als we iets hebben aan een fiets is er altijd wel een mecanicien hier die ons wil helpen. Iedereen helpt elkaar verder, ook toen we allemaal op de indoortrainer wilden  trainen (en er daar niet genoeg van waren) werd er materiaal aan elkaar uitgeleend. De triggerpointmassageroller biedt uitkomst, aangezien we geen masseur hier hebben. Wij betalen dit trainingskamp zelf en dat maakt wel dat wij natuurlijk heel gemotiveerd zijn om echt het beste uit ons trainingskamp te halen. We zijn beiden heel zelfstandig en zijn gewend om op ons zelf aangewezen te zijn. Rachel’s trainer is mee als support. Hij zit samen met Sarah Roy in een ander hotel (omdat het hier volgeboekt was), op 1200 meter hoogte en dus niet in de sneeuw en rijdt ook mee met de auto. Daar profiteer ik van mee.

Woensdag vlieg ik gelijk door naar België en daar sluit ik me aan bij het team voor de Omloop Het Nieuwsblad. Dan kan ik de nieuwe Scott fiets proberen en doen we nog een verkenningen van het parcours. Op zondag rijd ik ook nog de Omloop van het Hageland in België en woensdag vlieg ik al weer naar Italië voor Strade bianche. Het gaat vanaf zaterdag echt beginnen!”

Gepost door: Aschwin Kruders op dinsdag 23 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten