zaterdag 23 september 2017

Geen tweede medaille, wel een geslaagd WK

Met een vierde plaats in de wegwedstrijd heeft Annemiek een voor haar zeer bijzonder wereldkampioenschap wielrennen afgesloten. Nadat ze dinsdag de wereldtitel greep in de individuele tijdrit won, greep ze nu dus net naast een medaille. “Maar met die regenboogtrui van de tijdrit in mijn bezit, kon dit WK voor mij al absoluut niet stuk”, aldus Annemiek. Ze zag landgenote Chantal Blaak winnen in Bergen.

Annemiek kleurde in Noorwegen mede de finale van de wegrit. Samen met Anna van der Breggen, de Australische Katrin Garfoot en de Poolse Kasia Niewiadoma sloot ze op ruim tien kilometer van de finish aan bij drie koploopsters. Dat waren Blaak, de Britse Hannah Barnes en de Franse Audrey Cordon Ragot. Het was Blaak die daarop opnieuw wegsprong en solo won. Net voor de finish werd Annemiek nog net achterhaald door de Deense titelverdedigster Amelie Dideriksen, die samen met het peloton net voor de streep aansloot bij de kopgroep.

Er kwam dus een wereldtitel voor Nederland in de persoon van Chantal Blaak, maar geen tweede medaille voor Annemiek. “Voor Chantal is het ontzettend mooi dat ze de wereldtitel pakt. Ik ben blij voor haar”, zo zegt Annemiek. “Maar natuurlijk, ik had graag zelf gestreden voor nog een gouden medaille. Daar kwam ik hier ook voor. Als Nederlands team kwamen we echter ook samen voor de winst en dat hebben we hier gewoon goed afgemaakt.”

Samen met Van der Breggen was Annemiek de kopgroep. “Je zou kunnen stellen dat we de spitsen waren. Onze bondscoach Thorwald Veneberg zei echter al, een middenvelder kan ook scoren. Dat heeft Chantal gedaan. Zelfs hoopte ik door vanaf onderaan de slotklim vol aan te gaan, ik misschien solo aan kon sluiten. Niewiadoma kwam echter mee en vervolgens ook Anna en Garfoot. Maar toen ging ik ervoor met een aanval. Ze reageerden echter en dat deden ze daarna niet op Chantal.”

Achter Blaak sprintte Annemiek nog vol voor een medaille, maar die kwam er net niet, net als de gehoopte tweede wereldtitel. “Dat is voor mij persoonlijk natuurlijk teleurstellend. Hadden we hier met het Nederlandse team niet gewonnen, dan hadden we onze ogen uit de kop geschaamd en ik ben dan ook heel blij voor Chantal. Maar je komt hier ook voor je eigen prestatie. Bij de tijdrit wist ik dat ik het volledig in eigen hand had. Dat maakt het heel mooi dat ik die trui pakte. Ik wist dat ik hier in een scenario als dit terecht kon komen.”

Het seizoen zit er nu op voor Annemiek. “Een seizoen waarin de wereldtitel voor mij een kers op de taart is gebleken. Daar heb ik hard voor gewerkt. Het afgelopen jaar heb ik mijzelf leren kennen en ben ik er in gaan geloven dat dit mogelijk was. Het is fantastisch dat het nu ook gelukt is. Van die wereldtitel ga ik in ieder geval ontzettend genieten de komende tijd.”

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 23 september 2017

6 reacties op “Geen tweede medaille, wel een geslaagd WK”

 1. Roeland schreef:

  De regenboogtrui is de parel op de kroon van een schitterend seizoen!

 2. Hector Teran schreef:

  Great performance, not just in this world cup but in the entire season. Keep it up!!

 3. Alexander Lutsow schreef:

  Great team! I like your jersey on your chest! Annemiek 4 me You’re the best!

 4. Jos Steins schreef:

  Geweldige prestatie. En zeer sportief.toen t zelf niet lukte een ploeggenote de titel gunnen. Wat een sportvrouwen.
  RESPECT.

 5. Edwin van Lieshout schreef:

  Indrukwekkende race, van allemaal.
  Een memorabele WK, in de stijl van Joop Zoetemelk, 32 jaar geleden (ja, ik ben al zo oud)
  Proficiat met jullie behaalde resultaten en bedankt voor een mooie wielerweek voor een trotse Nederlander 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten