zaterdag 4 juni 2022

Focus op voorbereiding op Giro én Tour

Nadat ik eind april mijn pols brak en ik in mei dus niet de wedstrijden kon rijden die gepland stonden, ben ik inmiddels weer terug van een aantal weken trainen in Andorra. Ik moet zeggen, de eerste anderhalve week daar was het wel lastig. Fietsen met pijn is niet leuk. Het kon wel, omdat het er niet erger door werd, maar pijn deed het wel. Je gaat daardoor wel compenseren en je lichaam is dan niet helemaal in balans. Daardoor was het een worsteling en zat ik niet elke dag met plezier op de fiets. Dat ligt nu echter achter me. Vier weken na de operatie kon ik zeggen dat ik zonder pijn rond fietste, kon ik weer uit het zadel en aan het stuur trekken.

In het begin van de revalidatie heb ik vooral een beetje rustige duur gedaan. Inmiddels kan ik weer echt trainen. Ik denk dat het daarbij wel goed is dat ik wat eerder naar Andorra ben gegaan, dan ik anders gedaan zou hebben. Van stilzitten op de bank word je ook niet beter. Daarbij zaten de mannen van het Tour de France team van Movistar er ook en kon ik zo bij hen aansluiten. Dat wil zeggen dat er ook een masseur, osteopaat en mechaniekers waren. Dat was ook een reden om te gaan, want hier was ik in goede handen.

“Een win-win situatie, want ik krijg er ook ‘energie’ van om aan de volgende generatie wat ervaring door te geven en bovendien is het ook gewoon heel gezellig samen”

Na de Vuelta a Burgos zijn ook Floortje Mackaijn en Shirin van Anrooij naar Andorra gekomen. Met hen ben ik de laatste week opgetrokken. Voor hen was het de eerste hoogtestage en Floortje had me gevraagd wanneer ik weer op hoogte ging, zodat ik haar een beetje ‘wegwijs’ kon maken op hoogte. Het was heel erg leuk om samen met hen te zijn. Een win-win situatie, want ik krijg er ook ‘energie’ van om aan de volgende generatie wat ervaring door te geven en bovendien is het ook gewoon heel gezellig samen. Mijn laatste dagen daar hebben we leuk samen kunnen trainen en bijpraten.

Ik heb ook met anderen getraind, zoals bijvoorbeeld met Robert Gesink. Het leuke aan zo’n stage is ook dat je niet in het stramien van een team zit en daardoor met anderen kunt trainen. Carlos Verona van mijn ploeg was er ook bij en ook met hem heb ik een dag gefietst. Hij zei tegen mij dat die dag zijn meest rustige training van hoogte was, maar wel zijn meest inspirerende gesprek van hoogtestage. Dat maakte mijn dag helemaal goed. Het was een gesprek over onder meer mentale training en het gebruik van een sportpsycholoog.

Kortom, ik ben inmiddels weer echt aan het trainen en dat wil ook zeggen dat er straks weer wedstrijden aankomen. Daarbij heb ik ervoor gekozen om het NK niet te gaan rijden. Dat heeft twee redenen; ik wil me optimaal voorbereiden en in optimale vorm toeleven naar de Giro en Tour de France, waar het NK voor mij niet in past. En dat wordt versterkt door een parcours waar ik als eenling weinig te zoeken heb. Als ze het in Zuid-Limburg hadden georganiseerd, was ik er wel voor teruggekomen. Maar met een parcours dat ook nog wat makkelijker is geworden ten opzichte van vorig jaar, met minder vaak de VAM berg, wil ik me op hoofddoelen focussen. Dat is het NK nu niet. Ik ben inmiddels terug in Nederland om even te herstellen, te socializen en langs familie en vrienden te gaan en vertrek op 9 juni naar Italië om puntjes op de i te zetten en me voor te bereiden op dat blok.

Het doel is om zowel in de Giro d’Italia als de Tour de France voor het klassement te rijden en dat wordt best uitdagend. Ik houd er eigenlijk van om erin te vliegen en bij eendaagse koersen liggen mijn passie en hart. Die passie ligt niet bij rijden voor klassement. Ik doe het omdat ik het kan. Daarbij is de Tour de France een mooi doel en word ik ook enthousiast over de Giro, als ik de Giro mannen zie. Italië vind ik sowieso fantastisch.

“Het lastige aan een meerdaagse is dat je veel ‘negatieve doelen’ hebt”

Maar het lastige aan een meerdaagse is dat je veel ‘negatieve doelen’ hebt. In acht dagen Tour de France heb je de eerst zes dagen niks te winnen en alleen maar te verliezen. Dat wil dus zeggen uit de problemen blijven en energie sparen. Er invliegen kan nu eenmaal niet als je voor een klassement gaat. Zoals gezegd; ik kan een klassement rijden en daarom doe ik het, maar mijn hart ligt meer bij het erin vliegen zoals Mathieu van der Poel. Voor de Giro is dat eigenlijk niet anders. Ook daar zal ik de eerste paar dagen vooral uit de problemen moeten blijven en zie ik het de laatste paar dagen pas echt lastig worden.

Ik heb er wel heel veel zin in om weer te koersen, laat dat duidelijk zijn. Zoals gezegd ga ik naar Italië om de puntjes op de i te zetten en daarna mogen we eind juni van start in de Giro. Daarna hebben we tussendoor dertien dagen om ons op te laden voor de Tour de France. Met de concurrentie ben ik totaal niet bezig. Daar heb ik namelijk toch geen controle op. Ik wil me optimaal voorbereiden, want dat heb ik zelf in de hand. En op wat wij als ploeg gaan doen. Daar heb ik heel veel zin in!

Annemiek

Gepost door: Aschwin Kruders op zaterdag 4 juni 2022

5 reacties op “Focus op voorbereiding op Giro én Tour”

 1. jan kingma schreef:

  blij je weer te kunnen zien buffelen annemiek veel succes de komende tijd

 2. jacques schreef:

  Zoals altijd , Annemiek maakt het verchil in wielerland . Inspirerend, zo wijs . Maak zelfs een man op leeftijd nog blij.
  Dankjewel !

 3. Tom Lips schreef:

  Mooi om in je eigen woorden te lezen hoe je voorbereiding gaat en wat je doelen en motieven zijn voor het komende seizoen. Andorra in mijn ervaring best een goede uitvalsbasis voor een hoogtestage, maar om daar met pijn de hellingen op en af te gaan lijkt me niet ideaal. Mooi dat de pijn voorbij is! Succes de komende tijd en ik blijf je als wielerfan supporteren.

 4. Willem Kuik schreef:

  Annemiek, mooi om te lezen dat je weer terug bent. Eerst samen trainen, om met en van elkaar te profiteren en te genieten, net als van de aanwezige begeleiding! Het is héél mooi dat je nu klaar bent voor de Tour de France en de Giro. Hoewel het tegen je natuur in is, om er niet in te vliegen en ‘alleen’ maar op heelhouden en uit de problemen blijven te rijden, denk ik dat je dit heel goed beheerst, om in de belangrijke weken/etappes van de Tour en de Giro, voor mooie successen te kunnen zorgen! Héél veel plezier én succes bij de Tour de France én de Giro Annemiek én hou behalve je pols, ook zeker de rest van je lichaam én je fiets heel, om zo voor etappezeges en vooral de winst van de Tour en/of Giro te kunnen gaan Topper!🌅❤👍🌞

 5. Ron Martens schreef:

  Hrel mooi stukje en ik gun je hrrl veel plezier met de komende Giro en Tour du France.
  Ik zie voor jou na je wielercarierre nog wel iets in de coaching van nieuw talent. Jr brnt zo’n inspirende vrouw en je kan zoveel passie vertellen over je sport.

  Heel veel succes de komde tijd en hou alles heel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten