zaterdag 7 april 2012

Energiewachttour

7 april Winsum en Ploegentijdrit Veendam-Pekela
In de ochtendetappe ging het gelijk na 3 kilometer op de kant. We waren er allemaal op voorbereid door Jeroen en goed op scherp gezet voor deze korte maar wel gevaarlijke etappe. Ook ik zat wel goed van voren toen het op de kant ging, maar kon toch niet mee in de waaier. Ik moest gelijk al een paar keer diep in het rood gaan om aansluiting te houden, waaide vervolgens nog twee keer de berm in wat ook niet meehielp en toen was het gedaan. Ondertussen reed de eerste groep van elf rensters weg met (bijna) alle toppers en waaierspecialisten erbij. Van ons team waren Marianne en Iris mee. Ik viel terug in het peloton, dat vervolgens rustig naar de finish reed en op 8 minuten binnenkwam. Kirsten Wild (AA drink) wist weg te rijden uit de kopgroep van elf en won de etappe. Zelf baalde ik enorm dat ik niet mee kon. Het is vrij frustrerend als je niet mee kan en ze zo ziet wegrijden. Maar ik moet -met wat de beperkte intensieve trainingen en wedstrijden die ik tot nu toe heb gedaan- ook wel realistisch zijn. Ik verwacht door deze Energiewachttour wel weer een stap omhoog te zetten.

We hadden een vol programma vandaag, want na de finish van de ochtendetappe was het gelijk door naar Veendam, lunchen en al weer het parcours verkennen van de ploegentijdrit. Daarna warmingup en om 17.20 uur reden we weg van het startpodium in Veendam. We hadden 30 seconden voorsprong op Lululemon, maar uiteindelijk moesten we 1.13 op hen toegeven. We reden een degelijke ploegentijdrit, maar reden gewoon weg niet hard genoeg ten op zichte van Lululemon, die hier een heel sterk team aan het vertrek hebben staan. Ina Yoko Teutenberg nam de gele trui van Marianne over. Morgen hebben we nog een etappe van 134 kilometer te gaan om die te gaan aanvallen.

6 april Midwolda
Met de ploegentijdrit in het vooruitzicht kan het een belangrijk secondenspel worden voor het eindklassement en dus gingen we vandaag ook rijden om Marianne bonificatieseconden te laten pakken bij de tussensprints. Dit lukte twee keer perfect. Verder was het opletten en hectisch vandaag en het ging wederom een paar keer op de kant. Iris en ik zaten nog een keer mooi mee met een mooie groep, maar werden teruggepakt. In de een na laatste ronde reed er een groep weg waar Sarah helaas uit wegviel en zo hadden we niemand meer mee en moesten we volle bak in de achtervolging. Zeker ook omdat Loes Gunnewijk, de nummer vier van het klassement ook mee zat. Gelukkig pakten we ze met nog 1 ronde te gaan terug, maar deze inspanning had bij ons team wel kracht gekost. In de finale werd er aangevallen door o.a. GreenEdge (die geen sprinter hier hebben) en ook Clara Hughes. Ik reed wel lekker en kon in de finale wel goed met de aanvallen meespringen. Uiteindelijk werd het toch een massasprint en het doel was om Marianne nog zo goed mogelijk af te zetten in de sprint. De finish lag op een brede weg met op 2,5 kilometer voor de finish de laatste bocht, waardoor iedereen nog naar voren kon schuiven en het nogal chaotisch was. De leadout voor Marianne ging dan ook niet perfect, maar ze wist nog wel knap 2e te worden en pakte daarmee ook weer bonificatieseconden op de streep. Ik rolde als 22e over de finish.

Morgenochtend om 11 uur rijden we eerst een etappe van 70 kilometer in Winsum en om half 6 ’s avonds rijden we dan de ploegentijdrit van Veendam naar Pekela. Dat zal wel eens een cruciale etappe kunnen worden met het oog op het algemeen klassement. Marianne staat nu respectievelijk 32 en 33 seconden voor op Ina Yoko Teutenberg en Ellen van Dijk, de nummers 2 en 3 van het klassement. Beiden rijden zij voor Specialized-Lululemon. Dit team had in de tijdrit 4 rijders bij de top 8 en kunnen allemaal een goede ploegentijdrit rijden. Daarnaast heeft GreenEdge met Loes Gunnewijk ook nog kansen, zeker aangezien zij ook een sterk team voor de ploegentijdrit hebben. Wij zullen er morgen dus volle bak tegen aan moeten. Ik vewacht een hele mooie spannende ploegentijdrit morgen! Ik voel me zelf nog best goed en heb er zeker zin in morgen! Het is voor ons team ook een mooi testmoment voor het WK team time trial dit jaar in Valkenburg, om te kijken waar we staan en waar we nog op technisch vlak aan moeten werken.

5 april Bad Nieuweschans
Het was koud vandaag (4 graden!) het leek wel februari… Met windjack, armstukken en handschoenen aan de start. Normaal gesproken ben ik de laatste die veel aantrekt, maar vandaag was het wel nodig. In de neutralisatie was ik zelfs blij met de warmte van de uitlaat van de auto, om nog beetje warm te blijven. Ik was dan ook blij dat er vandaag volop gekoerst werd. Vanaf de eerste ronde werden er meerdere pogingen gedaan om het op de kant te zetten door o.a. Skil-Argos en Rabobank. Uiteindelijk reden we 35 kilometer voor de finish weg met een groep van 22 rensters met 4 rensters van Rabobank erbij, maar zonder de nummer 1 en 2 van het klassement. Kristin Armstrong (USA) en Clara Hughes (Specialized-Lululemon) hadden de slag gemist en verloren uiteindelijk 3 minuut 44.
Vijf kilometer voor de finish begonnen we met aanvallen, maar kwamen niet weg. Ik was tot de laatste kilometer nog even weg met Amy Pieters, maar werden in de laatste kilometer teruggepakt. Omdat we daarvoor hadden aangevallen zat Marianne deze keer alleen in de laatste kilometer en moest zichzelf positioneren. Ina Yoko Teutenberg won de etappe voor Kirsten Wild (2e) en Marianne werd 3e. Klik hier voor de uitslag.

Marianne deed deze dag goede zaken voor het klassement en staat nu aan de leiding. Sarah, Iris en ik schoven ook op in het klassement en staan nu respectievelijk 14e, 9e en 7e. Klik hier voor het algemeen klassement.

4 april 2012 Tijdrit Appingedam
De tijdrit zit er op! Een mooie test vandaag om te kijken hoe ik er nu voor sta en een goed moment om te kijken hoe het echt aanvoelt op mijn Gianttijdritfiets, in de nieuwe positie tijdens een wedstrijd. Na afloop was ik tevreden, het voelde goed op de fiets en ook wel redelijk qua power in de benen. Alleen mis ik natuurlijk nog wel de wedstrijdhardheid en dat is juist waarom ik hier graag wilde rijden. Het leverde me uiteindelijk een 13e plek op en dat viel me niet tegen voor dit moment. De afstand tot de eersten was wel groot: ik finishte op 1 minuut 14 van de winnares Kristin Armstrong (olympisch- en wereldkampioen tijdrijden). Klik hier voor de uitslag.
Morgen windkracht 4/5 tijdens de etappe in Bad Nieuweschans.

Gepost door: Annemiek op zaterdag 7 april 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten