zondag 7 mei 2023

Eindzege in Vuelta a Espana!

Annemiek heeft voor het derde jaar op rij de Vuelta a Espana op haar naam geschreven. Een derde plaats in de slotrit, met de finish op de zware beklimming van de Lagos de Covadonga, bleek genoeg voor de eindzege. Ze hield in het klassement negen seconden over op Demi Vollering, die de laatste etappe won. Zaterdag was Annemiek er door sterk werk van zowel haar ploeg als haarzelf, Vollering uit de rode leiderstrui te rijden. Vol strijdlust verdedigde ze haar leidende positie nu met succes. “Ik ben een heel trotse winnares van deze eerste vernieuwde editie van de Vuelta a Espana voor vrouwen.”

Vernieuwd, dat was de Vuelta inderdaad. Twee jaar geleden bestond de koers nog uit vier dagen, vorig seizoen uit vijf en ditmaal uit zeven dagen. En dat met een zware laatste dag. “Dit is een heel zwaar bevochten Vuelta, maar ook daarom een hele mooie”, aldus Annemiek na de finish. “Ik denk dat ik iedereen in de ploeg een rode trui verschuldigd ben, want dit was écht een teamprestatie. Dit was echt teamwork deze week. Dat zeg je natuurlijk altijd, maar dat was deze week ook absoluut zo. Marlen Reusser viel vandaag namens SD worx aan tussen de twee beklimmingen en toen had ik heel veel aan mijn ploeg, die het gat voor me hebben dichtgereden. Dan weet je dat je het zelf op de laatste klim af moet gaan maken.”

Op voorhand leek het al duidelijk dat de ruim dertien kilometer lange slotklim voor de beslissing zou gaan zorgen in deze Vuelta. Na de Collaldo Moandi, een bijna even lange maar aanzienlijk minder steile klim halverwege de rit, waren nog minder dan dertig rensters over in de eerste groep. En daarbij ging Reusser samen met Kasia Niewiadoma van Canyon-Sram in de aanval. Het gat werd door Movistar gedicht en zo bleven er dus zo’n dertig vrouwen over. Dat werden er in de eerste kilometers van de laatste klim al snel heel wat minder, waarna Annemiek overbleef met Vollering en Gaia Realini. Op zo’n vijf kilometer van de finish liet ze dat duo gaan, maar Annemiek bleef strijden en kwam 56 seconden na Vollering over de streep, genoeg voor de eindzege.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“In het begin was ik niet heel erg onder de indruk van het tempo”, gaat Annemiek verder met haar verhaal. “We gingen wel lekker, maar op een gegeven moment werd het tempo best wel opgeschroefd. Ik denk dat ik gisteren ook wel een flink jasje uit heb gedaan om zoveel mogelijk tijdwinst te pakken, maar die tijdwinst heb ik ook nodig gehad om het vandaag winnend af te kunnen sluiten. Die rit zat echter wel in mijn benen, in combinatie met dat ik vandaag niet echt een top-top-top dag had. Gisteren voelden mijn benen beter.”

Solo vechten tot de streep
“Op de slotklim reden ze zo’n comfortabel tempo dat ik dacht dat ik mijn eigen tempo wilde rijden. Met een kilometer of vijf te gaan heb ik Vollering en Realini laten gaan en ben ik mijn eigen tempo gaan rijden. Dat was ook mijn plan. Ik wilde me niet helemaal over de kook laten gaan, doordat ze me helemaal in het rood zouden rijden. Dan weet je wel dat het nog een lange weg is tot de finish. Pas met 1,7 kilometer te gaan ging het naar beneden. Het was daarbij super mistig en ik moest echt op mijn Garmin kijken om te zien waar de weg naartoe ging. Dan zit je al zover in het rood, dat je wel echt de concentratie moet blijven houden.”

Het lukte Annemiek om de voorsprong redelijk te beperken tot die korte afdaling, waarna er nog weer geklommen moest worden. Nadat Vollering binnen was, werd het aftellen voor de mensen aan de finish. “Ik heb geprobeerd om alles wat ik nog in me had, eruit te knijpen. Met de negen seconden die ik over hield, blijkt wel dat ik alle seconden die ik gisteren heb gepakt, vandaag absoluut nodig had om het winnend af te sluiten.”

Foto’s: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 7 mei 2023

21 reacties op “Eindzege in Vuelta a Espana!”

 1. juan josé gutiérrez campusano schreef:

  sin dudas la reina del ciclismo…. la mejor de todos los tiempos… felicidades 🙂

 2. Fernand CATRYSSE schreef:

  AvV is KEIZERIN van de Vuelta voor Vrouwen , volgend jaar DV !!!

 3. Pavel schreef:

  Robo.
  Hoy no rabiasteis como en el Tour.
  En el Tour llorasteis mucho

 4. Joop schreef:

  Top van Annemiek! Wat een kanjer! De Vuelta gewonnen, maar Demi was m.i. de beste in deze ronde.

 5. Eric Colpin schreef:

  Annemiek,
  D’abord sincères félicitations; voici encore une victoire que vous ne devez qu’à votre courage, votre jusqu’au boutisme. Prenez le temps de la savourer avant d’encore aller en glaner. Quand aux esprits chagrins, qui sont-ils pour vouloir vous juger ? Vous êtes, comme quelques autres (mais trop rares) cyclistes professionnelles, et resterez encore très longtemps un exemple pour ce sport.

  Annemiek,
  In de eerste plaats oprechte felicitaties; ook hier is een overwinning die je alleen maar verschuldigd bent aan je moed, je zelfs aan het boutisme. Neem de tijd om er van te genieten voordat je er weer op uit gaat om het te ontmakeren. Als geesten van verdriet, wie zijn zij om u te beoordelen? U bent, net als een paar anderen (maar te zeldzaam) professionele fietsers, en zal voor een zeer lange tijd een voorbeeld blijven voor deze sport.

 6. Paul schreef:

  gewoon goed gedaan!

  Demi deed een plas
  Annemiek gaf dus gas
  een import Drent noemt haar een oude taart
  dus won zij de Vuelta en geen rode kaart!

 7. Nicola M schreef:

  Finally some luck and karma.
  Get ready for the Giro Rosa, we are waiting for you here in Italy.

 8. jacques comijn schreef:

  Wat een prestatie…. wat een spanning….en wat vele mensen niet beseffen…..WAT EEN BERG
  Mateloos genoten
  Proficiat Annemiek

 9. Peter Reuderink schreef:

  Gefeliciteerd, super gedaan en welverdiend. Wat een suspense en reclame voor het vrouwenwielrennen! En natuurlijk ook complimenten aan Demi en Gaia.

 10. Henk vd Bergh schreef:

  En Hans is iemand met een zeer kort geheugen of… o ja hij heeft de tour vorig jaar niet gezien. Karma voor Demi. Goede wielrenster mental demi(half)zo sterk als Annemiek. Leer ervan Demi want je cariere kan nog lang zijn en je tranen zien we (te) veel. Demi is sterk bezig maar kan het karakter dat Miek heeft getoond in deze sport kan voorlopig nog lang niet evennaren. En Hans tot 10 tellen😉.

 11. Fred hooftman schreef:

  Demi moet niet janken en praten maar net als Annemiek altijd doorfietsen ongeacht wat er gebeurt in de koers .en om dan de vrouw die al 2 decennia lang een van de boegbeelden is van het vrouwen wielrennen. Altijd de strijd aan ging nooit het werk schuwde dan zo te beschuldigen getuigd van verstandsverbijstering en waanzin. Annemiek proficiat je heb gewonnen door strijd en durven aanvallen. En deze pakken ze je nooit meer af genoten van het dames wielrennen deze week.

 12. Fred hooftman schreef:

  Demi moet niet janken en praten maar net als Annemiek altijd doorfietsen ongeacht wat er gebeurt in de koers .en om dan de vrouw die al 2 decennia lang een van de boegbeelden is van het vrouwen wielrennen. Altijd de strijd aan ging nooit het werk schuwde dan zo te beschuldigen getuigd van verstandsverbijstering en waanzin. Annemiek proficiat je heb gewonnen door strijd en durven aanvallen. En deze pakken ze je nooit meer af genoten van het dames wielrennen deze week.

 13. Ben schreef:

  Annemiek weer goed gedaan. Top meid.

 14. Dubez francis schreef:

  Et l attaque de Vollering sur le changement de vélo d ‘Annemiek lors de la dernière étape du tour de France vous vous en souvenez ?

 15. Patrick De Sutter schreef:

  Waarschijnlijk vergeten dat er nog een rekening open stond van vorig jaar. Top gereden Annemiek.

 16. Patrick De Sutter schreef:

  Waarschijnlijk vergeten dat er nog een rekening open stond can vorig jaar. Top gereden Annemiek.

 17. Leo van Weele schreef:

  Weer geweldig. Gefeliciteerd. Demi (betekent half…) zal wel pissed zijn.

 18. Matthieu schreef:

  Gefeliciteerd! Gewoon goed gedaan. Drie maal op rij is gewoon een prachtige prestatie.
  En wat de critici zeggen over de rit van gisteren: alle ploegen deden hetzelfde dus nu mauwen naar de uiteindelijke winnaar is niets meer als het tonen van de onmacht van de verliezers.

 19. Rob Hendrikx schreef:

  Dit soort epische prestaties is precies waarom mensen van je houden, Annemiek. Gefeliciteerd!

 20. Hans schreef:

  Blijft voor mij een overwinning met een randje onsportief gedrag. Dat doe je als wereldkampioen niet, beetje onwaardig wat mij betreft, gisteren precies ten strijde trekken tijdens plaspauze van je belangrijkste opponent. Voor mij was Vollering de beste. Vleuten, je bent voor mij een beetje door het ijs gezakt.

 21. Francis Dubez schreef:

  Bravo Annemiek formidable victoire je suis très heureux pour vous

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten