maandag 15 september 2014

Eindzege binnen in Belgium Tour

Met een derde plaats in de slotrit heeft Annemiek maandag de eindzege veilig kunnen stellen in de Lotto Belisol Belgium Tour. Daarmee heeft ze de leiding in de vijfdaagse etappekoers van het begin tot het einde in handen gehad. Donderdag won ze namelijk al de proloog. Met een overwinning in de eerste etappe op vrijdag en vervolgens ook nog de teamzege met Rabo Liv in de ploegentijdrit, zag het er al goed uit. Zondag eindigde de derde etappe in een massasprint, waarna Annemiek in de afsluitende vierde etappe dus derde werd.

In de afsluitende etappe finishte Annemiek zoals gezegd op plaats drie. Haar ploeggenote Anna van der Breggen kwam solo als winnares aan op de Muur van Geraardsbergen. Buiten haar moest Annemiek alleen Emma Johansson voor zich dulden in de uitslag van de etappe.

Achtervolgen
Lange tijd bleek het nog niet zo gemakkelijk om de controle te houden en daarmee het doel, de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement, veilig te stellen. “Een groepje van zes was vooruit en daar zat niemand van ons bij”, vertelt Annemiek. “Anna Knauer en vooral Lucinda deden veel werk in de achtervolging. Uiteindelijk heb ik samen met de andere Anna en Thalita het laatste gat dichtgereden op de Muur van Geraardsbergen. Daar gingen we vandaag twee keer half overheen en twee keer tot bovenaan bij de kapel. Voor mij was dat ook wel speciaal, want de laatste keer dat ik er reed was toen ik in 2011 de Ronde van Vlaanderen won.”

Het was vervolgens Van der Breggen die in de aanval ging, samen met Sofie de Vuyst en nog een renster. “Emma Johansson probeerde met een aanval de aansluiting te maken en toen moest ik alle zeilen bijzetten. Vooraf was ik een beetje bang dat Emma of Anna me eraf zou rijden. Ik wist ook niet hoe het de vierde en vijfde dag na hoogtestage zou zijn. Maar ik kon Emma bijhouden en samen maakten we de aansluiting bij Anna en Sofie. Voor mij en Anna was dat een moeilijke situatie, want we gingen voor de eerste drie op het podium. We zijn dus ook niet volle bak doorgereden.”

Zeven seconden
Het was uiteindelijk ook Van der Breggen die er weer vandoor ging. “Zij was niet helemaal zeker van haar zaak als het groepje wegbleef. Emma en Sofie keken naar elkaar en dus was Anna weg, want ik ging uiteraard niet achtervolgen. Toch was het voor mij ook wel spannend. Ik gunde Anna de etappe zeker, maar wilde wel graag het klassement winnen. Maar met haar vooruit was de situatie ook goed. In de laatste drie kilometer gingen Hitec en Giant nog rijden, waardoor het gat kleiner was. Ik zag Anna niet en ben op de Muur vol aangegaan. Alleen Emma kwam me net voor de finish nog voorbij.” Het verschil met Van der Breggen bleef daardoor wel beperkt tot zeven seconden.

Zeker is dat de meerdaagse een mooie bevestiging was voor het WK. Over minder dan een week staat in Ponferrada de ploegentijdrit al gepland. “Echt een pluspunt is dat ik vandaag tijdens de beklimmingen echt veel power had. Ze rijden me er dus niet zomaar af. Gisteren had ik niet zo’n heel goede dag, maar dat viel vandaag allemaal mee. Ik was weer in heel goede doen. Ik ga dan ook met een heel goed gevoel naar het WK. Zeker nu ik voor de tweede keer in mijn carrière een etappekoers heb gewonnen. Dat lukte me tot nu toe alleen in 2010 in de Route de France. Die spanning heb ik nu dus weer gevoeld.”

Gepost door: Annemiek op maandag 15 september 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten