zondag 9 mei 2021

Eindzege beet in Valencia en ervaring opgedaan

Nadat ze donderdag al de openingsrit op haar naam schreef en een flinke voorsprong in het klassement nam, heeft Annemiek zondag de Setmana Ciclista Valenciana op haar naam geschreven. In de drie etappes die na haar solo zege volgden kwam de eindzege niet echt in gevaar, mede ook dankzij een sterk optreden van haar ploeggenotes bij Team Movistar. “Het is erg leuk om zo mijn eerste etappekoers voor de ploeg te hebben gewonnen.”

Hoewel er absoluut aangevallen werd in de etappes van vrijdag tot en met zondag, kwam Annemiek niet echt in de problemen. “Dat kwam zeker ook doordat mijn ploeg goed controleerde en slim reed”, vertelt Annemiek. En dat bedenken dat de ploeg er onervaren was als het ging om het verdedigen van een leiderstrui. “Ik kwam er gisteren achter dat drie van de meiden nog nooit een klassement hadden verdedigd. Je kunt je voorstellen dat je dan nog niet helemaal de ervaring hebt hoe dat precies werkt en dat ik op sommige dingen dus wat meer moest coachen. Het was heel erg leuk en fijn om dat in deze ronde te kunnen doen, omdat er ook nog niet zoveel druk op stond.”

Het zorgt voor een erg prettige gevoel na afloop. “We gaan met veel meer dan alleen de goede uitslagen naar huis. Ook met het oog op andere etappekoersen, is deze ervaring belangrijk. Niet alleen voor ons als rensters, want ook in de auto kon ik merken dat dit nieuw voor hen was in een etappekoers in het vrouwenwielrennen. Dat werkt toch anders dan bij de mannen, waar onze ploegleider Pablo Lastras vandaan komt. Bijvoorbeeld al omdat het aantal rensters in een wedstrijd per ploeg kleiner is.”

Lead-outs en bidons halen
Annemiek liet zich daarbij ook nog eens van meer kanten zien. “Sheyla Gutiérrez heeft heel lang een blessure gehad. Daar heb ik gisteren en eergisteren een lead-out voor gedaan. Ik was dus multifunctioneel bezig deze wedstrijd. Wanneer je helemaal je pijlen op een klassement zet, zoals bijvoorbeeld in de Giro Rosa, zou ik dat nooit doen. Dan ben je echt alleen leider. Maar in deze dagen heb ik ook bidons gehaald, gecoacht en dus lead-outs gedaan. Daarbij wilden we in deze slotrit ook de derde plaats van Katrine veiligstellen, dus daar heb ik ook voor gereden vandaag, om te zorgen dat er geen gaten vielen. Het scheelde namelijk maar één seconde met de vierde plek.”

Kortom, met een goed gevoel gaan Annemiek en haar ploeggenotes door naar de volgende Spaanse koers. “Er waren deze week zoveel leuke momenten waar ik aan bij kon dragen. Het was bijvoorbeeld ook de eerste keer dat Katrine een podiumplaats behaalde in een internationale wedstrijd. Het was dan ook echt een feestje na de finish en ik denk dat de meiden hier ook weer beter uit gaan komen. Dit was een heel toffe opsteker voor de rensters én de begeleiding.”

Volgende koersen
De twee eendaagse wielerkoersen Emakumeen Nafarroako en Navarro Women’s Classic staan nu op het programma, op donderdag 13 en vrijdag 14 mei. “Eerst ga ik even drie dagen herstellen. Ik ben in de eerste rit gevallen en daar had ik ook echt wel last van. Hopelijk ben ik voor de twee koersen in Navarra hersteld. Daar gaan ook weer meer van de grote teams aan de start staan en in de twee wedstrijden voorafgaand aan de Vuelta a Burgos en in de World Tour koers zelf zal echt iedereen er weer bij zijn. Daar nemen we dit positieve gevoel mee naartoe.”

Foto’s: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 9 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten