woensdag 17 juni 2015

Eerste Europese Spelen op het programma

Nadat ze uiteindelijk zevende werd in het eindklassement van de Emakumeen Euskal Bira, is Annemiek inmiddels naar Baku afgereisd. Daar rijdt ze donderdag de individuele tijdrit van de eerste Europese Spelen. Vervolgens staat zaterdag de wedstrijd op het programma. Annemiek kijkt er naar uit. “Ik ben met een goed gevoel uit de Bira teruggekomen”, zo zegt ze. “Normaal gesproken moet ik vanaf nu optimaal profiteren van de hoogtestage. Het was wel lekker om nog even koershardheid op te doen in de Bira.” Donderdag begint Annemiek om 10.07 uur lokale tijd aan haar tijdrit over 24,8 kilometer. Dan is het in Nederland 7.07 uur.

“In de nacht van maandag op dinsdag ben ik in Baku aangekomen en we verblijven in het atletendorop”, laat Annemiek weten. “Het heeft wel wat weg van de Olympische Spelen. We hebben eenzelfde eetzaal en ieder land heeft zijn eigen gebouw met appartementen. Ellen en ik zitten in hetzelfde appartement, samen met Lucinda, Anna, Amy en Chantal die donderdag aankomen. Alles lijkt wel op de Spelen, alleen is het iets kleiner en ze doen hun best om de sfeer een beetje in het atletendorp te brengen met wat strandstoelen buiten en een paar zitzakken in ons appartement, maar het is wel wat meer op z’n Azerbeidzjans. Grote appartementen, het is kaal en er is weinig groen te zien hier. Gisteren bij de verkenning zagen we wel dat er hier een groot verschil is tussen arm en rijk…”

Deze woensdag doet Annemiek ook de parcoursverkenning, samen met de andere vrouwen en mannen uit de Nederlandse selectie. “Met een bus naar de ‘venue’ waar de tijdrit gehouden wordt. Het parcours is niet zo spannend: heen en weer op zelfde grote snelweg. Er is dus maar één bocht om even de druk van je benen te halen. Ook is het hier spannend qua weer: de temperatuur is hoog en het waait hier enorm. Dat laatste is iets waar ik vooraf eigenlijk geen rekening mee had gehouden. Voor morgen wordt er zelfs storm voorspeld en we rijden langs de Kaspische zee heen en weer. Qua wielkeuze is dat vooral belangrijk en ook qua verzet wat je gaat rijden maakt het verschil als je enorm wind mee gaat hebben een kant op.”

Verkennen

Annemiek is dus al even in Baku en zat al op de fiets. Gisteren hebben we losgefietst samen met Stef Clement, Wouter Wippert, Ellen en ik. Ook dat is anders tijdens zo’n evenement. Je mag niet zomaar het dorp uit om een stuk te fietsen. De veiligheidsmaatregelen zijn onwijs aangescherpt sinds het ongeval dat hier is gebeurd. Je mag nu zelfs bij de bussen de straat niet oversteken! Trainen moesten we gisteren doen een half uur rijden per auto bij het atletendorp vandaan, op een afgesloten stuk weg van 7km heen en weer. Oftewel: goed dat we hier niet al te lang zitten!”

Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk waar de wedstrijden in Baku live te zullen zijn. De kans is dat het op Eurosport komt. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat er een live verslag te zien is op het Youtube kanaal van Baku 2015. Annemiek kijkt nog even vooruit: “Ik heb op mijn nieuwe Cervelo dit jaar nog geen tijdrit gereden die zo lang is (26km), alleen nog maar twee korte prologen. Ik ben dus benieuwd waar ik sta qua tijdrijden en ga alles geven morgen. Dan gaan we zien naar welk resultaat me dat brengt!”

Gepost door: Annemiek op woensdag 17 juni 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten