maandag 31 augustus 2020

Een nieuwe uitdaging met Team Movistar

Eindelijk is het bekend: ik ga de komende twee seizoenen voor Team Movistar fietsen. Na vijf fantastische jaren bij Mitchelton-Scott, waarvoor ik nog altijd met veel plezier mijn wedstrijden rijd, kies ik voor een nieuwe omgeving en daarmee nieuwe prikkels. Vandaag is mijn overstap via het team bekend gemaakt en daarom wil ik het hier ook graag zelf nog eens toelichten. Omdat ik veel zin heb in deze nieuwe uitdaging, maar ook omdat ik mijn huidige team absoluut ga missen en terugkijk op onwijs veel mooie momenten.

Na vijf jaar bij Mitchelton-Scott was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Daarbij is Movistar op mijn pad gekomen. Een team waar ik in 2014, ruim voordat ze twee jaar terug met een vrouwenploeg begonnen, al op een leuke manier kennis mee maakte. Op mijn eerste hoogtestage in de Sierra Nevada waren zij het namelijk die mij als eerste mannenteam uitnodigden om mee te trainen. Ik zag dat erbij dat team een familiaire sfeer heerst. Hoe de renners met elkaar omgaan, de humor die erin zat met het trainen en meer.

Die eerste kennismaking is altijd bij me blijven hangen, maar ik maak deze stap nu natuurlijk niet puur op basis daarvan. In de afgelopen tijd heb ik gesprekken met Team Movistar gehad en die hebben mij een ontzettend goed gevoel gegeven. Ik had sterk de voorkeur om opnieuw te gaan rijden bij een World Tour team met zowel een mannen- als een vrouwenploeg, omdat ik daarin veel voordelen zie op het gebied van performance en innovaties. En bijvoorbeeld ook dat ze werken met een performance manager, Patxi Villa. Zo zijn ze bijvoorbeeld continu bezig met de verbetering van materiaal en heb ik met hem ook goede gesprekken gevoerd over mijn plan en tijdlijn richting de Olympische Spelen van 2021. Ik heb daar een erg goed gevoel bij. Bovendien heb ik veel vertrouwen in de samenwerking met het innovatieve fietsenmerk Canyon.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Met de mannen van Team Movistar in 2014

Als ik kijk naar het vrouwenteam van Movistar, dan zie ik dat ze na hun start twee jaar geleden een flinke groei doorgemaakt hebben. Ze willen nu graag een volgende stap zetten en ik hoop dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen. Dat er veel talentvolle meiden rondrijden, vind ik daarbij ook erg leuk en ik hoop dat ik met mijn ervaring ook aan hun ontwikkeling bij kan dragen. Ik zie het als een uitdaging om met het team voor overwinningen en ontwikkeling te gaan. Daar heb ik, versterkt na gesprekken met teammanager Sebastián Unzué, een heel goed gevoel over. Voor mij is het ook een bonus dat ik weer ga kennismaken met een andere cultuur. De basis is Spaans, maar daarnaast rijden er ook meiden uit vijf andere landen. Het geeft mij juist energie om een beetje ‘uit mijn comfortzone’ te stappen en te gaan voor een nieuwe ploeg met andere cultuur dan ik gewend ben.

Buiten dat ik deze stap nu met de volle overtuiging en veel enthousiasme maak, doet het toch ook een beetje pijn. Ik ga Mitchelton-Scott namelijk verlaten en ik weet nu al dat ik daar bij het afscheid toch wel een traantje om ga laten. Ik kijk namelijk terug op onwijs fijne jaren en dit is ook het team dat echt een omgeving heeft gecreëerd en mij geholpen heeft om het wereldniveau renster te worden die ik nu ben. Dat ik hier nu sta komt deels door eigen ontwikkeling, maar ook zeker door de ploeg, de coaching en de omgeving waarin ik mij erg prettig voel.

Als het gaat om het tijdrijden heb ik ontzettend veel te danken aan het team en aan Scott. Met Patrick Ryan zijn we al vanaf dag één in de windtunnel aan het testen gegaan. Dat ik wereldkampioen tijdrijden werd was ook echt teamwork, waarbij ik een groot deel aan hem te danken heb. Daar werd ik heel enthousiast van. Bij een ander team weet ik niet of ik dit niveau op de tijdrit ook had kunnen halen. Daarnaast heeft men bij Mitchelton-Scott altijd geloof in me gehad. Bijvoorbeeld om na de Olympische Spelen de Giro Rosa als doel te stellen. Zij geloofden in mijn capaciteiten en door en met hen ben ik uitgegroeid tot de renster die ik nu ben.

Maar wat ik het meest zal gaan missen, dat is het team zelf. De rensters en de begeleiding. Dat is echt een vaste kern, waarbij in de afgelopen jaren ook heel weinig wisselingen zijn geweest. Dankzij de teamspirit van de rensters en alle mensen om ons heen, zoals de coaches, mechaniekers en soigneurs heb ik me altijd ontzettend thuis gevoeld. Dat is heel veel waard. En ja, het gaat dan ook absoluut pijn doen om dat achter me te laten. Ik kijk echter ook met heel veel plezier vooruit én ben er daarnaast op gebrand om dit seizoen nog mooie momenten te delen met deze groep. Hopelijk kunnen we nog een flink aantal koersen rijden.

Annemiek

Met Pat Ryan na het behalen van de titel op het NK tijdrijden in 2016

Foto top: Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 31 augustus 2020

13 reacties op “Een nieuwe uitdaging met Team Movistar”

 1. CREFF schreef:

  Nouveau challenge avec de beaux objectifs en prévision. FORZA Annemiek !!

 2. Wilco Dool schreef:

  ¡Felicidades! Buena suerte con el equipo Movistar.
  We houden het in de gaten!

 3. Martin barf schreef:

  Gefeliciteerd, altijd lastig iets achter je te laten waar je je thuis voelde maar soms wil je nieuwe prikkels
  Achteraf weet je pas wat wijsheid is en was
  Succes

 4. Martin schreef:

  Gefeliciteerd, altijd lastig iets achter je te laten waar je je thuis voelde maar soms wil je nieuwe prikkels
  Achteraf weet je pas wat wijsheid is en was
  Succes

 5. lukie brink schreef:

  van harte gefeliciteerd met je nieuwteam movistar en heel veel succes de komende jaren

 6. Geert vandenborre schreef:

  Veel succes met je nieuwe ploeg

 7. Joost Kerkhove schreef:

  Tof om horen! Een nieuwe uitdaging in een andere ploeg en omgeving brengt het beste in jezelf naar boven. En als je traint in de streek van Cambrils train ik graag mee kampioen! Vive espania

 8. Frans Rosmalen schreef:

  Gefeliciteerd. Mooie keus. Succes en veel plezier de komende 2 jaren bij Movistar.

 9. b j bril schreef:

  Gefeliciteerd. Heb geweldig genoten van jouw sprint bij het EK. Wens je de komende jaren veel succes bij Movistar.

 10. Gefeliciteerd met je nieuwe ploeg en alvast heel veel succes gewenst. Las ook ergens dat Michelton volgend jaar een andere fietssponsor krijgt (Bianchi?) en dan ben je met Canyon volgens mij veel beter af, ook wat betreft off-road. En je krijgt er een Colombiaans teamgenootje bij 😉

 11. Paul schreef:

  Heel veel succes daar.

 12. Matthieu schreef:

  Mooie keus. Beetje verrassend maar toch ook weer niet. Gefeliciteerd!

 13. Frank Rutten schreef:

  Prachtige nieuwe uitdaging. Heel veel succes en plezier bij dit avontuur volgend seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten