woensdag 4 juli 2012

Een kijkje in mijn keuken

In het VMT magazine (voedingsmiddelentechnologietijdschrift) van juni is een interview met mij verschenen over wielrennen en sportvoeding. Voor een kijkje in mijn (studenten)keuken, zie de PDF onderaan deze blog! Zie hieronder voor de korte inhoud.

“Fabrikanten mogen meer vooruitlopen op ontwikkelingen in sportvoeding.” Dat zegt kersvers Nederlands wielrenkampioene op de weg Annemiek van Vleuten in een interview met vakblad VMT.

Van Vleuten geeft een voorbeeld wat producenten van sportvoeding beter kunnen doen. “Onderzoek wijst uit dat het lichaam waarschijnlijk meer dan 60 gram koolhydraten per uur kan opnemen als ook fructose wordt toegevoegd aan sportdrank. Toch passen maar weinig fabrikanten dit toe. Dat verbaast me.”

Beperkt aanbod sportvoeding
Volgens de sportdiëtist van de Nederlands kampioene wielrennen op de weg, Marcel Hesseling zijn er veel beperkingen in het huidige aanbod sportvoeding. “De meeste sportvoeding lijkt te veel op elkaar. Qua smaak, textuur en samenstelling doet iedereen elkaar na.” Dit geldt ook voor sportdrank.

Zoete sportdranken
“De meeste topsporters ervaren deze als te zoet. Vaak zijn deze dranken bestemd voor de grote markt. Verschillende merken voegen zelfs zoetstof toe om de dranken zoeter te maken. Voor de gemiddelde sporter is dat geen probleem. Maar voor een topsporter die dag in dag uit deze producten neemt, gaat de zoete smaak tegenstaan”, legt Hesseling uit.

Van Vleuten is het met Hesseling eens. En niet alleen de zoete smaak maar ook de tanderosie die sommige sportvoeding veroorzaakt, staat haar tegen. “Ik maak me daar zorgen over en mijn tandarts ook.”

Verbeteringen sportvoeding
De topsportster interesseert zich erg voor sportvoeding en gaf hier in april zelfs een gastcollege over aan studenten van Wageningen Universiteit. “Ik ben er van overtuigd dat er op sportvoedingsgebied veel winst valt te behalen. Daarom probeer ik nieuwe dingen uit, ook al zijn ze nog niet wetenschappelijk bewezen.”

Bietensap
Een voorbeeld is het drinken van rode bietensap. “Er zijn aanwijzingen dat nitraten in het sap de zuurstofopname en dus het energieverbruik efficiënter maken, en zo het prestatievermogen van duursporters verbeteren”, zegt Van Vleuten die zelf dierenwetenschappen studeerde aan Wageningen UR.

Bijlage
“Wat eten topsporters” – Bron: VMT magazine 13 – juni 2012

Gepost door: Annemiek op woensdag 4 juli 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten