woensdag 24 augustus 2011

Derde in Trophée d’Or

Woensdag was de laatste dag van de vijfdaagse etappekoers Trophée d’Or. Deze laatste dag ging ik in met een achterstand van 1 minuut en 3 seconden op de leidster in het algemeen klassement: de Russische Antoshina (de nummer 2 van de Ronde van Vlaanderen dit jaar).

Antoshina rijdt voor Gauss en gisteren werd al wel duidelijk dat zij met haar ploeg de koers niet volledig onder controle had. Voor aanvang van de laatste etappe was ik daarom vol moraal om er vandaag nog een spannende wedstrijd van te maken. Ik zag nog wel een mogelijkheid om het geel over te nemen. De etappe van vandaag was niet lastig, maar vanuit vertrek werd er gelijk vol doorgetrokken en veel aangevallen. Na 10 kilometer koers reed ik weg met een groep van zeven rensters zonder de gele trui en ook zonder de nummer twee van het klassement, Becker erbij.

De kopgroep bestond uit: Blaak en van den Broek (beide AA), Visser (HTC), Zabelinskaya en Olds (beide Pasta Zara) en Johansson (Hitec). In het begin was de samenwerking goed en liepen we uit tot 1 minuut 20 seconden. Daarmee kwam ik virtueel aan de leiding te staan. Achter ons in het peloton werden ondertussen pogingen gedaan om naar onze groep te springen en dat was niet in mijn voordeel, want daardoor bleef het tempo ook hoog in het peloton. Gauss ging in de achtervolging en kreeg na een tijd hulp van de Russische selectie met het dichtrijden van het gat.

Ondertussen stopte bij ons de samenwerking en daardoor werd de voorsprong steeds kleiner. Op de plaatselijke ronde was het wel duidelijk dat de voorsprong niet meer groot genoeg kon worden om het algemeen klassement te winnen. In de finale werd aangevallen door Johansson, Visser, Olds en mijzelf. Zabelinskaya en van den Broek losten hierdoor uit de kopgroep en Becker van HTC, (de nummer twee van het klassement) kwam van achteruit nog aansluiten op het moment dat het peloton heel kort achter ons zat. Door het aanvallen bleven we net uit de greep van het peloton, zodat we gingen sprinten voor de etappezege. Blaak ging vroeg aan op 300 meter voor de finish en ik ging mee, maar Emma Johansson kwam over ons heen en won de etappe. Chantal Blaak werd tweede en ik derde. Het eindklassement bleef daardoor zoals het was: Antoshina wint, voor Becker en ik werd mooi derde in het eindklassement.

Deze etappekoers ging qua herstel voor mij veel beter dan de Bira en Giro. Er hoefde deze wedstrijd lang niet zo veel geklommen te worden en bovendien waren de klimmen maar kort en steil. En dat ligt mij beter en bovendien minder lang in het rood rijden betekent voor mij dat ik de volgende dag gewoon weer goed hersteld ben. Donderdag reizen we naar Bretagne om daar zaterdag de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen te rijden: GP Plouay!
Dat is een mooie en zware wedstrijd op het oude WK parcours met per ronde drie korte, steile klimmetjes erin.

Info over de wedstrijd:
Van zaterdag 20 augustus tot en met 24 augustus rijd ik met mijn ploeg een etappekoers in Frankrijk: de Trophé d’Or. Wij zitten in een hotel in Saint Amand Montrond. De wedstrijd wordt gehouden in een gebied dat zo’n 300 kilometer ten zuiden van Parijs ligt. Het parcours is glooiend en de etappes zouden niet heel lastig zijn, (1 dag uitgezonderd), is wat ik van rensters heb gehoord die hier eerder hebben gereden. Voor mij is deze wedstrijd nieuw. Zie ook het bijgevoegde routeboek.

We rijden deze wedstrijd als voorbereiding op het naseizoen. Mijn doel is om deze wedstrijd goed door te komen en zo te rijden dat ik zaterdag 27 augustus tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Plouay weer helemaal fit aan de start verschijn. Er zitten slechts 2 rustdagen tussen Trophé d’Or en de wereldbeker in Plouay, dus we reizen vanuit Trophé d’Or door naar Plouay.

De etappes:
20 augustus Saint Amand Montrond – Mehun sur Yevre 87,9 km
21 augustus Orval-Orval TTT 7,6 km
21 augustus Vierzon-Vierzon 101 km
22 augustus Cosne-sur-Loire – Cosne-sur-Loire 101 km
23 augustus Baugy-Baugy 96,1 km
24 augustus Sancoins – Saint Amand Montrond 84,8 km

Opstelling Team Nederland Bloeit:
Sarah Duester, Loes Gunnewijk, Janneke Kanis, Noortje Tabak, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos

Bijlage
Routeboek Trophé d’Or – Bron: Organisatie Trophé d’Or

Gepost door: Annemiek op woensdag 24 augustus 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten