zondag 9 juli 2017

Derde in eindklassement Giro Rosa

Een voor haar uiterst succesvolle Giro Rosa heeft Annemiek zondag afgesloten op een derde plaats in het algemeen klassement en met de winst in het bergklassement. En dat, nadat ze in de afgelopen tien dagen ook al twee etappezeges wist te boeken. In de slotrit bleek het niet meer mogelijk om leidster Anna van der Breggen van haar troon te stoten. In de finale vond Annemiek zich na de slotklim weliswaar terug in de kopgroep van zes rensters, maar daartoe behoorden ook Van der Breggen en Elisa Longo Borghini. In de rit finishte Annemiek als derde.

“Als je me vooraf had gezegd dat ik zo goed zou rijden deze tien dagen en die twee etappeoverwinningen zou boeken, dan zou ik daarvoor hebben getekend”, aldus Annemiek. “Zo meedoen voor de overwinning in het klassement en dat met het hele team, dat maakt me wel echt trots. De enige smet is die dag dat ik veel tijd verloor door mijn onoplettendheid, maar dat neemt niet het goede gevoel van alle andere dagen weg.”

Met een achterstand van ruim anderhalve minuut op Van der Breggen begon Annemiek aan de slotrit. Strijdbaar, want ze wilde zich zeker niet zomaar gewonnen geven. “We hebben het de laatste dag zeker nog wel geprobeerd, maar ik kreeg Anna en Elisa niet gelost. Ik denk dat we eigenlijk alle drie wel heel stuk zaten.”

‘Viel aan op de klim’
De tiende etappe bestond uit een heel lang vlak deel, verreden over meerdere omlopen, en een finalelus waarin de Vesivius beklommen moest worden. Na die klim volgde een tien kilometer lange afdaling tot aan de finish. “Ik viel aan op die klim en Anna nam over. Ik dacht dat ze dat deed omdat ze zelf stuk zat en dat misschien niet wilde laten zien, waarop ik nog een keer ging. Maar ze ging samen met Elisa wel mee, waarna we met zijn drieën op de top kwamen.”

Ook de afdaling reed het drietal daarna grotendeels samen. “Zij wilden niet echt meerijden, maar met nog een kilometer te gaan hoorde ik dat we nog twintig seconden voorsprong hadden. Dat bleek echter de verkeerde informatie op de radio, want plots kwam een groepje terug met daarbij Spratty. Haar radio deed het ook niet, waardoor ze ook niet door kon geven dat ze eraan kwamen. Dat was wel jammer, want ik had graag de slotrit nog gewonnen en denk dat ik in een sprint met Anna en Elisa een goede kans had gemaakt.”

Het werd uiteindelijk een vierde plaats in de rit, waar Amanda Spratt juist dichtbij de zege kwam, maar Megan Guarnier (Boels-Dolmans) voor zich moest dulden. “Op 500 meter van de finish zat nog een lastige bocht. Ik ging aan, maar Anna reageerde en toen ging Spratty erover. Ze kwam dichtbij, maar haalde het helaas net niet.”

‘Spratty en ik hebben een hoger niveau laten zien’
En nu zit de Giro Rosa er na tien dagen dus op. Met een goed gevoel kijkt Annemiek terug. “Spratty en ik hebben beiden een hoger niveau laten zien dan we ooit hebben gehad. En als ploeg hebben we gewoon heel sterk gereden. Dat zag je vandaag ook weer. Er was een kopgroep weg met twee minuten voorsprong. Wij wilden graag nog de etappezege en ons team nam het initiatief in de achtervolgen. Dan word je ook wel een beetje nerveus, want dan moet je het wel gaan doen in de klim.”

De gehoopte eindzege die kwam er dus niet, maar desalniettemin was er een mooi buit voor Orica-Scott en Annemiek. Tijd voor een feestje. “Wij gaan echt even deze Giro vieren nu. Het is de eerste keer dat Orica voor het klassement gereden heeft. Voor ons was het met die derde plaats en de ritzeges een heel geslaagde Giro. Een bijzondere nieuwe ervaring. Volgend jaar gaan we hier zeker weer onze pijlen op richten.”

‘Focus op wereldkampioenschappen’
Dit seizoen volgen er voor Annemiek nog andere doelen. “Ik ga nu een week bijkomen. Mentaal waren het best tien pittige dagen voor mij en ik wil dan ook even een weekje goed herstellen. Daarna start ik in La Course en hoewel ik nog niet weet hoe dat dit jaar gaat worden, ben ik wel erg benieuwd naar die koers. Vervolgens rijd ik wat na-tour criteriums en ga ik begin augustus op hoogtestage. Dan ligt de focus echt op de wereldkampioenschappen, waar ik zowel in de wegwedstrijd als de tijdrit een goede kans denk te maken. De officiële selecties zijn er nog niet, maar ik hoop die allebei te mogen rijden.”

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 9 juli 2017

4 reacties op “Derde in eindklassement Giro Rosa”

 1. Louis de Boer schreef:

  Annemiek, geweldig gedaan. Jammer van de waaieretappe, heel jammer. Daarbij was het niet in jouw voordeel dat er geen bergen a la Vista Chinesa in deze Giro zaten. Daar ben jij de koningin, daar kan jij van der Breggen slopen. Niet in dit middengebergte, zij won niet voor niets de Amstel en de Waalse Pijl. Dus haar op 1.40 rijden in t middengebergte is onmogelijk. Ze pakt gewoon jouw wiel. Is Noorwegen wel met 1 hele grote klim? Zo ja dan heb jij 2 ijzers in t vuur. Die tijdrit is jouw ding, dat bewees deze Giro wel weer. Magistraal was je. Ik overweeg sterk naar Noorwegen te komen. Ik voel dat jij daar gaat toeslaan. Het komt je zo ontzettend toe.

 2. Joop de winter schreef:

  Vorig jaar in dwingeloo zie je nog dat je geen Klimmer was en een meerdaagse wedstrijd was niet jouw ding.
  Hoeveel kan er veranderen in een jaar? Ik Ben trots op je. Van Harte.
  Joop.

 3. Leo schreef:

  Hoi Annemiek,
  Proficiat met dit sterke resultaat. Uitstekend gereden, zover ik het heb kunnen volgen. Gaat helemaal goed komen in Noorwegen.

 4. Sjaak Zwaneveld schreef:

  Hartelijk gefeliciteerd met deze prachtige prestatie. Wat een fantastische sporter ben jij toch een voorbeeld voor heel veel mensen, sporter of niet. Hopelijk heeft deze Giro je nog meer overtuigt van wat jij allemaal kan en zet je in Bergen je prestaties van de afgelopen maanden door. Ik, een heel veel anderen, gunnen jou een wereldtitel en echt je kan het. Blijf er in geloven. Ik zei het al in Oudenaarde: “heel veel succes in Bergen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten