zondag 10 juli 2022

Derde eindzege in Giro d’Italia

Voor de derde keer in haar carrière heeft Annemiek de Giro d’Italia gewonnen. Zondag zag ze in de relatief vlakke slotrit haar eindzege niet meer in gevaar komen. Die etappe eindigde in een massasprint, waarin Team Movistar de kaart van Emma Norsgaard speelde, die nog derde werd. Annemiek wist tijdens deze Giro ook nog twee etappes te winnen. Ze won het eindklassement eerder in 2019 en 2020. “Ik ben ontzettend blij dat ik de Giro d’Italia opnieuw heb gewonnen!”

Nadat ze de koers vorig jaar aan zich voorbij liet gaan, was dit de eerste Giro d’Italia met Team Movistar voor Annemiek. “Het was voor het eerst dat we met Movistar dit zo deden, ons richten op het klassement in een grote ronde”, vertelt ze. “Dat was allemaal nieuw voor ons, om elkaar te vinden in de koers. We zijn lekker op elkaar ingespeeld, zowel qua staf als renners. Ik heb een heel goede Giro gehad, waar ik denk ik ook goed uitkom. Fysiek ben ik niet heel vermoeid. Mentaal ben ik wel wat meer leeggetrokken, maar ook weer niet heel erg, omdat het niet echt een secondespel is geweest. Ook mentaal gezien heb ik daardoor ook al echt wel weer zin in de Tour de France.”

De tiende etappe eindigde zoals gezegd in een massasprint. “Vandaag waren er geen bijzonderheden. Mijn doel was om veilig naar de finish te komen. Ik hoefde mijn benen niet meer te sparen, dus ik kon op kop beuken. In het eerste gedeelte heb ik daarom Aude en Emma uit de wind gehouden en in het laatste gedeelte ben ik achterin het peloton gaan hangen. Toen ben ik uitgebold naar de finish en heb ik genoten. In 2020 verliet ik de Giro met een gebroken pols, terwijl ik in het roze reed. Het is mooi om het nu af te kunnen maken. Als ik hier rijd in het roze, hoor je zoveel mensen ‘maglia rosa’ roepen. Het is een grote eer om de trui weer mee naar huis te nemen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vertrouwen
Uiteindelijk won Annemiek het klassement met 1.52 minuten voorsprong op Marta Cavalli (FDJ) en 5.56 minuten op Mavi Garcia (UAE). “Uit deze Giro haal ik zelf energie en het team denk ik ook. Voor mijn gevoel heb ik ook nog nooit heb meegemaakt, hoe goed ik herstelde deze Giro. Met de leeftijd zie je wel eens dat je herstel afneemt, maar zo goed als ik elke ochtenden opstond, alsof ik de dag ervoor geen etappe had gereden, dat geeft me veel vertrouwen richting de Tour.”

Samen vieren
Toch is er bij Annemiek een haar team nu eerst even tijd voor wat anders; “We staan vaak te weinig stil bij de dingen die we winnen in het wielrennen en gaan altijd maar door, dus heeft de ploeg besloten dat we het nu maar eens goed moeten vieren. Daarom zijn we nu onderweg naar Venetië, waar we dat gaan doen met een etentje. Iedereen gaat mee, de staf en de renners. Dat is heel leuk! We hebben hier met zijn allen naartoe gewerkt.”

Foto’s: Sprint Cycling Agency

Gepost door: Aschwin Kruders op zondag 10 juli 2022

10 reacties op “Derde eindzege in Giro d’Italia”

 1. Pieter schreef:

  Chapeau, Wat een geweldige prestatie Miek, en een opsteker voor de hele Movistarploeg. Geniet ervan en maak je hoofd helemaal leeg om onbevangen te beginnen aan de TdF. Veel succes daar!

 2. Tom schreef:

  Geweldig Annemiek! Mooi dat je de ploeg zo betrekt in het succes. Op naar de Tour!

 3. Bert schreef:

  Ontzettend gefeliciteerd Annemiek!! Wat knap voor de 3e keer, geniet er enorm van!!! Bert

 4. Kris Van Lathem schreef:

  Proficiat Annemiek. Nu lekker genieten van het Venetiaans feestje, dik verdiend.
  Daarna herstellen en opladen om over drie weken een gele trui aan de mooie verzameling toe te voegen.
  Succes!

 5. Jos schreef:

  🥰 geweldig

 6. Matthieu schreef:

  Bravissimo! Nu opladen voor de TdF! Een mooi seizoen hoor!

 7. Matthew schreef:

  Congratulations Annemiek. It was great to see you riding again and taking the Maglia Rosa. It has been a lot of fun to see you race every stage especially with las chicas de Movistar. Your teammates were so strong.

  The celebrations after the last stage were fun to watch. Enjoy the moments and celebrations in Venice. Forza Annemiek 💪🇳🇱 🇮🇹 🇪🇦

 8. Jeroen van Antwerpen schreef:

  Gefeliciteerd Annemiek. Weer met volle teugen van je rijden genoten. En dank zij Emma neem je ook nog even de puntentrui mee.
  Heel veel sterkte de komende 2 weken met opladen en tot zien in Parijs.

 9. Bert Maas schreef:

  Gefeliciteerd. 🍾
  Het was weer ouderwets op z’n Annemieks.
  Kijk nu al uit naar Tour. Nu lekker genieten van het succes.
  Succes in Frankrijk.

  💖 Bert

 10. Annemiek schreef:

  Wat een mooie overwinning weer! Gefeliciteerd. De hele koers goed gereden. Wat een mooi seizoen tot nu al weer. Op naar het geel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten