woensdag 21 december 2022

December maand van eerste trainingskamp en verkiezingen

December is de maand van de verkiezingen. Ik won afgelopen week de Keetie van Oosten-Hage-trofee als Nederlands wielrenster van het jaar, kreeg vandaag op de presentatie van mijn team Movistar de Velo d’Or officieel overhandigd en werd door de grote Spaanse sportkrant Marca zelfs uitgeroepen tot internatinaal sportvrouw van het jaar. En dan zijn vanavond de Nederlandse sportverkiezingen nog, waar ik ook bij aanwezig was. Maar buiten dat is december ook de maand van ons eerste trainingskamp met het team van 2023 geweest. Genoeg om over te vertellen dus.

Het trainingskamp was ditmaal wat vervroegd, omdat de mannen in januari de Tour Down Under weer rijden. Die werd door covid in de afgelopen seizoenen niet georganiseerd. Daardoor was het eerste trainingskamp, die we altijd met de mannen en de vrouwen samen doen, nu al in december in plaats van in januari. Dat was op zich wel gunstig, want we gingen met slecht weer weg van huis. Daarbij was het voor mij ook een vrij nieuwe omgeving. We zaten bij Altea, waar bijna alle ploegen verblijven en ikzelf één keer eerder ben geweest. Het was fijn dat de klimmen wat dichterbij waren, waar we andere jaren meer in het zuiden zaten. Ook lukte het dit jaar voor het eerst om alle meiden bij elkaar te hebben. Dat was erg leuk. We hebben lekker samen getraind.

“Het lukte dit jaar voor het eerst om alle meiden bij elkaar te hebben. Dat was erg leuk”

Louis had een mix gemaakt met ‘één dag chico’s en één dag chica’s’. Het was daarmee ook een mix voor mij qua intensiteit. Als ik met de mannen meega is het wel heel intensief en ik kon hen ook niet altijd volgen. Zeker ook omdat ik direct vanuit mijn vakantie in Kenia naar het trainingskamp ging. Al moet ik zeggen dat ik na de eerste week daar, met het doen van veel safari’s, ik ook daar gefietst heb in de tweede week. Dat was ook wel echt vakantie, maar die week heb ik Kenia op de gravelbike verkend. Het was in Spanje wel even schakelen, zeker ook als je met de mannen mee moet, maar al met al hebben we een goed kamp gehad, met redelijk weer.

Vanochtend was het dan tijd voor de ploegpresentatie van Team Movistar, ook met de mannen. Daarvoor waren we naar Madrid getrokken, waar de presentatie bij Telefónica gedaan werd. Voor mij was het de eerste keer dat ik dit meemaakte met het team, want sinds ik bij de ploeg zit kon het door covid niet doorgaan. Het is in ieder geval een strak programma dat ik heb deze dag. Nu de ploegpresentatie afgelopen is, ben ik onderweg naar Nederland. Daar wil ik vanavond het Sportgala bijwonen, maar het is een race tegen de klok. De NOS gaat me in ieder geval helpen, zodat ik niet in mijn trainingspak in de zaal hoef te zitten, haha.

Het was absoluut een eer om de Velo d’Or overhandigd te krijgen. Het is de eerste keer dat er één wordt uitgereikt aan de vrouwen en het is heel mooi om de eerste vrouwelijke winnares te zijn. Daarnaast was het tof om voor de vierde keer wielrenster van het jaar te zijn in Nederland. Dat laat wel zien dat je meerdere jaren aan de top staat. De Velo d’Or is nog een stapje er bovenop, aangezien dat een internationale prijs. Het is mooi om in december na te genieten, maar wat ik wel vaker zeg is dat ik het doe voor het winnen van de wedstrijden, al is dat een beetje een open deur.

“Ik denk dat de avond vooral in het teken moet staan van het vieren van het sportjaar en mensen zich niet moeten laten frustreren door de verkiezing zelf”

En vanavond dus het Sportgala, waar ik samen met Irene Schouten en Suzanne Schulting genomineerd ben voor de titel sportvrouw van het jaar. Ook al heb ik een geniaal jaar gehad, ik verwacht niet dat ik de sportverkiezing ga winnen. Maar ik ga dus wel de moeite doen om aanwezig te zijn, omdat ik het wel erg leuk vind. Ik denk dat de avond vooral in het teken moet staan van het vieren van het sportjaar en mensen zich niet moeten laten frustreren door de verkiezing zelf. Ja, ik heb een topjaar gehad en had het niet beter kunnen doen, maar toch denk ik dat Irene Schouten met drie keer olympisch goud aansprekender is voor de meeste stemmers.

Annemiek

Foto’s: Photo Gomez Sport

Gepost door: Aschwin Kruders op woensdag 21 december 2022

13 reacties op “December maand van eerste trainingskamp en verkiezingen”

 1. peter schreef:

  Annemiek,

  Proficiat met je succesvol jaar en geweldig hoe je er weer in staat als je niet wint!
  Fijne feestdagen en geniet van je laatste jaar!

 2. Frans van der Heide schreef:

  Van jouw prestaties en presentatie heb ik als sportliefhebber enorm genoten. In één woord GROOTS.

 3. Mark schreef:

  De prijzen worden niet tijdens het Gala gewonnen, maar op de weg! De resultaten spreken voor zich.

 4. Peter Klercq schreef:

  Beste Annemiek,

  Je bent de succesvolste wielrenster dit jaar, toen Amy Pieters belicht werd was je geroerd.
  Nu missen we de speech waarin je Amy zeker ook benoemd zou hebben.

  Nu op naar een mooi 2023, waarin je weer zal schitteren.

 5. Bert schreef:

  Ik heb waanzinnig van je genoten Annemiek! Het was groots. Voor mij ben je met afstand de sportvrouw van het jaar! Geniet volop van je laatste jaar. Bert

 6. Jan van Zwam schreef:

  Super mooi, dik verdiend.
  Ik geniet steeds van die prachtige koersen, of je nou wint of niet.
  Voor mij waren er drie sportvrouwen van het jaar, en nog wel meer. Maar Irene heeft hrt ook verdiend.
  🙋🏻‍♂️

 7. Matthieu schreef:

  Zoals je verwachtte gaat de titel hier in Nederland aan je voorbij. In Spanje en wielerland weten ze het gelukkig beter te waarderen wat je het afgelopen jaar hebt gepresteerd.
  Maar het gaat jou altijd om je eigen prestaties en het gevoel wat je erbij hebt. Wat dat betreft denk ik wel dat je tevreden bent.
  Fijne dagen Annemiek! Op naar een mooi laatste jaar!

 8. Jos van Heck schreef:

  Hoi Annemiek,
  Na zoveel ongelooflijke prestaties dit jaar kan er maar één Sportvrouw van het jaar zijn en dat ben jij! De andere mededingers zijn ook toppers, maar jij staat daar gewoon heel duidelijk vér boven…..

 9. Theo Hermans schreef:

  Voor mij is eraar een sportvrouw die in aanmerking komt voor deze titel en dat is Annemiek. Haar prestaties lopen over een heel jaar. De andere hoeven alleen maar te pieken op een bepaald moment.

 10. Eric Bervoets schreef:

  Ha Annemiek, Helaas niet gewonnen. Als wielerliefhebbers hebben we daar zo onze gedachten over, dat weet je Maar wat een jaar, wat een power en wat een kanjer ben je!!!

 11. Carlo Gertsen schreef:

  Go hoe kon je het zelf zo goed aanvoelen dat Irene zou winnen. Je had het zelf goed voorspelt. Natuurlijk ben jij de morele winnaar. Bedankt voor het fantastische jaar namens al je fans.

 12. Tess Ramakers schreef:

  Rooting for you tonight Anniemiek.
  Succes vanavond👊🏻🌟

 13. Jan Kuipers schreef:

  Annemiek,
  Als je nou vanavond al of niet wint, je bent een kanjer.
  En…….in het gunnen van de Nederlandse Sporvrouw van het jaar verkiezing aan een ander toon jij je ook weer als een groots sportvrouw.
  Ik zeg sjapoo !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten