maandag 20 april 2020

De knop om nu het jaar plots heel anders loopt

Toen ik op de laatste dag van februari mijn seizoen begon met de zege in de Omloop Het Nieuwsblad, was mijn eerste gedachte niet dat dat voorlopig mijn laatste wedstrijd zou zijn. Ik ben denk ik nog nooit het seizoen begonnen met zo’n goed aanvangsniveau. Het was mijn beste winter ooit qua voorbereiding. Gelukkig heb ik mezelf afgelopen winter nergens mentaal al uit hoeven wringen. Ik bedoel: ik stond niet met het idee aan de start van het voorjaar dat ik maar zou hopen dat al het zware werk zich moest uitbetalen. Het zou meer de kers op de taart kunnen worden, met hopelijk mooie resultaten in de voorjaarskoersen, maar ik had al een hele mooie voorbereiding gehad. Deze mindset hielp wel om de situatie, het voorlopige einde van het seizoen, te accepteren.

Het duurde even voor ik ‘afscheid’ had genomen van mijn doelen die ik had gesteld. Met name naar de voorjaarskoersen keek ik erg uit. Ik was er helemaal klaar voor. Op Tenerife was ik om de laatste puntjes op de i te zetten om vervolgens lekker te gaan koersen in Vlaanderen en in het Ardens drieluik met de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het doet deze week dan ook wel even pijn dat ik de trui nu niet kan tonen!Afgelopen week had ik een telefonische meeting met mijn teamgenoten en toen realiseerde ik me ook wel dat ik hen ook best wel mis. Het is altijd mooi om samen naar doelen toe te leven. Niet alleen met de rensters, maar ook met de begeleiders die altijd heel erg betrokken zijn en echt meedenken hoe we onze doelen kunnen bereiken.

“Nu heb ik zeeën van tijd, maar is het beter om je contacten zoveel mogelijk te beperken”

Wat ik daarnaast heel erg lastig vind is dat ik nu heel veel tijd heb en heel veel zin heb om af te spreken met vrienden en familie. Normaal heb ik daar nooit zo veel tijd voor omdat ik zo veel weg ben. Nu heb ik zeeën van tijd, maar is het beter om je contacten zoveel mogelijk te beperken. Ik mis ook enorm de spelletjesavonden met vrienden. Het is wel mooi om te realiseren hoeveel ‘energie’ ik krijg van contacten met mijn vrienden en familie, want dat is nu wel wat ik het meest lastig vind aan deze situatie.

Mentaal nu niet opbranden
Op dit moment is er geen wedstrijdkalender. Toen de wedstrijden geschrapt werden hebben we ook direct alle intensieve trainingen uit mijn schema gehaald. Die hoef ik pas weer te doen als er een koersdatum is. Eigenlijk moet ik het nu zo zien dat het november is met ‘een vliegende start’ zoals Louis het zei en daarbij vul ik dan zelf nog aan: met lekkere benen en mooi weer! Dat de zon nu elke dag schijnt helpt wel erg aan mijn motivatie om te gaan trainen. Het is nu denk ik vooral zaak om jezelf niet mentaal uit te wringen. Het seizoen kan nog wel eens heel lang gaan duren. Laten we het hopen dat we inderdaad tot november nog allerlei mooie World Tour koersen kunnen gaan inhalen! Maar daarom is het wel goed om jezelf nu niet helemaal mentaal op te branden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ik probeer het dus leuk te houden en ontspannen. Ik heb wel een schema, maar dat is meer een richtlijn. Louis en ik gaan er heel flexibel mee om. Ik mountainbike nu ook zo’n twee a drie keer per week. De routes die nu hier zijn aangelegd zijn ontzettend leuk en uitdagend. Scott heeft mij een hele mooie fullsuspension mountainbike gegeven en die maakt nu overuren. Op de wegfiets ben je toch wat meer de uren aan het aftellen, zeker wanneer je niet echt een doel hebt. Wat dat betreft heb ik nu ook uitgevonden dat het leuk is om wegroutes van te voren te maken in Strava. Dan kom je opeens op allerlei andere plekken dan je normaal heen gaat. Bovendien is het ook nog een goede manier om een beetje de drukke plekken te mijden zoals de Posbank/Utrechtse Heuvelrug, met name in de weekenden. Ik ben nu ook wel een specialist geworden in het vinden van goede bakkertjes die doen aan koffie ’to go’ of waar je buiten lekker uit de wind een lekker taartje kan eten. Bij veel ritjes is de taartstop nu wel het hoogtepunt in plaats van wat hoge bergen, haha.

“Normaal zou ik nu heel specifiek toewerken naar mijn piekwedstrijden met minder uren en juist wat kort intervalwerk”

Zoals gezegd heb ik mijn intensieve trainingen dus geschrapt. Ik bewaar mijn energie daarvoor tot ik weer mag koersen. Het doel is om fit te blijven zonder dat ik van mezelf teveel moet. Dus als ik een dag geen zin heb, dan ga ik niet! En als het een week gaat regenen neem ik wellicht wel een rustweek. Normaal zou ik nu heel specifiek toewerken naar mijn piekwedstrijden met minder uren en juist wat kort intervalwerk. Nu is het juist weer wat meer zoals in november: wat fit blijven met wat duurtrainingen. Al vind ik dat wel een beetje lastig om daarvoor gemotiveerd te blijven, want dat duurniveau zat bij mij juist wel goed na afgelopen winter.

Wanneer we weer gaan koersen moeten we nog zien. Dan zie ik ook wel weer op welke wedstrijden ik me focus. Dat de kalender van de mannen al deels bekend is en die van de vrouwen nog totaal niet, zorgt er ook gelijk weer voor dat er een discussie opkomt. Ik probeer me altijd, maar ook zeker in deze crisis, niet druk te maken om dingen die ik niet onder controle heb. Dat laat ik aan de media over. Je hier druk over maken, is allemaal verloren energie. Maar het geeft wel even aan hoe de UCI erin staat. Je hoopt eens altijd positief verrast te worden. Laten we zeggen; gemiste kans UCI.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Fietsen met Zwift
Overigens ‘koersen’ we nog wel een beetje, met het team via Zwift. Ik moet zeggen dat dat me positief heeft verrast. De indoor trainer was echt mijn grootste vijand. Ik had er zelfs geen en had gezegd dat die van mij wel op Service Course in Italie mocht blijven. Ik ging nog liever in de regen trainen, meestal dan op de crossfiets of mountainbike. Tacx is sinds dit jaar sponsor van ons en we kregen allemaal de meest luxe smart trainer, de Tacx NEO 2T Smart (zie foto). Tacx heeft me daarbij verrast met een super coole regenboogeditie. En ik moet zeggen dat de trainer die wij hebben gekregen wel echt heel fijn fietst en het je ook nog eens echt laat voelen als je over een brug met planken rijdt of over kasseien. In combinatie met Zwift zorgt het ervoor dat ik absoluut niet de minuten aan het aftellen ben. Het is echt leuk! Zeker als je bijvoorbeeld opeens je ploegleider voorbij ziet komen. Ik kan het iedereen aanraden die in de winter fit wil blijven of als je beperkt tijd hebt overdag door je werk.

“De Zwift ride met écht iedereen van het team is misschien wel de leukste”

Op maandag hebben we elke week een besloten Mitchelton-Scott Zwift ride waar echt iedereen aan meedoet. Van het hele mannen- en vrouwenteam, maar dan niet alleen de renners. Ook de verzorgers, dokters, voedingsdeskundigen, mechaniekers, mensen van social media en administratie tot zelfs onze ‘general manager’! Dit is misschien nog wel de leukste Zwift ride. Op woensdag hebben we vaak een wat intensievere rit, waar iedereen aan mee kan doen. Afgelopen week hadden we een achtervolging waarbij iedereen mocht starten. Wij gingen dan anderhalve minuut later van start en de mannen 3min later. Helaas begaf mijn WIFI het op het moment van de start, zodat ik virtueel geparkeerd stond, ikiets later alsnog in gang schoot en dus een #ridesolo op Zwift kon gaan doen. En dan hebben we in het weekend nog twee social rides, waarvan ik meestal op zondag meedoe om 19.00 uur. We proberen dan als renners ook nog tussendoor vragen te beantwoorden. Dat is wel echt multi tasken moet ik zeggen.

To do list
Niemand weet hoelang dit allemaal nog gaat duren, maar een feit is dat het anders is dan het was. Ik probeer ook de positieve dingen uit deze coronacrisis te halen.  Het geeft in elk geval wel wat meer rust. Je leeft toch wel heel vluchtig en het is wel fijn om wat langer thuis te zijn. Ik probeer elke dag iets ‘nuttigs’ te doen in mijn huis, tuin of qua studie. Daarnaast help ik de buurkinderen soms met hun huiswerk en heb ik weer wat meer tijd om dingen uit te proberen om te koken. Misschien moet ik ook maar weer eens het gitaarspelen gaan oppakken, maar voorlopig wordt mijn to do list met klusjes alleen maar langer in plaats van korter.

Annemiek

Foto boven: Sportfoto.nl

Gepost door: Aschwin Kruders op maandag 20 april 2020

9 reacties op “De knop om nu het jaar plots heel anders loopt”

 1. Lidy schreef:

  Leuk om te lezen. Sterkte en ik hoop je in november weer te zien 🔥🔥🔥

  Groet Lidy

 2. Carla schreef:

  Ik vroeg mij al af hoe het met je ging. Groot respect hoe je hiermee omgaat. En vooral het stukje ‘ mentaal niet opbranden’ sprak mij persoonlijk – als amateur wielrenster – erg aan. Inspirerend en motiverend. Dank!

 3. Marlene Santos da Silva schreef:

  Olá, o quê tem feito nesta quarentena? Bem live têm sido o top de todos os artistas e desportista estou esperando a sua live .
  Tenho tanta coisa para te perguntar. Fique na paz beijos no coração.

 4. Christian Munoz schreef:

  Love your blog postings! Cooking with Annemiek van Vleuten soon please?

 5. Mark Bisselink schreef:

  Hele lastige tijd. Topsporters moeten een focus hebben, die stip aan de horizon, weten waarvoor je alle ontberingen moet doorstaan. Dat is er nu niet en dat moet echt mentaal heel lastig zijn. Kunst is dan inderdaad niet te onrustig worden maar juist rustig te blijven. Zoeken naar de redenen waarom je bent gaan fietsen en spelen op de fiets om het goede gevoel en vooral de fun te vinden. Talent, werklust en plezier in wat je doet zijn jou unieke eigenschappen en brengen je zover. Gitaar spelen is dat niet dus verdoe je tijd er niet aan. Berust in de situatie wachtend op dat lichtpunt aan het eind van de tunnel, die komt iedere dag, iedere minuut namelijk dichterbij. Succes topper!!!

 6. Kees Jan schreef:

  Hoi Annemiek, goed bezig. Leuk verslag, mocht je mbt route doen bij ons in de buurt. Senseo is zo gemaakt. In de tuin in zonnetje is chat goed te doen op 5 meter zelfs 😉

 7. Rob in VA (USA) schreef:

  It is wonderful to hear about what you are doing in this difficult time to maintain both physical and mental fitness. We look forward to the resumption of women’s cycling as soon as it can be done without undue risk. Cycling fans should be watching closely how UCI fulfills their commitments to women’s cycling during the coming months…actions speak louder than words.

 8. José Castillo schreef:

  Hola! es bueno saber que te encuentres bien y que estás llevando esta crisis de una manera positiva, lo que me duele es no poder verte mostrando tu maillot arcoiris en las carreras, la UCI debería de extender el período del campeón del mundo a más de un año en esta ocasión, pero bueno, disfruta este tiempo libre y mantente a salvo, saludos desde Costa Rica super girl. Te lo dejo en español para que practiques.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten