vrijdag 24 september 2021

Baat bij een zware koers tijdens wegwedstrijd WK

Zaterdag wordt in België de wegwedstrijd van de WK wielrennen verreden. Nederland staat met een sterk blok van acht rensters aan de start, waarvan iedereen in staat is om mee te doen om de prijzen. Maar waar het parcours van de WK in de afgelopen jaren vaak behoorlijk doorslaggevend was, zal dat dit jaar anders zijn. “Het kan een zware koers worden als hard gekoerst wordt, maar de klimmetjes zijn hier écht niet te vergelijken met andere WK’s en koersen”, aldus Annemiek.

Eerst nog even terug naar woensdag. Toen haalde Annemiek met het Nederlandse team het zilver binnen op de Mixed Relay. Een mooie bonus. “Ik vond het een super mooi onderdeel”, zo vertelt ze erover. “We hadden uitgerekend dat zeven landen mogelijke podiumkandidaten waren en dat Italië en Duitsland wellicht voor ons zouden eindigen. Na de mannen gingen Ellen, Riejanne en ik als zevende weg, maar we hebben een enorme inhaalrace gedaan. Het was super mooi om samen te rijden en de tweede plek was echt een top resultaat. Dat de Mixed Relay nu achter de individuele tijdritten zat, zorgt ook voor een veel beter startveld en ik hoop dat het verder uit kan groeien.”

Met twee medailles op zak begint Annemiek zaterdag dus aan de wegwedstrijd. “We hebben de wegrit gisteren verkend. Morgen rijden we eerst een lange aanloop, ‘het Flandrien parcours’, en dan nog zo’n twee en een halve ronde op het vijftien kilometer lange plaatselijke parcours bij Leuven. Wat ik eerder al aangaf, is dat dit niet echt een parcours dat op mijn lijf geschreven is, maar het kan wel een zware koers worden als er op dat Flandrien parcours hard wordt gekoerst. Dat is wel in ons voordeel als Nederland.”

Ronde van Vlaanderen light-light
Maar we rijden toch in België, waar veel beklimmingen zijn, zoals in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen? “Ik zou het parcours meer omschrijven als een Ronde van Vlaanderen light-light. De Oude Kwaremont is bijvoorbeeld een inspanning van vier minuten, maar de langste klim hier is een minuut tot anderhalve minuut”, legt Annemiek uit. “En waar je op de Cauberg 100 meter hoogteverschil hebt, is dat hier 30 a 40 meter. Dat heeft niet met klimmen te maken en dus is het niet vergelijkbaar als een parcours zoals we dat bijvoorbeeld in Innsbruck of Yorkshire hadden. Er zit niet één moment in waarvan ik denk ‘daar ga ik het verschil maken’.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De uitleg wil niet zeggen dat er niets mogelijk is. “Mijn kansen liggen er wel als het peloton uitgedund wordt, maar dat geldt voor heel TeamNL. Ik ben gebaat bij een heel snelle en harde koers en dat is ons hele team, ook met bijvoorbeeld Marianne als er gesprint wordt. We zullen de koers dus zwaar moeten maken in de heuvelzone, om te zorgen dat we sprinters als bijvoorbeeld Lotte Kopecky niet fris aan de streep krijgen en teams uitdunnen. Daar kan ik ook zeker mijn steentje aan bijdragen en dan weet je niet hoe het gaat lopen. Dan heeft iedereen uit ons team een kans. Voor iemand als Ellen en ik, hebben dan meer aan een solo, waar anderen weer snel zijn in een groepje.”

De boel uitdunnen
Op de plaatselijke omloop zal ook het draaien en keren nog van toepassing zijn. En wellicht dan toch ook de laatste korte klimmetjes. “Er zitten nog vier hobbeltjes in en het parcours is wel een beetje criterium-stijl, met veel draaien en keren. Na een zware koers kun je op zo’n korte heuvel misschien ook nog wel het verschil maken. Kortom; ook daarom is het voor ons belangrijk dat het zwaar is. Ik heb er in ieder geval heel veel zin om lekker te koersen. Ik ben absoluut geen favoriet hier, maar dat wil ook zeggen dat ik niet de druk voel zoals in Innsbruck. Hoe zwaarder het morgen is, hoe beter voor mij en voor TeamNL. Dus hoe meer we de boel weten uit te dunnen, hoe groter onze kansen zijn.”

Live vanaf de start
De wegwedstrijd voor de vrouwen start zaterdag om 12.20 uur op de Grote Markt in Antwerpen. Na 157,7 kilometer wordt de finish rond 16.45 uur verwacht in Leuven. Om 14.00 uur begint de live uitzending op NPO1. In het organiserende België is iedere koers van dit WK echter live te zien en begint de uitzending al om 12.00 uur op Sporza.

Foto’s: Photo Gomez Sport / Getty Images

Gepost door: Aschwin Kruders op vrijdag 24 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten