Van geboorte tot eerste fiets

Op 8 oktober 1982 werd ik geboren in Vleuten. Ik kom uit een gezin van vier: mijn vader Ton komt oorspronkelijk uit Utrecht, mijn moeder Ria uit Cothen en ik heb een vier jaar oudere zus Marian. Na vier jaar verhuisden we naar Vorden, omdat mijn vader daar een baan kreeg als gemeentesecretaris. Ik groeide op in de Achterhoek en voelde me daar thuis.

Al op de basisschool ‘De Vordering’ kan ik me herinneren dat ik probeerde zo snel mogelijk naar school te racen op mijn Gazelle. Later werden het intervallen van zeven kilometer naar Het Isendoorn College in Warnsveld. Helemaal als ik weer eens ’s ochtends net aan de krappe kant was vertrokken… Zes jaar fietste ik heen en weer naar Warnsveld en in 2001 haalde ik mijn VWO diploma. De jaren daarna ging ik ‘Animal Science’ studeren in Wageningen en ontdekte ik het studentenleven. Ik haalde mijn studiepunten, maar was daarnaast ook regelmatig op feesten van mijn studieverening ‘De Veetelers’ te vinden. In 2007 studeerde ik af met een Master in Epidemiologie op zak.

Er werd bij ons thuis vooral sport gekeken: voetbal, schaatsen, maar ook veldrijden en wielrennen. De NOS Studiosportuitzending op zondagavond werd nooit overgeslagen en via mijn vader kreeg ik zo de interesse voor sport mee in mijn opvoeding.

Op de basisschool bleef het bij een beetje voetballen op straat en gymnastiek. Daarna ging ik paardrijden en het mooiste daarvan vond ik om met snelheid door de Achterhoekse bossen te crossen. Ik miste bij het paardrijden echter de ‘teamspirit’ en daarom werd ik op mijn achttiende lid bij voetbalvereniging SV Ratti. Qua techniek was ik veel te laat met deze sport begonnen, maar met mijn conditie kon ik dit aardig compenseren. Met het voetballen begon het fanatisme voor sport. Na twee operaties aan mijn meniscus, scheurde ik ook nog mijn voorste kruisband af tijdens een wedstrijd in 2005. De arts adviseerde mij om te stoppen met voetbal en in plaats daarvan te kiezen voor zwemmen of fietsen.

Wielrennen was voor mij geen onbekende sport, want het fietsvirus is duidelijk aanwezig aan mijn moederskant van de familie. Bovendien volgde ik al jong het wielrennen op tv en in de krant. In de vakanties zat ik elk jaar voor de tv om de Tour te volgen. Toen ik zelf begon met fietsen, zag ik dit echter gewoon als recreatieve bezigheid. Op advies van familie van mijn moeder kocht ik mijn eerste racefiets: een tweedehands Jan Janssen voor 250 euro met schakelen op de buis. Het begon met fietsen van Wageningen naar mijn ouders in Vorden waarbij ik al snel ging proberen om dit traject in steeds kortere tijd af te leggen.

In 2006 werd ik lid van de toerclub in Wageningen (TCW ’79) en daar ontdekte ik hoe leuk het is om af te zien op te fiets en elkaar uit te dagen. Het rijden ging steeds makkelijker en ik kreeg toen van meerdere kanten te horen dat ik wellicht eens een wedstrijd moest gaan rijden. In 2007 vroeg ik mijn eerste licentie aan en werd ik lid van mijn wielerverening WV Ede.

2007

Eerste jaar met een wedstrijdlicentie en ontdekking van mijn talent met als mooiste resultaat winst NK studenten

2008

Overstap naar een UCI team en eerste internationale podiumplekken

2009

2009 Leerjaar als ploeggenoot van Marianne Vos bij DSB-Bank en operatie aan liesslagadervernauwing

2010

Internationale doorbraak met winst in Route de France en Novilon Ronde van Drenthe

2011

Droomjaar: Ronde van Vlaanderen en Wereldbeker

2012

Nederlands Kampioen en Olympische spelen in Londen

2013

Moeilijk jaar met liesslagadervernauwing en operatie aan het einde van het seizoen

2014

Weer terug op niveau na blessure met als beloning Nederlands Kampioen tijdrijden

2015

Nieuwe uitdaging bij buitenlandse ploeg en bevestiging als proloogspecialist

2016

Thuis bij Orica in Olympisch jaar en vanaf mei tot WK Qatar in topvorm

2017

Droomseizoen met Wereldkampioen Tijdrijden als geweldige afsluiter.

2018

Beste jaar tot nu toe!

2019

Wereldkampioen weg na 105 km solo!

2020

Topjaar in regenboogtrui tot val in Giro
© Annemiek van Vleuten