zaterdag 12 juli 2014

Achtste in lastige bergetappe

Als Annemiek één conclusie zou moeten trekken uit de koninginnenrit in de Giro Rosa, dan is het wel dat ze met haar ‘nieuwe’ been ook met de besten mee kan in de bergen. In de achtste etappe van de Italiaanse tiendaagse, met de aankomst bergop na een klim van elf kilometer, finishte ze zaterdag als achtste. “Ook verbaas ik mezelf iedere dag bergop”, vertelt ze nadat ze gefinisht is in de zware etappe. Die werd gewonnen door de Britse Emma Pooley, terwijl Annemiek’s teamgenotes na de rit op de eerste drie plaatsen in het klassement staan. Marianne Vos heeft nog altijd de leiding weer in handen.

Minder dan twee minuten gaf Annemiek op topklimster Pooley toe op de slotklim. Een resultaat om zeer tevreden over te zijn én misschien ook wel een uitslag met mogelijkheden voor koersen die dit seizoen en in andere jaren nog komen gaan. “Ik moet echt weer vertrouwen krijgen dat ik bergop nu ook weer mogelijkheden en kansen kan zien. Niet dat ik bergop deze finish zou kunnen winnen, maar wie weet liggen er voor mij in de toekomst bergop ook meer mogelijkheden. Wat me hier vooral opvalt is dat ik heel veel inhoud heb en de lange klimmen nu opeens echt goed aan kan. In het begin heb ik het moeilijk, maar ik kan het heel lang volhouden.”

Zware finale
“Het was echt lastig vandaag”, doet Annemiek haar verslag over de rit. De slotklim van elf kilometer had stukken waar het tot 9% stijgingspercentage opliep. “Maar voor mijn klimcapaciteiten reed ik vandaag gewoon erg goed. Met vijf kilometer te gaan moest ik er definitief af, nadat ik bij aanvallen van Abbott van voren al een paar keer aan het elastiek had gehangen. Samen met Johansson en Hausler werd ik gelost.”

Met Johansson en Hausler wist Annemiek ook de Italiaanse Elisa Longo Borghini op te pikken. Voor Rabo Liv een belangrijk gegeven in de strijd om het klassement. “Aangezien Anna vierde stond in het klassement en Longo Borghini derde, ben ik verdedigend in het wiel blijven hangen. Zo kon ik in ieder geval wat doen om Anna aan de derde plek te helpen. Mooi dat dit ook van voren zo uitwerkte. Anna ging mee met een aanval van Guarnier, met vier kilometer te gaan. Jammer genoeg kon ze uiteindelijk niet vooruit blijven. Ze pakte echter wel tijd, waardoor we nu de eerste drie plaatsen in het klassement bezetten met het team.”

Goede Giro
Er staat het peloton zondag nog één afsluitende rit te wachten, maar Annemiek kan alvast een mooie balans opmaken. “Zelf ben ik enorm tevreden met mijn rijden in deze Giro. Het is een verademing dat ik goed herstel en dat is voor mij echt ‘wennen’, omdat ik er in de laatste jaren zo aan gewend ben geraakt dat ik slechte benen kreeg in een etappekoers. Nu rijd ik met de rensters van het klassement mee omhoog. Gisteren zat ik ook weer twee keer mee in de ontsnapping. Eén keer op een klim en in de vallei een ontsnapping die best kansrijk was.” Daarnaast wist Annemiek eerder natuurlijk al de proloog en een etappe op haar naam te schrijven.

Uitslag 8e etappe Giro Rosa:
1 Emma Pooley (Lotto Belisol Ladies) 2:32:49
2 Mara Abbott (UnitedHealthcare Pro Cycling Women’s Team) 0:05
3 Anna van der Breggen (Rabobank-Liv Woman Cycling Team) 0:29
4 Pauline Ferrand-Prevot (Rabobank-Liv Woman Cycling Team) 0:53
5 Megan Guarnier (Boels – Dolmans Cycling Team) 1:27
6 Marianne Vos (Rabobank-Liv Woman Cycling Team) 1:28
7 Claudia Lichtenberg (Team Giant-Shimano) 1:53
8 Annemiek van Vleuten (Rabobank-Liv Woman Cycling Team) 1:53
9 Tetyana Riabchenko (S.C. Michela Fanini Rox) 1:58
10 Emma Johansson (Orica – AIS) 2:01

Gepost door: Annemiek op zaterdag 12 juli 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten

maandag 8 januari 2024

Fiets met me mee in het fantastisch mooie Colombia!

vrijdag 8 december 2023

Laatste zolderopruiming groot succes

© Annemiek van Vleuten